Uzanlar`a ÇEAŞ dersi

10.10.2003 - 10:34 | Son Güncelleme :

Uyuşmazlık Mahkemesi`nin kararında Uzanlar`ın ÇEAŞ`taki mülkiyet iddiaları geçersiz bulundu ve mülkiyete haksız el atmadan söz edilemeyeceği belirtildi

Bakanlar Kurulu kararıyla el konulan Çukurova Elektrik AŞ (ÇEAŞ) ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) arasındaki davanın adli yargıda görülemeyeceğine karar veren Uyuşmazlık Mahkemesi, kararında ÇEAŞ`ın iletim tesisleri üzerindeki mülkiyet iddialarını hukuki dayanaktan yoksun buldu.
Uyuşmazlık Mahkemesi`nin kararıyla Uzan Grubu`nun el konulan ÇEAŞ`ta hak iddia etmesinin yasal dayanağı da ortadan kalkmış oldu.
EPDK oluşturulduktan sonra, 28 Kasım 2002`de yayımlanan yönetmelikle ÇEAŞ`ın da iletim tesislerini TEİAŞ`a devri öngörülüp, 31 Aralık 2002 tarihine kadar süre tanınmıştı. Bu süre dolmasına karşın ÇEAŞ iletim tesislerini TEİAŞ`a devretmedi. ÇEAŞ 24 Şubat 2003`te yönetmeliğin uygulanmasını durdurmak üzere `ihtiyati tedbir talepli, el atmanın önlenmesini` isteyerek Adana 4`üncü Asliye Hukuk Mahkemesi`ne dava açtı.

İdari yargıya gidecek
ÇEAŞ`ın istemi kabul edilince, EPDK itirazda bulundu. Aynı mahkeme bu itirazı reddetti. EPDK avukatları itirazlarını, Anayasa Mahkemesi`ne intikal ettirdi. Anayasa Mahkemesi söz konusu davanın adli değil idari mahkemede açılması gerektiği görüşünü belirtip, dosyayı yetkisizlik kararı vererek Danıştay`a gönderdi. Tarafların, davanın görüleceği mahkeme konusundaki karşılıklı itirazları nedeniyle dosya Danıştay tarafından Uyuşmazlık Mahkemesi`ne intikal ettirildi.


`Özel mülkiyetten söz edilemez`
Uyuşmazlık Mahkemesi`nin kararı dün Resmi Gazete`de yayımlandı. Karara göre, ÇEAŞ ile TEİAŞ ve EPDK arasındaki davanın, idari nitelikte olduğu ve davaya idari yargının bakması gerektiği kesinleşti. Kararda, Bir kamu hizmetine özgülenmiş olmaları nedeniyle `devlet malı` niteliğini taşıyan bu gibi yerler üzerindeki devletin mülkiyet hakkı, Medeni Hukuk`taki anlamda bir mülkiyet hakkı olmayıp, bir nevi `idare hukuku mülkiyeti`dir ve özel mülkiyete konu edilemez. Bu durum karşısında ÇEAŞ`ın iletim tesisleri üzerindeki mülkiyet iddiaları hukuki dayanaktan yoksun bulunduğundan, mülkiyete haksız el atmadan söz etmek olanaksızdır denildi.
Hukukçular, bu kararın, devletin 12 Haziran 2003`te ÇEAŞ`a el koymasından sonra Uzanlar tarafından açılan birçok dava için de aleyhlerine bir emsal olacağı görüşünde birleşti.


Kepez`in borcu sorun oldu
ANKARA ANKA
Bu yıl haziran ayında ÇEAŞ`la birlikte el konulan Kepez Elektrik`in, Dünya Bankası`nın yan kuruluşu International Finance Corporation`a (IFC) olan yaklaşık 6.5 milyon dolarlık borcunun zamanında ödenmemesi Hazine`yi uluslararası kuruluşlar nezdinde sıkıntıya soktu. Hazine Müsteşarlığı`nın Enerji Bakanlığı`na yazdığı yazıda söz konusu kredinin yeniden yapılandırılması konusunda IFC Başkanı Peter Lutz Woice ile görüşüleceği kaydedildi.


Metaş borsa kotundan çıktı
EKONOMİ SERVİSİ
Uzan Grubu`na ait Metaş İzmir Metalurji, borsa pazarlarından çıkarıldı. 1999`da üretim faaliyeti, 2003 Ocak ayından bu yana da mamul satışı bulunmayan şirketin gayri faal olması ve şirket, şirket ortakları ve grup şirketleri hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmesi hususları göz önüne alınarak işlem görmekten men kararı verildi. Metaş`ın 3 bin 745 hissedarı bulunuyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.