Teba üretimini Çin`e taşıyor

22.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Başta ABD`de olmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa ve Çin`de pazarlama faaliyetlerini sürdüren Teba, Çin`de üretime hazırlanıyor. Fizibilite çalışmaları için Çin`deki fabrikaları inceleyen Teba, iki yıl içerisinde Çin`de ocak üretmeye başlayacak. Yaklaşık 5 yıldır Çin`de pazarlamanın yanı sıra fason üretimi de yaptıran Teba, fabrika kurmak yerine atıl kapasiteli bir fabrikayı satın almayı planlıyor. Atılımlarına ara vermeyen Teba klima sektöründe internet üzerinden pazarlamayı da başlattı.

Teba, tüketiciyi farklı ortamlarda buluşturmak amacıyla online satış noktaları açmaya başladı. İlk mağazasını İzmir Çiğli Kipa mağazasında açan Teba, e - Teba adını verdikleri mağaza sayısını 50`ye çıkarmayı hedefliyor. e - Teba`nın hizmete girişi ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Teba Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Baygan, tüketicinin Teba`nin internet sitesine gösterdiği ilgi üzerine, dağıtım kanalı çeşitliğine gitme kararı aldıklarını belirtti. Uygulama sayesinde online siparişle bayileri stok bulundurma zorunluluğundan kurtaracaklarını da söyleyen Baygan, online satış sonrasında lojistik, finans ve satış sonrası hizmetleri de üstleneceklerini kaydetti. Online bayilerin kuruluş maliyetinin çok düşük olduğunu vurgulayan Baygan, bayilerin tek ihtiyacının sadece bilgisayar olduğunu ifade etti. Baygan ayrıca, toplam satışlarının yüzde 3`ünü e - teba mağazalarından gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

`Teba global bir şirket`
Teba`nın enternasyonel bir grup olduğunu belirten Baygan, şirketi global bir şirket haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Türkiye`dek krizi de değerlendiren Baygan, `Tebe`nın kuyruğu hala Türkiye`de. Ben onu da çekip çıkarmaya çalışıyorum. Bu da benim genç arkadaşlarıma bu krizlerde ders oluyor. Çünkü Türkiye`de işler yumuşayınca ister istemez genç arkadaşlarımız rahatlıyorlar. Rahatlamamaları ve Teba`yı tam anlamıyla bir enternasyonal firma haline getirmeleri lazım. Türkiye önemli bir ülke. Ama handikapları çok. Dolayısıyla iş dünyası olarak bütün gücünüzü Türkiye`ye verirseniz sarf ettiğiniz gücün yüzde 90`ı boşa gider` diye konuştu.

Türkiye`deki kriz ortamını da değerlendiren Baygan, bu ortama rağmen ihracat hedeflerinde bir değişiklik yamyacaklarını kaydetti. 2001 yılında toplam 150 milyon marklık bir ihracat yapacaklarını söyleyen Baygan, `İhracatta 140 milyon mark beyaz eşya, 10 milyon mark da klima tahmin ediyorum. Bu 150 milyon mark düşse düşse 10 milyon mark geriler. İhracat hedefimiz maksimum 140-150 milyon mark arasında değişerek gerçekleşir. İç piyasayı ise herkes merak ediyor. Ne olacağını kestirmek bugünden güç` diye konuştu.

Üretimi Çin`e taşıyor
Teba gurubu`nun 16 yıldır ihracat yaptığını belirten Teba Yurtiçi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Hakan Günderen ise, olayı ihracat boyutundan çıkarıp global bir şirket olma yoluna doğru götürdüklerini söyledi. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Çin`de pazarlama şirketi kurduklarını kaydeden Günderen, ABD`de ısıtma - soğutma - klima alanında bir montaj fabrikalarının bulunduğunu söyledi. Teba`nın önümüzdeki iki yıl içerisinde Çin`de ocak üretmeye başlayacağını kaydeden Günderen, `Aslında Çin`de üretimimiz var, ancak üretim bizim fabrikamızda yapılmıyor. Biz Çin`de fason üretim yaptırıyoruz. Ancak iki yıl içerisinde Çin`deki atıl bir fabrikayı satın alarak artık kendi ürünlerimizi kendimiz üretmeye başlayacağız` dedi.

Yoğun çalışmalar sonucu Çin`e uygun bir ocak modeli tasarladıklarını ve bu modeli Çin`de fason ürettirdiklerini belirten Günderen, `Ya biz Çin`de yerelleşeceğiz ya da onların mantalitelerini değiştireceğiz` dedi. Çin`de farklı eyaletlerde farklı gazlar kullanılıdığına dikkat çeken Günderen, `Gazda bir standart yok. Türkiye`de LPG kulanılırken Çin`de farklı eyaletlerde propan, LPG veya başka katkılı gazlar kullanılıyor. Bu gaz şekillerinin yanma sistemleri birbirinden farklı. Bu sisteme uyum sağlabilmek önemli. Fizibilite çalışmalarımız sürüyor` dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.