‘Şirketi kur, ihaleyi kap’ dönemi artık bitiyor

24.09.2002 - 09:21 | Son Güncelleme :

1 Ocak 2003`ten itibaren yeni şirket kurup, devletten trilyonlarca liralık ihale alma dönemi son bulacak. Devlet İhale Kanunu ile KİT`ler ve belediyelerin yüzde 51`ine sahip olduğu şirketler dahil, bütün kamuyu kapsayacak olan yeni ihale mevzuatıyla, söz gelimi Siirt`teki bir belediyenin ekmek alımı bile denetime alınacak.

SIFIRDAN gelip yeni şirket kurarak, hatırlı kişilerin desteğiyle devletten trilyonlarca liralık ihale alma dönemi sona eriyor.

Kamu İhale Kurumu, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek olan Devlet İhale Kanunu`na ilişkin ikincil mevzuat hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni yıldan itibaren sıfırdan gelip, yeni şirket kurup, devletten trilyonlarca liralık ihale alma dönemi de son bulacak. Kamu İhale Kurumu`nun bir üyesinin ‘‘Artık belirli makamlarda bulunanlar, hiç kimseye (Hadi şirket kur, gel sana şu işi verelim) diyemeyecek’’ dediği bu sistemde, devletten yapım, mal ve hizmet alımı ihalesi alanlar için belli limitler getirilecek.

Halen üzerinde çalışılan taslakta, söz konusu limitlerin yapım işlerinde 100 milyar, mal alımlarında 50-60 milyar, hizmet alımlarında ise 20-25 milyar lira dolayında tutulması düşünülüyor.

Çok sayıda yönetmelik, genelge ve tebliği içerecek olan ikincil mevzuat için ilgili kamu kuruluşları ile aralarında TOBB, TÜSİAD ve Türk Müteahhitler Birliği`nin de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri ile meslek kuruluşlarından da görüş alındı.

Avrupa Birliği`nden 2 uzmanın da katıldığı çalışmalarda ana hatları belirlenen taslak metinler, bu ay sonunda ilgili kuruluşlara gönderilerek, onların değerlendirmeleri istenecek. Gelen görüşlere göre son şeklini alacak ikincil mevzuata ilişkin düzenlemeler, Ekim ayının sonlarından itibaren Resmi Gazete`de yayımlanmaya başlanacak. Bu şekilde yeni yıldan itibaren uygulanacak olan yeni İhale düzenlemeleri için ilgili bütün kesimlere bir bilgilenme ve adaptasyondönemi tanınacak.

KİT`ler ve belediyelerin yüzde 51`ine sahip olduğu şirketler dahil, bütün kamuyu kapsayacak olan yeni ihale mevzuatıyla, söz gelimi Siirt`teki bir belediyenin ekmek alımı bile denetime alınacak. İş ve keşif artışı bitip, anahtar teslimi ihale dönemi başlarken, projeler için iyi bir etüd dönemi geçirilecek ve bir iş kaça ihale edildiyse belirli şartlar dışında o paraya bitirilecek. Ödenek olmadan ihale yapılamayacak ve Türkiye‘de ihalelerdeki yozlaşmada büyük eleştiri konusu olan müteahhitlik karnesi dönemi de son bulacak. Bu şekilde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı üst düzey bürokratlarının A tipi karne alıp, bunu kiraya vermesi de artık mümkünolmayacak. Müteahhitlik Karnesinin yerini İş Deneyimi ya da İş Bitirme Belgesi alacak. Bu belge performansa dayalı olarak verilecek. Yeni sistemde bir ihale verilirken, benzer işi yüzde 70 oranında bitirmiş olma performansı aranacak.

Kamu ihalelerine katılan müteahhitlerin belirli bir mali performansa sahip olmaları gerekecek. Bu kriterler arasında, özkaynakların toplam aktif içinde yüzde 45-50’lik bir orana sahip bulunması, belirli bir nakit gücü olması gibi şartlar da yeralacak. Yine ikincil mevzuatla, ihalenin kurallarının sayıldığı Tip Şartname ile nihai akite ilişkin Tip Sözleşme de bulunacak. Burada idare ile müteahhit arasında eşitlik ilkesi gözönünde tutulacak ve diğer taraf lehine hükümlere yer verilmeyecek. Ancak kurumlar, uygulamada, eşitlik ilkesini baz almak kaydıyla farklılaştırmaya gidebilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.