Yatırımcının gözü kâr payında olacak

14.01.2013 - 07:38 | Son Güncelleme :

Borsada yılın ilk çeyreğinde şirketlerin 2012 dönemine ait bilançoları açıklanmaya...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb-borsa-yabanci.jpg">Borsada yılın ilk çeyreğinde şirketlerin 2012 dönemine ait bilançoları açıklanmaya başladıkça gözler yüksek kâr payı ödeyecek firmalara dönecek. Borsadaki şirketlerin yarısı temettü ödemiyor

ZEYNEP AKTAŞ / Milliyet

Borsa 2013 yılına hızlı başladı. 2012 yılının ikinci yarısında başlayan iyimser dalga hâlâ sürüyor. Kurumsal yatırımcıların alımları ile 81.033 puana tırmanan İMKB 100 Endeksi için kurumlar hedeflerini yükseltiyor. 83.000-85.000 seviyeleri şimdiden telafuz edilirken asıl hedef olarak 95.000 gösterilmeye başlandı. Bunun ana nedeni ise kurumsal yatırımcıların borsaya olan ilgisinin süreceği yönündeki beklenti.

Bireysel emekliliğe bağlanan umutlar, yabancılardan gelen alımlarının süreceği beklentisi ve alternatif yatırım araçlarının seyri, yatırımda adres olarak borsayı öne çıkarıyor. Gelişmelere baktığımızda ilk çeyrekte yatırımcıların gözü yüksek kâr payı ödeyecek hisselere dönecek. 2012 kârlarının açıklanması ile temettü ödeme potansiyeli artan şirketler ilgi odağı olacak.

Temettü yatırımcı için önemli

Borsa yatırımcısı için temettü oldukça önemli. Çünkü yatırımcı, aldığı hisse ile şirketin ortağı haline geliyor ve bundan sonra firmanın ödeyeceği kâr paylarından hissesi oranında hak kazanıyor. Hissenin değerlenmesi ise onun artı kazancı. Esas olan uzun dönemde alacağı kâr payı. Ancak piyasadaki yatırımcı profili ağırlıklı olarak kısa vadeli düşünmekte. Bu da dikkatin hissenin değerindeki iniş çıkışına toplanmasına neden olurken bu iniş çıkıştan istifade ederek kâr elde etme yoluna girmelerine neden olmakta. Ama meseleye uzun vadeli bakıldığında firmanın vereceği temettü daha fazla önem kazanıyor.
Zira şirket düzenli olarak kâr payı ödüyorsa bunun manası firmanın istikrarlı şekilde kâr ettiğidir. Hisseye ortak olan yatırımcı, kısa vadeli alım satımlar yerine düzenli yatırım yapmayı düşünüyorsa, alacağı temettüye bakacaktır. Uzun vadeli yatırımlarda özellikle de 10 yıllık, 15 yıllık yatırımlarda temettü ödemeleri daha fazla ön plana çıkar.

Yabancılar ve fonlar da ilgili

Son dönemde, yatırım fonlarının ve emeklilik fonlarının hisselere olan yönelimlerinde artış gözleniyor. Öte yandan yabancılar hisselerdeki ağırlıklı pozisyonlarını koruyorlar. Hisseleri uzun dönem ellerinde tutan bu yatırımcılar için temettü geliri önem taşıyor. Uzman raporlarında da şirketlerin ödedikleri kâr payları üzerinde durulduğunu görüyoruz.
Bir yandan hisse getirilerine odaklanan uzmanlar, yatırım önerilerinde bulunurken diğer yandan da yüksek kâr payı ödeme potansiyeline değiniyor. Gedik Yatırım, 2013 yılında 2012 yılı kârından yüksek oranda temettü dağıtmasını beklediği şirketlerin Turkcell, İş Yatırım, Türk Telekom, Ford Otosan, Sinpaş GYO, Tüpraş, Pınar Et ve Un ile Bolu Çimento olduğunu açıkladı. 2013’ün ilk yarısında temettü ödemelerinin tamamlanmasını bekleyen kurum, Turkcell’in son iki mali yılın temettüsünü dağıtacağı için en fazla temettü verimine sahip şirket olduğunu da not olarak ekledi.

BORSA ŞİRKETLERİNİN YARISI TEMETTÜ ÖDEMİYOR

Borsada işlem gören şirketlerin yarısı son 5 yılda yatırımcısına temettü ödemedi. Son 5 yıldır kâr payı vermeyen şirket sayısı 224. Kâr payı alma umudu ile hisse alanlar, arada geçen süre zarfında tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaşadı.

