‘Tersine 2B’ paketi hazır

22.05.2013 - 11:18 | Son Güncelleme :

Hükümet’in üzerinde çalıştığı “tersine 2B” paketi hazır...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/2b_arazi.jpg">Hükümet’in üzerinde çalıştığı “tersine 2B” paketi hazır. Buna göre, daha önce tarla olan ve sonradan orman ilan edilen tapulu araziler hak sahiplerine iade edilecek.

Hükümet, bir yıldan beri üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü, “tersine 2B” paketini tamamladı. Çalışma, daha önce tarla olan ve sonradan orman ilan edilen tapulu arazilerin hak sahipleri tarafından kullanılmasını amaçlıyor.

Hürriyet`ten Nuray Babacan`ın haberine göre; taslağa göre, yapılacak düzenleme ile daha önce tapusu olup da iptal edilenlere, bu yerler 49 yıllığına bedelsiz verilecek. Kısmi yapılaşmaya kapı açacak bu düzenlemenin bu kapsamdaki orman alanlarını yok edeceği tartışması başladı.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

İKİ TİP ARAZİ VAR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı taslakla, 2B gibi orman vasfını yitirmiş alanların vatandaşlara satışı anlamına gelen 2B düzenlemesinin ardından, bunun tam tersi, tapulu arazilerinin “orman alanı” ilan edilmesi sorununa çözüm aranıyor.

Taslağa göre, arazinin durumuna göre bir kaç formül uygulanacak. Daha önce tapusu olup da iptal edilenlere, bu yerler 49 yıllığına bedelsiz verilecek. Ancak aynı amaç için kullanma şartı getirilecek. Bu alanlar özel orman olacak. Bu ormanlardan elde edilen gelirler, tapu sahibine verilecek.

ORMANLAR KESİLECEK Mİ?

Düzenlemeye göre, tapusu olmayan ve tarla veya bahçe olarak kullananlar için de 29 yıllığına rayiç bedel istenecek. Vatandaşın özel mülkiyetinde bulunan ve aşılı kestane, kızılağaç ve ıhlamur ağaçlarının bulunduğu yerlerin orman alanı sayılmaması yönünde de düzenleme yapıldı. Düzenleme, bu alanlarda “belli oranlarda” yapılaşmaya da izin verecek. Bu, orman alanlarının yok edileceği tartışmalarına neden oluyor.

SAHİPLERİNE DEVREDİLECEK

Yetkililer, 1930-40 yıllarda vatandaşların kullanmadıkları arazilerinin ormanlaşması nedeniyle orman idaresi tarafından “orman alanı” tescil edildiğini belirttiler. Vatandaşların tapulu arazilerini kullanamadığını belirten yetkililer, bu alanların hak sahiplerine devredilmesi, orman alanlarının korunarak, vatandaşların hak kaybının önlenmesi için çalıştıklarını ifade ettiler.

En çok Karadeniz ve Toroslar’da

BAKANLIK yetkilileri bu durumdaki arazilerin en çok Karadeniz ve Toroslar’da bulunduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Orman Bakanlığı envanter çıkardı. Bu tip sorunlu araziler, Karadeniz, Antalya, Toroslar, Mersin’in yanısıra, Şile, Gebze, Silivri’de, Kocaeli ve Bolu gibi yerlerde bulunuyor. Fiilen orman değil ama geçmişte orman olduğu için tapusu iptal edilmiş yerler veya halen tapusu olduğu halde kullanılamayan alanlar. Bunlar kayıtlarda orman olarak görülüyor, ama bazıları fiilen tarım arazisi. Diğer grup ise aynı şekilde arazileri kullanıyorlar ama tapuları yok. Onlardan bedel alınacak.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
982 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.