Türkiye`nin önemi artacak

14.09.2001 - 09:13 | Son Güncelleme :

Ekonomik program “üçüz kriz” riskini aynı anda yaşamaya başladı. Devam eden ekonomik krizin yanı sıra, ABD’ye yönelik terör eylemlerinin yarattığı krizi de yönetmeye çalışan Türkiye, bu kez NATO kararı çerçevesinde olası bir savaşa girmesi de gündeme geldi.

Ekonomi yönetimi, öncelikli çalışmasını IMF ile sürdürülen programın 2002 yılı dengeleri üzerinde yoğunlaştırmasına karşın ABD’deki gelişmeleri de dikkatle izlemeye devam ediyor. Üç olağanüstü olayın etkilerini aynı anda hisseden ekonominin geleceğine ilişkin değerlendirmeler yapan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye’nin uluslararası sistemde öneminin daha da arttığını söyledi. ABD’deki olayın piyasalara uzun vadeli etkilerinin farklı olacağını belirten Serdengeçti, bu olumsuzlukların zaman içinde giderileceğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye olarak, ilk şoku atlattıktan sonra, normale dönme konusunda daha deneyimliyiz. Ancak bu gelinen aşamada, bir sürü şeyde netlik yok. O nedenle, piyasalara yansıması henüz gözlenmiyor. Ama ABD daha söyleyeceğini söylemedi. ‘Şöyle yapacağım, böyle yapacağım’ derse onu ayrıca değerlendirmemiz lazım. ABD mutlaka bir yerlere bir şeyler yapacak. Bu yerler bizim yakınımızda ya da uzağımızda olacak. Bizim burada bir rolümüz olacak ya da olmayacak. Bunları bilmek zor tabii. Türkiye bir rol üstlenecekse daha cömert davranmaları lazım. Herşeye rağmen Türkiye’nin öneminin arttığı söyleniyor.”

Devlet Bakanı Tunca Toskay:

Bir süre bekmek gerekecek. Henüz erken. Ancak, ABD’nin terörizme karşı uluslararası işbirliği yaklaşımı Türkiye’nin rolünü önemli hale getiriyor. Bu durumda üstlenilecek rolün, ekonomik programa olumsuz etkisinin olmaması lazım. Bu nokta, Türkiye’nin gözardı edemeyeceği hassas bir noktadır. Dileyelim olay, komşularımıza kadar uzanmasın. Onlar da bu yeni dünya düzeninden gerekli dersleri çıkarsın.
Devlet eski Bakanı Işın Çelebi:

Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. 15 yıldır uluslararası boyutu da olan teröre karşı mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi yeterince anlayamayan ülkeler vardı. Şimdi, terörle mücadeleyi uluslararası işbirliğine dönüştürme konusunda bir fırsat var. Türkiye, NATO’nun alacağı kararlara iştirak etmeli. Ancak geniş çaplı ve uzun soluklu müadele için oluşturulacak işbirliği, Türkiye için gerekli bütçeyi de hazırlamak zorunda.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.