Yabancı en çok hangi hissede kazandı?

25.03.2013 - 08:04 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa.jpg">Borsada yabancı yatırımcılar, mali yapısı sağlam ve güçlü firmaları tercih ederken yerliler daha ziyade spekülatif beklentisi yüksek hisselere yöneliyor. Son bir yılda yerli yatırımcılar aldıkları gereksiz riskle zarar ederken, yabancılar kâr etti.

Endeks haftayı 82.452 seviyesinde kapatırken yabancıların borsadaki payı yüzde 65.73 seviyesinde oldu. Hisse senedi yatırımcıları bir yandan açıklanan bilançoları bir yandan da yurtdışı ve yurtiçi bilgi akışını büyük dikkatle izliyor. Bunun en önemli nedeni ise son iki haftada artma eğiliminde olan yabancı paylarının olumsuz gelebilecek haberlerle birlikte gerileme olasılığı. Zira yabancıların borsadaki etkinliği yaptıkları işlemlerle birlikte endeksin de yönünü belirlemede etkili oluyor.

Milliyet.com.tr`den Zeynep Aktaş`ın haberine göre; yabancıların borsadaki konumlanmalarına bakıldığında ise ağırlıklı olarak İMKB 100 Endeksi hisselerinde pozisyon aldıkları gözlenmekte. Bu durum ister istemez paylarındaki bir puanlık düşüşün bile hisse senetlerinde satış baskısının artmasına neden oluyor. Gelişmelere bakıldığında, borsada yabancılar hisse senetlerinin yüzde 65.73’üne sahip olmalarına karşın yüzde 50 ve üstü paya sahip oldukları hisse sayısının 50’yi bulmadığı da gözlenen bir diğer gerçeklik.

Veriler yabancı yatırımcının özellikle sermayesi güçlü ve sağlam şirketlere ağırlık verdiği yönünde. Buna karşın bireysel yatırımcılar spekülatif beklentisi yüksek şirketlere yönelmeyi tercih ediyor.

% 100’ün üzerinde getiri

Son bir yıllık getirilere bakıldığında, yabancıların gerçekleştirdikleri yatırım perspektifi ile iyi bir kazanç elde ettikleri gözleniyor. Yabancıların yüzde 50’nin üzerinde paya sahip olduğu hisselerde getirilerin yüzde 175’lere kadar çıktığı görülüyor. Bu durum yabancıların yatırım yaparken gereksiz beklenti ve spekülatif kaygılardan ziyade temeli olan beklentilerle hareket ettiklerini de göstermekte.

Türk Hava Yolları, Doğuş Otomotiv, Coca Cola İçecek yüzde 100’ün üzerindeki getirileri ile dikkat çeken hisse senetleri arasında yer alıyor. Aynı sürede İMKB 100 Endeksi’nin getirisi ise yüzde 33.45 olarak gerçekleştiği gözönüne alındığında elde edilen kazancın önemi daha fazla öne çıkmakta.

Yabancıların konumlandığı şirketlerden Türk Hava Yolları son bir yılda yatırımcısına yüzde 175 getiri sağladı.  Şirketin Genel Müdürü Temel Kotil, bu yıl 30 bin çalışanlarıyla birlikte 9.7 milyar dolar ciro hedeflediklerini, bunun yaklaşık 7 milyar dolarının yurt dışından geleceğini ifade ediyor. İhracat birincisi olduklarını hatırlatan Kotil, birinciliklerinin devam edeceğini sözlerine ilave ediyor.

Doğuş Oto ve Coca Cola

Kurumların analistleri hissedeki performansın sürmesini beklerken, Endeksin üzerinde getiri beklentilerini koruyorlar. Yabancı payı yüzde 59 olan Doğuş Otomotiv ise yatırımcısına yüzde 142 oranında getiri sağlayan bir diğer firma. Hissenin fiyatını Ocak 2012 olarak baz aldığımızda ise artış daha çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmakta.

