Yazılım devinin Türk gözü

29.04.2002 - 11:42 | Son Güncelleme :

33 yaşında bir Türk iki yıldır yazılım devi Computer Associates’in (CA) üst düzey yönetim kadrosunda görev yapıyor. 15 milyar dolara varan piyasa değeriyle Microsoft ve Oracle’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü yazılım firması olan CA’in iki yıldan bu yana pazarlamadan sorumlu başkan yardımcılığını yürüten bu isim Tarkan Maner.

CA Başkanı Sanjay Kumar tarafından iki yıl önce IBM firmasından transfer edilen Tarkan Maner geçtiğimiz iki yıl içerisinde CA’in Türkiye’ye bakış açısının nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor:

CA kendisi için anahtar konumunda olan ülkelerde kendi ofislerini kuruyor ve o ülkeden birisini ofisin başına getiriyor. Kendisi için ikinci derecede önemli ülkeleri ise başka bir ülkenin sorumluluğuna veriyor. Türkiye’ye bakacak olursak Türkiye birkaç yıl öncesine kadar Avusturya ofisine bağlıydı. Bugün ise CA, Türkiye ofisini kurdu ve bir Türk’ü başına getirdi. Daha çok yatırım yapıldı, pazarlama faaliyetleri çoğaldı. Bu da Türkiye’nin de CA için anahtar ülke konumunda olduğunun en önemli göstergesidir.

Krizin sadece Türkiye’de olmadığını da belirten Maner, başta Amerika olmak üzere son yıllarda hemen hemen tüm ülkelerde global bir ekonomik durgunluk yaşandığını söyledi.

Bu ekonomik yavaşlamanın yazılım sektörünü de etkilediğini belirten Maner, ancak CA içerisinde kendisinin sorumlu olduğu pazarlama faaliyetlerinde herhangi bir kısıtlamaya ya da yavaşlamaya gitmediklerini belirtti.


Avrupa’da yavaşlama var

Maner, global durgunluk içerisindeki yazılım sekörünü ise şöyle değerlendirdi:

IT pazarına baktığımız zaman 170 milyar dolarlık bir pazardan bahsedebiliriz. Bunun yüzde 53’ü Amerika ve Kanada’da, yüzde 28’i Avrupa’da yüzde 12’si Çin, Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde, yüzde 7’si ise geriye kalan diğer ülkelerde oluşmakta. Bu verileri geçmişle karşılaştırdığımızda durgunlukla birlikte yalnızca Avrupa pazarında bir düşüş var. Avrupa pazarı bir öncekine göre yüzde 31’lerden yüzde 28’e düşmüş, bir yavaşlama görülüyor. Biz Türkiye’yi de bu bölge içerisine alıyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen biz bölgelerin hiç birinde pazarlama aktivitelerimizi yavaşlatmadık ve değiştirmedik.


‘Artık yeni ürün yok’

Computer Associates (CA) Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarkan Maner, CA’in şu an üçüncü büyük yazılım üreticisi firma olduğunu ve yazılım piyasasında bin 240 adet farklı ürünü bulunduğunu söyledi. Maner yaşanan global krizin de etkisiyle yeni ürün çıkarmak peşinde koşmayacaklarını da belirterek şunları söyledi: Biz artık mevcut ürünlerimizi birleştirerek firmalara çözüm sunacağız, yeni ürün çıkarmayacağız. Fakat bu, yeni teknoloji alımı yapmayacağız anlamına gelmiyor. Elbette yeni teknoloji alımı yapacağız.

Özellikle mobil ürünler ve sistemler geliştiren ve yapan şirketlerin ürünlerine yoğunlaşacağız ve bu alanlarda alım yapacağız.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.