Şeker dağları iyice büyüdü

01.08.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Eylülde yeni üretim dönemine girecek olan TÜRKŞEKER`in 948 bin ton stoku var

Eylül ayında yeni üretim sezonuna başlayacak olan Türkiye Şeker Fabrikaları`nın (TÜRKŞEKER) depolarında halen 948 bin ton stok şeker bulunuyor. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler nedeniyle şeker ihracatında olumlu bir dönem geçiren TÜRKŞEKER, buna rağmen yeni sezona 500 bin ton stok ile girecek.

Edinilen bilgiye göre, TÜRKŞEKER, 2000-2001 sezonunda, 13.7 milyon ton şeker pancarını işleyerek 1 milyon 970 bin ton şeker üretimi gerçekleştirdi. TÜRKŞEKER, yılın ilk 6.5 aylık döneminde, yurtiçinde 577 bin 343 ton şeker satarken, 557 bin 890 ton şekeri de ihraç etti. Temmuz ayı itibariyle şeker fabrikalarının stoklarında, önceki yıllardan da devreden şeker nedeniyle 948 bin ton ürün bulunuyor.

Verilere göre, geçen yılın ilk 6.5 aylık dönemine oranla yurtiçi satışları yüzde 8.77 gerileyen şeker fabrikalarının ihracatı, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle yüzde 58.1 arttı. Geçen yıl 1 Ocak-18 Temmuz döneminde 352 bin 821 bin ton olan şeker ihracatı, bu yıl 557 bin 890 tona ulaştı. Yurtiçi satışlar ise 632 bin 871 tondan 577 bin 343 tona geriledi. Yetkililer, bu yılki şeker ihracatının 1 milyon tonu geçeceğini bildirdiler.

Stok maliyeti

Geçen yılın tamamında ortalama tonu 214.3 dolardan, 576 bin 866 ton şeker ihraç eden TÜRKŞEKER, stoklarını, dolayısıyla maliyetlerini azaltmak amacıyla, depolarda uzun süre bekleyen şekeri vadeli satıyor.

Depoların yetersiz olması nedeniyle, üretilen şekerin bir bölümünün, özel sektörün depolarına konduğunu, ancak uygun olmayan koşullarda bekletilen şekerlerin taşlaşmaya başladığını anlatan yetkililer, depolarda 4-8 yıl beklemiş bulunan bu şekerlerin, hem bozulmasını önlemek, hem de stok maliyetinden kurtulmak için 40 gün vadeli satışının yapıldığını kaydettiler.

Verilen bilgiye göre, 10 bin ton şekerin 1 yıllık stok maliyeti 1 trilyon liraya ulaşıyor. Buna göre, 500 bin ton şekerin sadece stok maliyeti 50 trilyon lira olarak hesaplanıyor.

Türkiye`de yılda 2-2.5 milyon ton şeker üretimi yapılmasına karşın, tatlandırıcıların devreye girmesi, kaçak ithalat, dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithal edilen şekerin yurtiçinde satılması nedeniyle her yıl ortalama 1-1.5 milyona ulaşan stok sorunu yaşanıyor.

Yerli üretimi olumsuz etkileyen şeker girişinin, yıllık 500 bin tona ulaştığı tahmin edilirken, sektörün bu tür ticarete karşı korunması gerektiği vurgulanıyor.

Eski Doğu Bloku ve çevre ülkelerdeki şeker fiyatların çok düşük olması nedeniyle, her yıl ortalama 500 bin ton şekerin çok değişik yollardan kayıtdışı olarak ithal edildiği tahmin ediliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.