Hisse 9 Ocak 2012’de gördüğü en düşük fiyat olan 2.53 TL’den sonra sürekli olarak yükselen bir ivme izledi. Hisse geçtiğimiz cuma kapanışını 10.65 TL’den yaparken yatırımcısının da bir hayli yüzünü güldürdüğü görülmekte.

Son olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da Türkiye’ye yatırım yapması konusunda Volkswagen’e yönelik girişimlerinin sonuç vermesi halinde pazardaki payını olumlu yönde etkilemesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Yabancıların ağırlıklı pozisyon aldığı bir diğer firma ise Coca-Cola İçecek. Bu firmaya ait hisseler ise son bir yılda yatırımcısına yüzde 110 getiri sağladı. Şirketin CEO’su Damian Gammell, yılsonu mali tablolarını olumlu bulurken, “Uzun vadeli beklentilerimize paralel olarak, satış gelirlerimiz satış hacmimizin, FAVÖK’ümüz ise satış gelirlerimizin üzerinde büyüme gösterdi” dedi. Şirket 2012 yılında konsolide satış hacmini yüzde 12, konsolide net satışlarını yüzde 21, FAVÖK’ü ise yüzde 41 artırdı.

YERLİ KURUMSAL YATIRIMCI PAYI ARZU EDİLEN ORANDA DEĞİL Borsada yerli yatırımcının payı yabancı yatırımcının gerisinde bulunuyor. Yerli yatırımcı içerisinde bir kategoriye gidildiğinde yerli kurumsal yatırımcılar ve bireysel yatırımcılar şeklinde iki ana kategoriye gitmek mümkün. Kurumsal yatırımcılardan kast ettiğimiz ise fonlar, emeklilik fonları ve yatırım ortaklıları şeklinde olmakta. Ancak borsadaki paylarına baktığımızda yerli kurumsal yatırımcıların henüz arzu edilen oranda borsada yer almadıklarını görüyoruz. Bununla birlikte süreç içerisinde paylarını artıracakları yönünde piyasada belli bir beklenti bulunuyor.

Kurumsal yatırımcının borsada etkinliğini artırması bireysel yatırımcının pazardaki payını da düşürecektir. Tüm bunlardan ayrı olarak saklama hesaplarındaki hisse senetlerine bakıldığında ise ağırlıklı olarak pozisyon taşınan hisse senetlerinin getirilerinin yüzde 5 ile yüzde 76 arasında değiştiği görülüyor.

İMKB 100 Endeksi’nin üzerinde kazandıran hisse sayısı ise sadece 5. Yerli kurumsal yatırımcıların ağırlıklı olarak ellerinde bulundurdukları ve prim yapan hisselerin başında Güneş Sigorta, İndeks Bilgisayar ve Ünye Çimento geliyor. Kurumsal yatırımcıların yüzde 33.65 ile en fazla pozisyon aldığı Güneş Sigorta son bir yılda yüzde 76 getiri sağladı.

KÜÇÜK YATIRIMCI KAYBEDİYOR

Borsada ikinci büyük yatırımcı grubu olarak yer alan bireysel yatırımcılar ağırlıklı olarak yabancıların girmediği hisselerde pozisyon aldıkları görülüyor. Yerlilerin pozisyon aldıkları hisselere bakıldığında daha ziyade spekülatif beklentisi olabilecek hisselere yönelimin olduğu görülmekte.

Yerlilerin payının yüzde 100’den geldiği firmalar arasında öne çıkanlar arasında GSD Denizcilik, Borova Yapı, Dagi Yatırım gibi firmalar öne çıkmakta.

Yerlilerin pozisyon aldığı bu hisselerde ağırlıklı olarak kaybettirmesi ise bir diğer ortak nokta. Tamamı yerlilerin elinde olan Borova Yapı son bir yılda yatırımcısına yüzde 40 kaybettirdi. Sürekli zarar eden firma son açıkladığı bilançoda da 4.9 milyon TL zarar açıkladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.