Türkiye’ye iki iyi haber

19.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

1- Türkiye`nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ndeki davaları azalıyor. Türkiye davalarda, Rusya, İtalya ve Fransa`nın ardından dördüncü durumda.

2- ABD ile bu ay sonunda Washington`da yapılacak görüşmelerde sekiz yıldan bu yana ilk kez insan hakları ve demokrasi gündemde yer almayacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı Rıza Türmen, Türkiye`nin AİHM`de görülen davalarında azalma görüldüğünü, ancak ifade özgürlüğü davalarının arttığını söyledi. Türmen Türkiye`nin AİHM`de bekleyen davalar açısından birinci sırada olduğunu, ancak yeni yapılan başvurular bakımından dördüncü sırada olduğunu belirtti. Türmen`in verdiği bilgiye göre, şu an en çok başvuru Rusya`dan geliyor. Rusya`yı sırasıyla İtalya, Fransa ve Türkiye takip ediyor.

Türmen AİHM`de Türkiye aleyhine açılan davalar arasında Güneydoğu kaynaklı olanlarda azalma olduğunu belirterek ‘‘Davaların niteliği değişmiştir ve sayısı azalmıştır. Artık AİHM`ye en fazla dava gelen ülke Türkiye değildir. Ama Türkiye`nin ifade özgürlüğü davalarında çoğalma vardır’’ dedi.

MASADA İNSAN HAKLARI YOK
Türkiye ile ABD arasında Washington`da bu ay sonunda yapılacak görüşmelerde sekiz yıldan bu yana ve ilk kez insan hakları ve demokratikleşme konusu gündemde yer almayacak.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 30 Mart günü, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile görüşmelerde bulunacak. Edinilen bilgilere göre, Türkiye`deki insan hakları ve demokrasinin genişletilmesi konusu bu kez bir gündem maddesi olmayacak.

Bill Clinton`ın sekiz yıllık başkanlığı Beyaz Saray`da görev yaptığı sekiz yıl boyunca yapılan tüm görüşmelerde, insan hakları Washington tarafından gündemin ilk maddesi olarak ele alınır, ABD tarafı yeni adımlar atılması gerektiğini dile getirirdi. Başkan Clinton Yönetimi, Türkiye`ye sık sık Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde ‘‘müfettişler’’ yollar ve bu yetkililerin ziyaretleri de ciddi tartışmalara yol açardı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.