TOKİ, 8620 aileyi rahatlattı

29.08.2002 - 14:30 | Son Güncelleme :

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bazı projelerinde, dar gelirli vatandaşlar açısından ödenemez duruma gelen konut taksitlerini 2 yıl için donduruyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bazı projelerinde, dar gelirli vatandaşlar açısından ödenemez duruma gelen konut taksitlerini 2 yıl için donduruyor.

TOKİ tarafından yaptırılan Ankara-Eryaman V. Etap, Halkalı III. Etap, Samsun ve Kars`taki konutların taksitlerinin 2 yıl süreyle dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı`nın bugün tamamlanması bekleniyor. Buna göre hak sahipleri bugün ödememekte oldukları taksitleri, hiç artırmadan 2 yıl süre ile sabitlenmiş biçimde ödeyecekler. Taksitlerin dondurulması uygulamasından, Eryaman V. Etap`ta 3 bin 444, Halkalı III. Etap`ta 4008, Samsun`da 968 ve Kars`ta 200 olmak üzere toplam 8 bin 620 aile yararlanacak.

TOKİ Başkanı Turagay, konut taksitlerinin 2003 ve 2004 yılında dondurulması uygulamasından idarenin 2 trilyon lira dolayında gelir kaybına uğrayacağının hesaplandığını belirterek, Ancak, bu ödeme kolaylığını sağlamasaydık, üstleneceğimiz maliyet daha yüksek olacaktı dedi.

Turagay, A.A muhabirinin sorusu üzerine yaptığı değerlendirmede,söz konusu projelerde, inşaat maliyetlerindeki hızlı artış nedeniyle, imzalanan gayri menkul satış sözleşmelerine istinaden bu maliyet artışlarının ve şerefiye paylarının konut taksitlerine yansıtıldığını hatırlattı. Daha sonra memur maaş artışına paralel yapılan artışlarla da ortalama taksitlerin 400 milyon liranın üzerine çıktığını belirten Turagay, halen Eryaman`da ortalama aile gelirinin 550 milyon lira düzeyinde olmasına karşın, en büyük konut için 498 milyon lira aylık taksit ödenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Taksitlerin yüksekliği nedeniyle şimdiye kadar idare aleyhine 800 dava açıldığını, bu davalardan 4`ünün, gayri menkul satış sözleşmelerine uygun davranmaları nedeniyle, idare lehine sonuçlandığını, diğer davaların da devam ettiğini ifade eden Turagay, buna rağmen, ilerde ortaya çıkabilecek alternatif maliyeti dikkate alarak, ödemelerde kolaylık sağlanmasına karar verildiğini söyledi.

3 AY BAŞVURU SÜRESİ VE DAVALARDAN VAZGEÇME ŞARTI

Söz konusu 4 projedeki konutlar için taksitlerin 2 yıl süreyle dondurulmasına ilişkin kararnamenin çıkması halinde, hak sahipleri için 3 ay başvuru süresi verilecek ve açılan davalardan feragat etmesişartı getirilecek. Başvuran hak sahiplerinin taksitleri dondurulacak. Uygulamanın idareye 2 trilyon lira düzeyinde gelir kaybına yol açmasının beklenmesine karşın, düzenleme yapılmaması halinde alternatif maliyetin daha yüksek olacağına işaret eden TOKİ Başkanı Tuna Turagay, şu bilgiyi verdi: Ortalama gelire göre çok yükselmesi nedeniyle, taksitlerin ödenmemesi halinde vatandaşın konutunu geri almak, ödediklerini de faizsiz olarak geri vermek durumunda kalacaktık. Ayrıca bu konutların aylık giderlerini, aidatlarını ödemeye devam edip, bakımını yaptıracaktık. Ekonomik durgunluk nedeniyle bu konutları elden çıkarmamız da zor olduğu için, üstleneceğimiz maliyet daha yüksek olacaktı.

Ekonomik durgunluğa bağlı olarak emlak piyasasındaki durgunluk nedeniyle satılan konutların şu anda prim yapmadığını, dolayısıyla vatandaşın hem kiraya vermekte hem de satmakta zorlandığını anlatan Turagay, getirilen ödeme kolaylığı ile dargelirli vatandaşlar rahatlatırken, Hazine`ye ek bir yük getirmediklerini, TOKİ`nin de alternatif maliyetinin azaltıldığını vurguladı. Satış sözleşmesi uyarınca, konutların taksitleri, memur maaşlarınayapılan zam oranında her 6 ayda bir artırılıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.