Yabancı yatırımcı sayısı % 2.43 arttı

22.07.2008 - 14:10 | Son Güncelleme :

İstanbul Ticaret Odası (İTO) raporuna göre, İstanbul`da   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanci456.jpg" align="right" vspace="5">2008`in ilk 6 ayında yeni kurulan firmalarda yabancı yatırımcı sayısı, 2007 yılının son 6 ayına göre yüzde 2.43 arttı.

CNNTURK

İTO`nun yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, İstanbul`da Yabancı Sermaye Göstergeleri/Ocak-Haziran 2008 raporunun sonuçları açılandı.

Rapora göre, İstanbul`da 2008`in ilk 6 ayında yeni kurulan firmalarda yabancı yatırımcı sayısı, 2007 yılının son 6 ayına göre yüzde 2.43 arttı. Aynı dönemdeki yabancı sermaye değerindeki artış ise yüzde 55.62 düzeyinde gerçekleşti.

İTO kayıtlarına göre Ocak-Haziran 2008 döneminde İstanbul`da bin 605 yabancı yatırımcı tarafından toplam 267 milyon 195 bin 560 YTL`lik sermaye tutarında firma kuruldu. İstanbul`da yeni firma kuruluşunda taahhüt edilen yabancı sermaye haziran ayı itibarıyla son altı ay içinde 218.4 milyon dolar oldu.

Ocak-Haziran 2008 döneminde İTO`ya yeni kayıt yaptıran firmalar arasında yabancı sermayenin en çok ilgi gösterdiği sektör, 247 yatırımcı ile yüzde 15.39 pay alan müşavirlik hizmetleri oldu. Müşavirlik hizmetlerini, elektrik-elektronik ve bilişim ile inşaat sektörleri izledi.

Ancak yabancı sermaye değerleri bazında sıralama farklı oluştu ve toplam yatırımcıların yaklaşık yüzde 70`i 5 sektörde toplandı.

Kayıt yaptırılan firmalarda toplam 267.2 milyon YTL`lik yabancı sermayenin yüzde 27.02`si ulaştırma, yüzde 23.09`u banka-sigorta, yüzde 7.23`ü demir-çelik, Metal Eşya, yüzde 6.84`ü makine ve yüzde 4.89`u elektrik-elektronik ve bilişim sektörlerinde bulundu.

Almanya ilk sırada

Araştırma sonuçlarına göre, yeni kuruluşlarda gerek yabancı yatırımcı sayısı gerekse yabancı sermaye değeri itibarıyla birinci Almanya oldu. Geçen yılın birincisi Hollanda ilk 5 içinde bile yer alamazken, yılın ilk yarısında Almanya`dan 244 şirket, 73.1 milyon YTL sermaye değeri ile toplam içinde yüzde 27.37 pay aldı.

İTO sicil kayıtlarına, yabancı sermaye değerine göre bakıldığında Almanya`yı yüzde 11.68 ile Hindistan, yüzde 6.73 ile Azerbaycan, yüzde 6.72 ile İngiltere ve yüzde 6.63 ile Malezya sermayesi takip etti.

Yabancı yatırımcı sayısı itibariyle de ilk 6 ayda yüzde 15.20 ile Almanya birinci, yüzde 14.14 ile Hollanda ikinci, yüzde 5.36 ile İran üçüncü oldu.

Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin İstanbul`a ilgisi arttı

Raporda en ilgi çekici sonuçlardan biri Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin İstanbul`a ilgisindeki artışta oldu.

İlk 6 ayda, Azerbaycan`dan 59, Hindistan`dan 21, Singapur`dan 8 ve Malezya`dan 6 yatırımcı İTO`ya yeni kayıt yaptırdı. Asya ve Uzakdoğu`da yer alan 4 ülkeden kayıt yaptırılan yabancı sermayenin değeri 77.39 milyon YTL`yi bularak, gelen toplam sermaye içinde yüzde 29 pay aldı.

Hindistan, ilk 6 ayda en çok yabancı sermaye değeri payı en yüksek olan ulaştırma sektöründe, ülkelere göre dağılım sıralamasında birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi yine bu sektörde bir Asya ülkesi olan Malezya izledi.

Benzer şekilde Azerbaycan da demir-çelik, metal eşya sektöründe sermaye değeri payı en yüksek ülke oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.