Verilere göre, 2012 yılının ilk 9 ayında borsadaki 400’ün üzerindeki şirketten sadece 116’sının kârında artış söz konusu. Borsadaki temettü ödeyen şirket sayısının artması için şirketlerin elde ettiği kârı yatırımcı ile paylaşmasını öğrenmesi şart. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu getirdiği bir yenilik ile 5 yıl üst üste haklı bir gerekçesi olmaksızın zarar eden firmalardaki imtiyazlı ortakların bu imtiyazlarını ortadan kaldırıyor. Kanun koyucu getirdiği yeni anlayış ile yatırımcılar açısından firmaların kâr etmesinin önemini imtiyazlı ortaklara da hatırlatma gereği duymakta.
Temettü endeksinin getirisi

Temettü Endeksi’nde yer alan hisselerin son bir yıldaki performansı göz önüne alındığında İMKB endeksindeki hızlı çıkışa ayak uydurduğu görülüyor. Son bir yılda İMKB 100 Endeksi yüzde 57.62 artış gösterirken, İMKB Temettü Endeksi de yüzde 56.40 değer kazandı. Temettü endeksinde yer alan 64 şirketin hisseleri arasından sadece Netaş yatırımcısına son bir yılda kaybettirdi. Ülker Bisküvi, Aselsan, Vakıflar Bankası temettü endeksinde en fazla kazandıran hisseler oldu.
Temettü endeksinde en fazla kazandıran 10 hisseye bakıldığında ise değişik sektörlerde yer alan şirketlerin sıralamada yer aldığı görülüyor. Ancak banka sektöründen üç hissenin ilk 10’a yerleştiği dikkat çekmekte. Vakıflar Bankası, İş Bankası (C) ve Halk Bankası temettü endeksi içinde öne çıkıyor.

İSTANBUL ZİRVEDE KONYA DENİZLİ VE  ANTALYA DİPTE

Şehir endekslerinde İstanbul zirveye çıkarken Denizli ve Antalya dipte yer aldı. Son bir yıllık getirilerde İMKB’nin İstanbul Şehir Endeksi’ndeki şirketlerin hisseleri yüzde 54.73 değer kazanırken Konya, Antalya ve Denizli’de yer alan şirketler yatırımcılarına yüzde 6 ile yüzde 9 arasında kaybettirdi. Antalya’da turizm şirketleri bulunuyor. Bu şirketlerin hisseleri borsadaki performansı yakalayamadılar.

Konya ve Denizli’deki şirketlerin de yüzde 90’ının performansının endeksin altında kalması ve içlerinde yatırımcıya kaybettiren hisselerin de olması şehir endekslerine olumsuz yönde yansıdı. Bir çok holdingin sanayi şirketlerinin merkezi olan İstanbul’daki şirketler ise yatırımcıya kazandırdı. İMKB’nin getirisine paralel bir getiri elde etmek isteyenler İstanbul şehir endeksini yakından izleyebilir

ÖZEL SEKTÖR DAHA RAHAT BORÇLANIYOR

Ekonomideki çarkların sorunsuz dönmesi şirketlerin nakit ihtiyacını daha rahat karşılamasına neden oluyor. Diğer taraftan özel sektörün tahvil ve bono ihracında artış gözleniyor. Piyasaya olan güvenle borçlanma araçların vadesi de artmakta. Son olarak 4 kurum tahvil ihracı için SPK’ya başvuruda bulundu.

Başvuru ile Şekerbank, Nurol Yatırım Bankası, Net Holding ve Alternatifbank’ın ihraç edeceği tahvilin toplam nominal değeri 1.2 milyar 237 milyon 650 bin TL. Açıklamada yer alan bilgiye göre söz konusu ihraçlar yurtdışı ya da nitelikli yatırımcıya yönelik olacak. Bu anlamıyla küçük yatırımcıların doğrudan ihraca katılıp tahvil alma imkanı yok.

BU YIL BİR KURULUŞ DAHA NOT ARTIRABİLİR

2013 yılında bir kredi derecelendirme kuruluşunun daha Türkiye’nin notunu artırabileceğine dair beklentiler artıyor. Morgan Stanley, Tevfik Aksoy imzası ile 11 Ocak’ta yayınladığı raporda Türk ekonomisinin daha iyi bir denge ile yeniden kalkışa geçeceğini öngörüyor. Morgan Stanley, TCMB’nin 2013 içinde politika faizini 25 baz puan daha indireceğini öngörürken, TL’nin değerlenme baskıları ile karşı karşıya kalması halinde faiz koridoru alt bandının düşürülebileceğini belirtiyor.

Cari açığın GSYH’nın yüzde 6.6’sı seviyesinden kademeli olarak yükseleceğini belirten Morgan Stanley, cari açığın yüzde 7 civarında kalacağını tahmin  ediyor. Cari açığın yakından izlenmesi gerektiğini belirten Morgan Stanley, bir kredi kuruluşunun daha Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasını beklediklerini vurgulamakta.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.