Şimdi paramızı ne yapacağız?

06.02.2008 - 15:21 | Son Güncelleme :

Piyasaları sarmalayan kasvetli hava büyük fırsatlar yaratabilir. Tabi cesaretiniz ve sabrınız varsa...

Piyasaları sarmalayan kasvetli hava büyük fırsatlar <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci.jpg" align="right" vspace="5">yaratabilir. Tabi cesaretiniz ve sabrınız varsa...

Fortune`dan Derleyen; Tolga KAMİLOĞLU

ABD ekonomisi gün geçtikçe karanlıklara boğuluyor. Yatırımcılar hergün yeni bir olumsuz haberle sarsılırken, piyasalar alt üst oluyor. Dow endeksi sadece tek bir seansta yüzlerce puan düşebiliyor. Petrolün fiyatı varil başına 100 dolar civarında balonlar oluştururken, dolar adeta parçalara bölünüyor. Resesyon ihtimali tüm global yatırımcıları panik atak yaptı.

Böyle bir ortamda felaket haberlerinin etkisine girip de kendinizi kıyamet gününe yaklaşmış kurbanlar olarak görmeyin. Her zaman bir çıkış yolu vardır. ABD bu tip süreçleri belli aralıklarla sürekli yaşıyor. Örneğin 1987 Ekimini hatırlayın  veya 90’daki S&L krizini. Ardından 97, 98 ve en son 2000’lerde yaşanan sıkıntılar... Aslında borsa hisseleri uzun vadede büyük geri dönüşümler sağlayabilir. Çünkü hisselerin performanslarındaki zigzaglar şaşırtıcı bir şekilde yatırımcıları hayrete düşürebiliyor. ‘Yatırımcılar borsalar için vazgeçilemez unsurlardır çünkü onların olmadığı bir borsa hiçbir şekilde geri dönüşüm sağlamaz’ diyor Buckingham Asset Management danışmanı Larry Swedroe.

Yatırımcılar cesaretlerini ucuz hisseleri satın alarak tedbirli bir biçimde sıcak tutmak zorunda.  Yoksa, hisse alımı yaparken bir önceki sene varolan değerlerden biraz daha pahalı diye almamalıdır. Borsa şu anda 80’lerin başında olduğu gibi satıcının cenneti konumunda değil. 80’lerde her borsa hissesi ‘beni al’ diye bağırıken bugün böyle bir durumdan söz etmek oldukça zor. Fakat yıllardan beri ilk defa çetin pazarlıklar görebiliyoruz. Özellikle de resesyondan güçlü bir şekilde etkilenen ve fiyatların çok dik bir şekilde düştüğü sektörlerin kağıtlarında.

Resesyon olacaksa eğer yılın ilk yarısında olabilir...

Wall Street yetkilileri piyasalar için en büyük tehlikenin resesyon olduğunu söylüyor. Fakat resesyonun neden olacağı darbe kısmen abartılı çünkü Washington ekonomiyi rahatlatmak için çok çaba sarfediyor. Gayrisafi milli hasıla üçüncü çeyrekteki yüzde 4.9’luk yükselişinin ardından dördüncü çeyrekte yüzde 6 değerinde artış gösterdi. İhracat patladı. Yıllık yüzde 13’lük artışa dayandı. Güçsüz dolar bazen işe yarıyor. İşsizlik oranları da şaşırtıcı bir şekilde sessiz ve derinden gidiyor. MKM Partners’dan Michael Darda: ‘Son iki resesyon sürecinde yaşanan yüzde 25 seviyesindeki işsizlik oranı, son kaos da aynı şekilde bir gidişat izlemiyor. Aslında bu da resesyon sinyallerinin güçlü olmadığına bir kanıt olarak  gösterilebilir.’ diyor.

Ekonomiyi yavaşlatan dengeler sektörlerin tamamını sallıyor. Bu faktörler talep dengesinde de sürükleyici bir etki yaratıyor. Eğer resesyon olacaksa,  bu yılın ilk yarısında olabilir.

FED kısa aralıklarla belli oranlarda faiz indirimine gitti. FED’in faiz indiriminin etkileri tüketiciye ve piyasalara yansıması genellikle altı ve dokuz aylık bir süreçte ortaya çıkıyor. Zaten FED önümüzdeki zamanda yapılacak yeni faiz indirimleri için söz verdi. FED faiz oranları yıl sonunda tahminen yüzde 2 veya 2.5 oranında seyredecek. Böylesine bir agresif ortamda yılın ikinci yarısında oranların yüzde 3’lere çekilmesi gerekir. Resesyon olmaması için faiz oranlarının yüzde 3’lerde dengelenmesi grerekir ki güvenilir bir ortam olsun. Yoksa kritik zamanlar yaşanabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.