SGK`dan emeklilere uyarı

29.04.2011 - 11:22 | Son Güncelleme :

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2002 ve 2006`da eksik zam yapıldığı iddiaları nedeniyle emekliler yoğun bir şekilde SGK`nın kapısını çalıyor

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2002 ve 2006`da eksik zam  <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/emekli123.jpg">yapıldığı iddiaları nedeniyle emekliler yoğun bir şekilde SGK`nın kapısını çalıyor. Ancak bu iddiaların doğru olmadığını söyleyen SGK Sigorta İşleri Genel Müdürü İbrahim Ulaş, dava açıp mahkeme masrafı ödemek durumunda kalan emeklilerin mağduriyet yaşadığını belirtti.

Aylıklarını yükseltme umuduna kapılan emekliler soluğu SGK`nın merkez ve taşra teşkilatlarında alıyor. Kamuoyuna yansıyan, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2002 ve 2006`da eksik zam yapıldığı”na dair haberlerle birlikte, emekliler kurumumun değişik birimlerine dilekçe ile başvurularda bulunuyor.

SGK Sigorta İşleri Genel Müdürü İbrahim Ulaş, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını, haberlerde yer alan hesapların yanlış değerlendirmelere dayandığını söyledi.

Ulaş, 2002 yılında memurlara yapılan zammın yüzde 35.3, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zammın yüzde 31.9 olduğunu belirtti.

İbrahim Ulaş, 4447 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine istinaden çıkarılan 2002/4847 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 2002 yılına ait iki oran arasındaki farkı telafi edecek oranda yapılacak olan artış (ki o tarihte en düşük SSK emeklisi için 6.5 liraya tekabül etmektedir) ve 2003 yılı Ocak ayından itibaren bir önceki ayın TÜFE`si oranında yapılacak artışın çok düşük miktarda kalması nedeniyle, bu artış yerine 4784 sayılı Kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan 2003/5146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 75 milyon ve 100 milyon olarak seyyanen sosyal destek ödemesi tutarında artışlar sağlandığını ifade etti.

Ulaş, ayrıca 2003/5146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 2.6 oranında artışı öngören 2002/4847 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının da yürürlükten kaldırıldığına dikkati çekti.

2006 yılında ise işçi ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emekli zam oranları arasındaki farkın ileri sürüldüğü gibi yüzde 3.58 değil, yüzde 1.41 olduğunu savunan Ulaş, 2007 yılı Bütçe Kanununda, “yapılan kümülatif artış oranı arasındaki farkı telafi edecek şekilde hesaplanacak fark tutarlarının” ödeneceğinin düzenlendiğine işaret etti. Ulaş, söz konusu farkı telafi edecek oranın, söz konusu oranlar arasında çıkarma yapılarak değil oranlama yapılarak bulunması gerektiğini kaydetti.

Buna göre de telafi edici oranın yüzde 1.33 olduğunu ifade eden Ulaş, şöyle konuştu:

“Yani işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 1.33 oranında ilave zam yapıldığında zam oranları arasındaki fark giderilmiş ve işçi, Bağ-Kur emeklilerine 2006 yılında kümülatif olarak yüzde 7.5 zam yapılmış olmakta ve memurlara yapılan zam oranı ile eşitlenmiş bulunmaktadır.

İddia edildiği gibi iki oran arasında çıkarma yapılarak yüzde 3.53 oranında ilave zam yapılmış olması halinde işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 9.8`e çıkmakta ki bu da memurlara yapılan zamdan fazla olmaktadır.

Emeklilerimize yapılması gereken zamlar, ilgili hükümler çerçevesinde tam olarak ve hiçbir emeklimizi mağdur etmeyecek şekilde uygulanmıştır.”

Yaratılan beklenti nedeniyle çok sayıda emeklinin kurumun çeşitli birimlerine başvurduğunu, bazı emeklilerin dava açtığını anlatan Ulaş, dilekçe vermek için evin kalkıp gelip sıra bekleyen, davalar için mahkeme masrafı ödemek durumunda kalan emeklilerin mağduriyet yaşadığını belirtti.

Ulaş, bu konuda verilmiş bir yargı kararı bulunmadığına dikkati çekerek, açılmış bir davanın da Yargıtay aşamasında olduğunu kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.