Türkiye karapara sınavını geçemedi

09.03.2009 - 08:51 | Son Güncelleme :

Türkiye, OECD karaparanın aklanması ve terörün finansmanıyla mücadele birimi olan FATF`nin (Mali Eylem Görev Gücü) bu yıl da tam not alamadı.

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü`nün (OECD)<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349rusveteuro.jpg" align="right" vspace="5">karaparanın aklanması ve terörün finansmanıyla mücadele birimi olan FATF`nin (Mali Eylem Görev Gücü) bu yıl da tam not alamadı. FATF Türkiye`ye, iki yıllık sürenin ardından bir yıllık ek süre daha tanıdı.

Paris`te geçen hafta gerçekleştirilen FATF`ın Genel Kurulu`nda durumu görüşülen Türkiye`nin 49 kriterden 11`inden başarısız, diğer başlıkların çoğunda ise kısmen başarılı olduğu belirlendi. Böylece, Türkiye`ye 2007 yılı Şubat ayında ülke değerlendirmesi sonrasında dersini çalışması için verilen iki yıl süre sonunda başarılı sayılmayınca sınava hazırlanması için yeniden süre verildi.
 
11 kriterde geçersiz not

FATF`in Türkiye kararını değerlendiren Bankersalmanac`ta, Türkiye`nin temel kriterlerin 11`inde sınıfta kaldığına ve diğerlerinin de bir çoğunda kısmen şikayet konusu sonuçlara varıldığına dikkat çekerek, Teorik olarak, bu bulgular Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne katılım çabalarını vuacaktır denildi ve şu görüşlere yer verildi: FATF`nin Üçüncü Karşılıklı Değerlendirme Raporu`nun önemli bulgularından birine göre, Türk mali kurumları tarafından bildirilen kuşkulu işlemlerin sayısında ciddi artışlar yaşanmasına karşın, Türk mali sektörünün büyüklüğü ve doğası gereği, bu raporlama düzeyi hâlâ düşük bulunuyor.

Değerlendirmede, FATF raporuna göre Türkiye`deki en önemli mali suçların uyuşturucu kaçakçılığı, kaçakçılık, dolandırıcılık, hileli iflas, evrak sahtekarlığı, talan, yağmacılık, yol kesme, adam kaçırma ve devlete karşı işlenen ciddi suçlardan kaynaklandığına işaret edildi ve kara para aklayıcılarının kullandıkları başlıca yöntemlerin pra transferleri ve diğer büyük banka ve ticari ile emlak işlemleri olduğu vurgulandı.
 
130 sayfalık rapor

Türkiye de, Genel Kurul öncesi FATF`a yolladığı 130 sayfalık raporda, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun`un uygulamaya konulduğu, bu düzenlemeye ilişkin ikincil mevzuatın çıkarıldığı, şüpheli işlem sayısının artırıldığı, finans kurumları ve diğer yükümlülere uyum görevlisi atama zorunluluğu getirildiği vurgulandı. Adalet Bakanlığının suç gelirlerini düzenleyen hükümleri de içeren kanun tasarısının da TBMM gündeminde bulunduğuna işaret edilen raporda, söz konusu tasarıda FATF`ın kriterleri doğrultusunda yapılan düzenlemeler anlatıldı. Genel Kurulda yapılan değerlendirmelerin ardından, Türkiye`ye eksikliklerini tamamlaması için 1 yıl daha süre verildi.
 
Varlık barışı sorusu

Anadolu Ajansı`nın haberine göre de, FATF`ın Genel Kurulunda, başvuru süresi 2 Mart 2009 tarihinde sona eren varlık barışı uygulaması da gündeme geldi. Çok sayıda ülke temsilcisi Türk tarafına, Varlık barışı ile karapara aklanabilir mi? sorusunu yöneltti. Türk heyeti de varlık barışına ilişkin kanunda vergi dışında bir hüküm bulunmadığını ve bu kanunun diğer vergi kanunlarından bir farkı olmadığını söyledi.

Heyet üyeleri, söz konusu düzenlemede karaparayla ilgili bir madde bulunmadığını ve ilgili kanunun suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla mücadeleye aykırı hükümler içermediğini anlattı.
FATF`ın son Türkiye raporunda da, daha önce belirlenen eksikliklerin çoğunun yasal düzenlemelerle giderildiği ya da yeniden ele alındığı vurgulanarak, Türkiye`ye 2010 Genel Kurulu öncesinde hazırlayacağı raporla birlikte bu tedbirlerle ilgili olarak sistemini güçlendirme doğrultusunda FATF`a ilave bir rapor hazırlaması ve olağan izleme sürecini devam ettirmesi tavsiye edilmektedir.

TÜRKİYE`YE UYARILAR

* Karapara aklamayla mücadele mevzuatı görece olarak zayıf.
* El koyma önlemlerine ilişkin mevzuat hazır ama etkin sonuç alınamadı.
* Kuşkulu işlemler raporlama sayıları görece olarak çok düşük.
* Finans dışı sektörler için kapsamlı ölçütler uygulamaya konmalı.
* Uluslararası işbirliği için tatmin edici bir altyapı oluşturulmalı
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.