`SPK piyasaya zarar veriyor`

27.06.2013 - 09:31 | Son Güncelleme :

`Gezi` eylemleri sürecinde sermaye piyasasında gerçekleşen işlemlere ilişkin büyük takip başladı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb54.jpg">`Gezi` eylemleri sürecinde sermaye piyasasında gerçekleşen işlemlere ilişkin büyük takip başladı. Radikal gazetesi yazarı Uğur Gürses SPK`nın bu hamlesini yorumladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etti.

Radikal Yazarı Uğur Gürses elinde somut delil olmadan açılan soruşturmaların piyasaya zarar vereceğini ve derinliğini düşüreceğini vurgulayarak Ben bunu çok doğru bulmuyorum. SPK bizatihi mali piyasanın kendisine zarar veriyor. SPK hükümete de mesafeli olmalı her iddia edilenin üstüne böyle gitmemeli, somut kanıtla belli delille gidilmesi soruşturma yapılması gerekiyor diye konuştu.

SPK tarafından aracı kurumlara iletilen belgede, istenilen bilgiler şöyle:

*1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan organizasyon şeması,

*20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri,

*20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde üretilen tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum analiz vb çalışmaların birer örneği,

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

*20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtları, yazılı emirlere ilişkin ordinoların, internet yolu ile iletilen emirlere ilişkin tüm chat log kayıtları,

*Yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin Borsa`ya nasıl ve hangi yollar ile iletildiği bilgisine ihtiyaç duyulmuştur.

SPK, bilgilerin 27 Haziran mesai bitimine kadar iletilmesini istedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan , İstanbul Gezi Parkı`nda Mayıs sonunda başlayan ve giderek yaygınlaşarak hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestoların arkasındaki unsurlardan birisinin faiz lobisi olduğunu pekçok konuşmasında vurguladı. Erdoğan, bazı bankaların da içinde yer aldığını söylediği faiz lobisinin borsada spekülasyon yaptığını belirtmişti.

Radikal Yazarı Uğur Gürses soruşturmayı şöyle yorumladı:

SPK’nın soruşturma açması için normal koşullarda birisi bir şikayette bulunur ya da elinde delilleri bulunur ve açılır. Yoksa ben şüpheleniyorum buna bakın gibi olmaz ya da hükümetin elinde somut bir kanıt vardır SPK’ya verir bunu araştırın der. Yoksa gidelim bakalım ne çıkacak diye soruşturma açılmaz. SPK dedikodu üzerine araştırma yapmaz. Sürekli soruşturma yapıp piyasayı rahatsız eder bu durum. Durmadan hesaplarınız kitaplarınız işlemleriniz inceleniyor düşünün normal alan ya da satan sürekli suçlanacağım acaba bana suç istinadı gelir mi korkusuyla piyasada kalmaz. Piyasada işlem hacmini, derinliğini öldürürsünüz. Öküz altında buzağı aranan ülkede mali piyasalar zarar görür, piyasa derinleştirmesine engel olur. Somut iddia somut delil varsa o araştırılır. Böyle dedikodular çıktı, başbakan kızdı diye araştırma olmaz, dünyanın hiçbir yerinde böyle yapılmıyor. ABD’de de soruşturma açılıyor somut bir şeyden hareketle yapıyorlar, içeriden bilgi alma konusunda somut delil oluyor ve ağır şekilde cezalandırılıyor. Şu an yapılan aracı kurumlara gönderilen mektuptaki maddeler çok açık gösteriyor ki elde hiçbir şey yok. Kimlik bilgileri, istihdam, müşteri bilgileri bakalım ne bulacağız deniliyor. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. SPK bizatihi mali piyasanın kendisine zarar veriyor. SPK hükümete de mesafeli olmalı her iddia edilenin üstüne böyle gitmemeli, somut kanıtla belli delille gidilmesi soruşturma yapılması gerekiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.