Yüce Divan`da ilk başbakan

14.07.2004 - 09:24 | Son Güncelleme :

Mesut Yılmaz, TBMM`de dün yapılan tarihi oylamanın ardından 429 kabulle Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan`a gönderilen ilk Başbakan oldu. Yılmaz`la birlikte eski Devlet Bakanı Güneş Taner de Türkbank ihalesine fesat karıştırma iddiasıyla Yüce Divan`da yargılanacak.

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir başbakanın Yüce Divan`da yargılanması kararı verdi. AKP ve CHP milletvekilleri ortak oy kullanarak, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner`i, Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle Yüce Divan`a sevk ettiler.

Yılmaz ve Taner`in katılmayarak savunma yapmadığı Genel Kurul`da dünkü görüşmelerin ardından yapılan tarihi oylamaya, 447 milletvekili katıldı. 429 kabul oyuna karşı, 15 ret oyu çıktı. Üç milletvekili ise çekimser kaldı. ANAP kökenli milletvekilleri ret oyu verdi.

Taner`in gönderdiği yazılı savunma metni, İçtüzüğün böyle bir imkan vermediğini gerekçesiyle okunmadı. Oturumu izleyen tek ANAP`lı ise daha önce Yüce Divan`da yargılanan ve aklanan Bayındırlık eski Bakanı Cengiz Altınkaya oldu. Hükümetin sadece üç bakanla temsil edildiği, milletvekillerinin büyük bölümünün ilgisiz kalarak dinlemediği oturumda, tek aykırı görüş eski ANAP`lı, AKP Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır`dan geldi.

Yalçınbayır, şöyle dedi:

Türkiye cumuhuriyetin en önemli kararını alma arifesindeyiz. Meclis daha önce bu konuda karar almış ve Yüce Divan`a sevke gerek olmadığına karar vermiştir. Bu konu, yeni delil olmadan yeniden gündeme getirilemez. Men-i muhakeme kararı verilen bir konu ısıtılıp ısıtılıp tekrar getirilmektedir. Siz geçmiş meclislerin kararına saygı duymazsanız, bir gün gelir sizin verdiğiniz kararlara da saygı duyulmaz.

Türkbank Soruşturma Komisyonu Başkanı AKP`li Mustafa Demir, Yılmaz ve Taner`in devletin kurumlarının tüm uyarılarına rağmen, Türkbank`ın kime verileceğini belirlediklerini, yeni bir medya gücünün oluşturmak için Korkmaz Yiğit`i kolladıklarını söyledi.

ÇİRKİN HALKA VARDI

Soruşturma komisyonu üyesi, AKP milletvekili Muzaffer Külcü ise Türkbank sürecinin senaryosunu Yılmaz`ın hazırladığını savunarak, şunları söyledi:

Yılmaz bu senaryoda başrolü kendisi üstlenmiş başkalarına da küçük roller vermiştir. Türkbank olayı mafya-siyasetçi-işadamı denkleminin en kötü ve en çirkin örneğidir. Korkmaz Yiğit bu senaryonun en etkisiz elemanıdır. Bu bankaya Hazine`den 500 milyon dolar kredi desteği sağlanmıştır. İhaleye Zorlu grubu katılmasaydı, banka ölü fiyatına Korkmaz Yigit`e Genç TV karşılğında öldü fiyatına verilecekti. Zorlu`nun ihaleye girmesiyle çirkin halka bozulmuştur.

CHP milletvekili Mehmet Küçükaşık ise bu soruşturmanın Türkiye`nin son 10 yıl içerisinde yolsuzluk batağına nasıl itildiğini bir göstergesi olduğunu söyledi. Küçükaşık, Medya ve banka patronluğunun nasıl paylaştırıldığını görüyoruz. Siyasi iktidarların kendilerine bağlı sermaye ve medya yaratmak için kamu kaynaklarını nasıl hoyratca kullandığını görüyoruz dedi.

Oylamayı Bodrum`da izledi

ESKİ Başbakanlardan Mesut Yılmaz, TBMM`de hakkında verilen Yüce Divan`a sevk kararını Bodrum`daki yazlığında TV`den izledi. Yılmaz`a avukatı Uğur Alacakaptan da eşlik etti. Yılmaz, TBMM`nin verdiği kararın ardından bugün avukatları ve kendisine yakın ekibiyle toplantı yapmaya karar verdi. Bugün Yılmaz`ın yazlığında yapılacak toplantıya, Alacakaptan dışında iki avukat, Sühan Özkan ve kardeşi Turgut Yılmaz da katılacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.