‘Tavuk alın gaz verelim’

Güncelleme Tarihi:

‘Tavuk alın gaz verelim’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 09:56

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin, Ankara temasları sırasında karşılıklı adımlar atıldı. Türkiye, Rusya’nın “gaz ambargosu” nedeniyle gaz sıkıntısı yaşayan Gürcistan’a gaz vermeyi kabul ederken, Gürcistan da kuş gribi nedeniyle durdurduğu tavuk ürünleri ve yumurta ithalatını yeniden başlatma sözü verdi.

GAZDA SÖZLÜ MUTABAKAT

Görüşmelerde Gürcistan, Rusya’nın gaz sevkıyatını düşürmesi nedeniyle 2007 yılında gaz sıkıntısı yaşayacağını belirterek, Şahdeniz Projesi’nden gelecek yıl Türkiye’nin alacağı gazı kendilerine vermesini istedi. Türkiye tarafı da doğalgaz depolarının gelecek yıl devreye girecek olması nedeniyle, gaz sıkıntısı yaşanmayacağını ifade ederek, Gürcistan’ın teklifine yeşil ışık yaktı. Böylece, 2007 yılında devreye girecek olan Şahdeniz Projesi’nden gelecek gazı Gürcistan’ın alması, sözlü olarak kabul edildi.

GÜRCÜLERE TAVUK SATIŞI

Saakaşvili’nin ziyareti, Gürcistan’ı en önemli pazar olarak gören tavuk ve yumurta sektörlerini de umutlandırdı. Kuş gribi nedeniyle Türkiye’den tavuk ve tavuk ürünleri ithalatını durduran Gürcistan’ın bu yasağı henüz kaldırmaması üzerine zor duruma düşen sektör temsilcileri konuyu gündeme getirme fırsatını buldu. Sektör temsilcilerinin, görüştükleri Saakaşvili’ye, kuş gribi tehlikesinin ortadan kalkmasına karşın Gürcistan’ın ithalata başlamadığını anımsatarak, Türkiye’den tavuk ve yumurta alması yönünde ricada bulundukları belirtildi.







Dünyaya açılan pencere

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, bu yıl istatistiklere göre her beş Gürcü’den birinin Türkiye’ye geldiğini, 12 Gürcü’den birinin Rusya’ya gittiğini belirterek, “Eskiden Rusya bizim dünyaya açılan penceremizdi, şimdi dünyaya açılan penceremiz Türkiye oldu” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonunda Türk işadamları ve ihracatçıları ile İstanbul’da bir araya gelen Saakaşvili, “Azerbaycan’dan, Rusya’dan, Türkiye’ye Gürcistan yoluyla elektrik aktarımı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!