Şimşek: Bu bir çılgınlıktır

13.12.2010 - 09:33 | Son Güncelleme :

Şimşek, El Pais gazetesinde yer alan demecinde, “Bazı emeklilerin maaşları, son maaşlarının yüzde 106’sına denk geliyor. Bu bir çılgınlıktır” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İspanyol El Pais gazetesinde yer<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_12.jpg"> alan demecinde, “Bazı emeklilerin maaşları, son maaşlarının yüzde 106’sına denk geliyor. Bu bir çılgınlıktır” dedi. Şimşek, 50 yaşında emekliliğin de Türkiye’nin en büyük hatalarından biri olduğunu vurguladı.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin bu yıl hızlı büyüyeceğini ancak tasarrufların yetersizliği nedeniyle sürekli çok hızlı büyümenin mümkün olmadığını belirterek, 50 yaşında emekliliğin Türkiye’nin yaptığı en büyük hatalardan biri olduğunu söyledi. İspanya’nın en büyük gazetesi el Pais’e açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, “Sosyal güvenlik, genel sağlık sigortası olmayan Çin gibi değiliz. Bazı Türk emeklileri, son maaşlarının yüzde 106’sına kadar alıyor. Bir çılgınlıktır. Ortalama yaşı 44 olan 9.5 milyon emeklimiz var. Türkiye’de bu yıl çalışanlar 50 yaşında emekli olabiliyor. Bundan hiç gurur duymuyorum. Bu ülkenin yaptığı büyük hatalardan biridir” diye konuştu.

Tek dikenli işlem cari açık

Mehmet Şimşek, bir grup yabancı gazeteciye yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin çok büyümeye devam edeceğini belirterek, “Ancak şimdiye kadar gibi değil çünkü her yılda yüzde 8 büyüme lüksümüz yok. Yapabilirdik çünkü bunun için gerekli iştahımız, irademiz, dinamik ve genç bir nüfusumuz var ancak yeterli tasarruflarımız yok. Ne zaman hızla büyürsek dış finansmanın elinde oluyoruz” dedi. Mehmet Şimşek, Türk ekonomisine ilişkin herhangi bir kaygısının olup olmadığı sorulması üzerine de “Türk ekonomisin temel göstergeleri sağlamdır. Bir tek dikenli konu var o da cari işlemler açığı” dedi.

Türkiye’nin hızla büyüdüğü dönemlerde büyük cari açıkların yaşanmasının geleneksel olduğunu belirten Şimşek, bu yılda da yüksek bir büyüme kaydedileceğini, Türkiye’nin ticaret ortaklarından çok daha hızlı büyüdüğünü belirterek bunun Türkiye’nin daha fazla dış finansmanına ihtiyacının olduğu anlamına geldiğini söyledi. Cari açık dışında Türkiye’nin sağlam bir büyümesinin olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Niye? Çünkü çok sağlıklı bir bankacılık sistemiz var ve ailelerimizin gelirleri de hiçbir erozyona uğramadı. Birçok Avrupa ülkesi, memurlarının maaşlarını düşürürken
biz artırdık.”

Kamu sektörü de sağlıklı

Bakan Şişmek,  Türkiye’de kamu sektörünün de sağlıklı olduğunu belirterek bu yıldaki kamu açığı hedefinin yüzde 4.9 olduğunu, ancak uzun vadeli kalkınma için çok yararlı olan eğitim, araştırma ve geliştirme ile altyapıya yönelik yatırımlar artırılmasaydı bu oranın daha da aşağıya çekilmiş olacağını ifade etti.

Avrupa’da yaşanan sorun ihracatımızı etkiledi

BAKAN Mehmet Şimşek,  Avrupa’da yaşanan borç sorununun Türkiye’deki etkilerinin şimdiye kadar sınırlı kaldığını belirterek bunun nedeni olarak da sorunların, Avrupa’nın, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan oluşan merkezinin çok kenarında yoğunlaşmasını gösterdi. Buna karşın Şimşek, Avrupa’nın, Türkiye’nin ürünlerinin çoğunu satın aldığı için zayıflığının Türkiye’nin ihracatı anlamında negatif olduğunu da ifade etti.

AB Türkiye için hazır değil, bize haksızlık yapılıyor

Mehmet Şimşek, Avrupa’da politikacılar dahil birçok vatandaşın, Türkiye’de meydana gelen değişiklikleri anlamadığını, bugünkü Türkiye’nin, 60’lı yıllarındaki Türkiye gibi algılandığı söyledi. Türkiye’nin üyesi olması halinde AB’ye büyük bir canlılık katacağını ifade eden Şimşek, Türklerin, kitlesel olarak Avrupa’ya göç etmesini arzu etmediklerini, refah içinde bir ülke olduğunda insanların göç etmek istemeyeceğini de belirtti. ‘Türkiye’nin ödevlerini yapmadığını düşünenler var’ yorumunun sorulması üzerine Bakan Şimşek, “Avrupa, Türkiye için hazır değil ve bize haksızlık yapıyor. Adil olsa, Kıbrıs sorununun arkasında saklamazlardı. Birçok başlık, siyasi nedenlerle bloke edilmiş durumda. AB daha büyük bir irade gösterse eğer, biz de hükümet olarak, insanlarımızı AB’ye katılmak için fedakarlık yapmanın, değer olduğuna daha kolay ikna ederdik” yanıtını verdi


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.