Tüketici güveninde düşüş sürüyor

16.07.2008 - 15:17 | Son Güncelleme :

Tüketici Güven Endeksi haziran ayında yüzde 0.46 oranındaazaldı

Tüketici Güven Endeksi haziran ayında yüzde 0.46 oranında  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanciimkb.jpg" align="right" vspace="5">azaldı. Son altı aydır sürekli azalan tüketici güveni şu ana kadarki en düşük düzeyine indi. Güven endeksinde altı aydaki toplam düşüş yüzde 20.1’i buldu.

RADİKAL

Küresel ekonomide kriz tehdidi ve iç siyasi istikrarsızlık arttıkça azalan tüketici güveni, Haziran ayında da düşmeye devam etti. Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında yüzde 0.46 oranında azaldı. Son altı aydır sürekli azalan tüketici güveni şu ana kadarki en düşük düzeyine indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen ve tüketicilerin harcama davranış ve beklentilerini değerlendiren Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Buna göre Mayıs ayında 75,36 olan Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,46 oranında azalarak 75,01 değerine indi.

Artış ve azalışı tüketici güvenindeki değişimi yansıtan Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması kötümser durum olduğunu gösteriyor.

ALTI AYDIR DÜŞÜYOR


Tüketici güven endeksinde son altı aydaki toplam düşüş yüzde 20.1’ye ulaştı. 2007 sonunda 93.89 düzeyinde bulunan endeks, bu yıl Ocak ayında 92.12’ye, Şubat’ta 87.60’a, Mart’ta 81.96’ya, Nisan’da 76.24’e, Mayıs’ta 75.36’ya ve Haziran’da da 75.01’e kadar geriledi. Böylece endeks altı ayda yüzde 20.1 oranında 18.9 puan düşüş gösterdi.

Endekste geçen yılın aynı ayına göre düşüş de yüzde 20.4 oranında 19,2 puan olarak gerçekleşti. Tüketici güven endeksi geçen yıl Haziran ayına 94.17 olarak gerçekleşmişti.

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ KÖTÜMSER


Güven endeksinde Haziran ayında yaşanan düşüş de tüketicilerin gelecek dönem satın alma gücü ve gelecek dönem genel ekonomik durum ile mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerinin kötüleşmesinden kaynaklandı.

Gelecek dönem satın alma gücü beklentilerini ifade eden alt endeks değeri Haziran’da 0.8 puan, ekonomik durumun ne olacağına ilişkin beklentileri gösteren endeks ise 1.6 puan düşüş gösterdi. Gelecek dönemin iş bulma olanakları açısından uygun olup olmayacağına ilişkin beklentileri yansıtan alt endeks değerinin ise Haziran’da 2 yaklaşık 1 puan arttığı gözlendi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.