Sezer`den D-8`e demokrasi mesajı

26.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kahire`deki D - 8 zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, az gelişmiş ülkelerin eğitim ve demokrasiye önem vererek temel sorunları daha kolay çözebileceğini söyledi.

Mısır`ın başkenti Kahire`de dün düzenlenen Gelişmekte Olan Ülkeler Ekonomik İşbirliği Grubu`nun (D - 8) zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, az gelişmiş ülkelerin sorunlarının çözümünde eğitimin ve katılımcı demokrasinin önemine işaret etti.

Sezer konuşmasında, varolan ekonomik ve toplumsal sorunlarının ağırlığına karşın, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin, bilgi çağının da gereği olarak, eğitime, yönetsel reformlara, kamunun ve ekonominin yönetiminde şeffaflığa ve katılımcı demokrasiye önem vermeleri, yoksullukla savaşımda temel sorunların giderilmesini sağlayabilecektir dedi.

Küreselleşmenin sorunlarına vurgu
Küreselleşmenin az gelişmiş ülkeler için getirdiği sorunlara da değinen Cumhurbaşkanı konuşmasında, küresel ekonomik koşulların, gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya bulundukları ekonomik sorunlara daha ciddi biçimde ve yeni yöntemlerle eğilmeleri gereğini ortaya koyduğunu söyledi.

Sezer, küresel ekonomide ortaya çıkan olumsuzluklar, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri, gelişmiş ülkelerden çok daha fazla etkilemektedir diye konuştu.
Güneydoğu Asya`da 1997 yılında başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan mali bunalımın etkilerinden yeni kurtulabilen dünya ekonomisinin, bu kez, uluslararası sistemin büyük üyelerinin ekonomilerinde görülen yavaşlama belirtileri ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların yarattığı olumsuzluklarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Sezer konuşmasına şöyle devam etti: Küreselleşme sürecinde, kuşkusuz gelişmiş ülkeler de kimi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Ancak, gelişmiş ülkelerin, bu tür sorunların üstesinden gelebilme yönünden daha donanımlı oldukları da bir gerçektir. Gelişmiş ülkelerin, uluslararası toplumun yardımına gereksinme duyan öteki üyelerine destek olmaları beklenmektedir. Bu destek, daha fazla teknik işbirliği, daha fazla yatırım ve dış borç yükünün hafifletilmesi gibi öğeleri içermelidir.

Günümüzde yoksulluk, temel küresel sorunlardan biri durumuna gelmiştir. Ülkelerin kendi içinde ve ülkeler arasında gelir dağılımı dengesizliği büyük oranda artmıştır. D - 8 işbirliğinin ekonomik ve ticari boyutları geliştirilerek, yoksullukla savaşım alanında önemli adımlar atılabilir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.