Sendika aynı büroyu iki kez aldı işçinin 88 milyarı buhar oldu

14.02.2005 - 10:22 | Son Güncelleme :

Turizm çalışanlarının sendikası TOLEYİS yosuzluk iddilarıyla çalkalanıyor. Aralık ayında İstanbul Aksaray`daki sekiz büroyu bir çalışanına 162 milyara satın aldıran sendika, bir ay sonra aynı büroları 250 milyar lira vererek üzerine geçirdi. İşleme karşı çıkıp aradaki 88 milyar liranın kimin cebine gittiğini soran sendika yöneticisi ise yönetim tarafından alaşağı edildi


Türk-İş`e bağlı 40 bin üyeli Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. Mahkemeye yansıyan iddialara göre TOLEYİS Yönetim Kurulu, sendikanın parasını kullanarak hukuk bürosunda çalışan maaşlı elemanı Çetin Kaplan`ın. üzerine, 162 milyar liraya 8 adet büro satın aldı. Sendika daha sonra bu büroları 250 milyar liraya devraldı. Olay, yapılan işleme itiraz eden ve bir darbeyle görevden uzaklaştırılan TOLEYİS Genel Yönetim Kurulu Mali Sekreteri Sefer Erim`in işçilerin 88 milyarı kimin cebine gitti diye açtığı davanın ardından ortaya çıktı.

Mahkemelere taşınan sendikadaki yolsuzluk iddiası TOLEYİS Yönetim Kurulu`nun, geçen yıl Aralık ayında İstanbul Aksaray Küçük Langa Caddesi`nde bulunan genel merkezinin bulunduğu Bilir İş Merkezi`nin 3. katandaki 8 büroyu satın almak istemesiyle başladı. Büroların alımı için yönetim kurulu kararı alındı. Ancak iddiaya göre alım işlemi için öncelikli olarak bir aracının kullanılması ve daha sonra da sendikanın söz konusu büroları bu aracıdan devralması kararlaştırıldı. Aracılık işlemi için hukuk bürosunda evrak takipçisi olarak çalışan Çetin Kaplan seçildi. Bunun için Kaplan`a gerekli maddi imkan sağlandı. Kaplan, 2 Aralık 2004 tarihinde büroları 162 milyar liraya satın aldı.

Yönetimde darbe
Bu işleme sendikanın Marmara Bölge Şubesi Başkanı ve aynı zamanda Genel Yönetim Kurulu Mali Sekreteri olan Sefer Erim muhalefet etti. Erim, bu büroların bir başkası yerine, tüzel kişilik olan sendika adına alınmasını savundu. Erim, ayrıca TOLEYİS`in önce Çetin Kaplan`ın satin alması, ardından da sendikanın satın alması nedeniyle iki kez onlarca milyar liralık tapu ve harç masrafı yapacağını savundu. Mali sekreter olduğu için sendikanın muhasebe kayıtlarına imza atması gereken Sefer Erim, sendika adına yapılmayan bu alımları onaylamadı. Sendika yönetimi ise 13 Aralık`taki yönetim kurulu toplantısında Erim`in ismi sendikanın imza sirkülerinden çıkardı. 15 Aralık 2004`te de Erim`in görev yaptığı Marmara Bölge Başkanlığı yönetim kurulu üyelerinin hepsi istifa ettirildi. Ardından Erim dışındaki üyelerden dokuzu yeniden yönetime seçildi. Böylece Sefer Erim, yönetimden uzaklaştırılmış oldu. Erim`in safdışı bırakılmasının ardından Cemail Bakındı yönetimindeki TOLEYİS, büroları 162 milyar satin alan Çetin Kaplan`a 20 Aralık 2004`te 250 milyar ödeyerek büroları devraldı.

Sendikanın itirafı
Sefer Erim, sendikanın 88 milyar lira zararı olduğu gerekçesiyle İstanbul 3. İş Mahkemesi`ne başvurdu. Mahkeme hakiminin, ilk alımın neden sendika adına yapılmadığı sorusunu, TOLEYİS`in avukatı, Valilik işlemleriyle uğraşmamak için yanıtını verdi. Hakim bu kez, Vekaletle sendika adına akaydınız olmaz mıydı? diye sordu. Tatmin edici yanıt alınamadı. Erim`in tapu kaydına tedbir konulması talebi, 30 milyar teminat yatırılması şartıyla kabul edildi. Ancak bu parayı bulamayan Erim, 8 adet büronun tapu kaydına tedbir konulmasını sağlayamadı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.