Seçim öncesi işçi çıkarma yok

17.10.2002 - 17:51 | Son Güncelleme :

Bakan Toskay, hükümetin KİT’lerdeki atıl kadroların tasfiyesi edilmesi kapsamında 3 Kasım seçimleri öncesi işçi çıkarımına gitmeyeceği mesajı verdi

Devlet Bakanı Tunca Toskay, 4. gözden geçirmeyle ilgili bütün dökümanın önlerine getirilmesi durumundadeğerlendirileceğini bildirdi.

Bakan Toskay, DİE`dekiAB İstatistik mevzuatına Uyum Çalışmaları konulu bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Toskay, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen`nin dün düzenlediği basın toplantısında koşulların tamamlanmasının ardından kredi diliminin serbest bırakılacağı yönündeki sözleri hatırlatılarak,sizce 4. gözden geçirme ne zaman tamamlanabilecek şeklindeki soru üzerine, 4. gözden geçirmeyle ilgili bütün döküman, ekonomi ve maliye bürokrasisinin önüne geldiği zaman, bunun üzerinde çalışılacağını bildirdi.

Toskay, şöyle dedi: Seçimden sonra hükümet kuruluncaya kadar bu hükümette değerlendirilir. Bu döküman netleşip, kesinleşip ekonomi bürokrasisi ve siyasetçinin önüne gelmeden, (şu şöyle bu böyle yapılır) demek gerçekçi olmaz. Bu dökümanın kesinleşerek bizim önümüze gelmesi lazım.Ne isteniyor ve biz ne durumdayız bunu tespit etmek bakımından.

Toskay, Kahkonen`in kamu maliyesi üzerinde baskı var şeklindeki sözleri hatırlatılarak, bu baskı için bir tedbir alınıp alınmayacağına ilişkin soruya verdiği yanıtta da, bu konuda şu anda kendilerine getirilmiş bir tedbir olmadığını söyledi. Toskay, Maliye ve Hazine ile konuşulup, hükümete getirilip, müşterek bir karar haline getirilmiş bir tedbirin bulunmadığını kaydetti. Şu anda, seçim ortamında serbest atışın başladığını ifade edenToskay, meydanlarda vaadedilmeyen hiç birşey kalmadığını söyledi. Toskay havadaki kuş ile denizdeki balık bile vaat ediliyor dedi.

Bakan Toskay, atıl istihdamla ilgili bir başka soru üzerine de pratik ve gerçekçi olmak gerektiğine işaret etti, 3 Kasım`dan evvel böyle bir sorunun şu anda fiilen çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Toskay, ekonomide erken seçime gidildiğinde programın hiç etkilenmeyeceğini söyleyenler vardı. Bu soruyu onlara da sorsanız çok iyi olur dedi.

İHRACATTA VERGİ İADESİ

Bakan Toskay, ihracatta vergi iadeleri ile ilgili bir başka soru üzerine, Maliye Bakanlığı`nın bu konudaki denetim görevini istediği zaman yapabileceğini, ileriye ve geriye doğru bir inceleme yapmanın söz konusu olmayacağını söyledi. Vergi iadesi konusundaki ödenek kısıtlaması meselesinin mantığını anlamakta zorlandığını belirten Toskay, şöyle konuştu: Bir ihracatçı ihraç ettiği ürün veya hizmet ile ilgili olarak yurt içinde KDV ödediği için sonra mal veya hizmeti ihraç ettiğinde kendi parasını geri istiyor. Ödememesi gereken ama teknik olarak ödemek mecburiyetinde kaldığı vergiye geri istiyor. Bunu ödenek ile kısıtlamanın mantığı vergi tekniği açısından yoktur.

ENFLASYON HESAPLAMASI

Bakan Toskay, enflasyon hesaplaması ile ilgili soru üzerine de, Hane Halkı Tüketici ve Gelir Anketi`nin her yıl devam edeceğini ve Türkiye`de yayınlanan endekslerin uluslararası kabul gösteren endeksler olduğunu vurguladı.

Toskay, ikinci çeyrekte Türkiye`nin aktif büyüme kaydettiğini hatırlatırken, ancak bunu vatandaş hissetmiyor. (Bu büyüme nereden çıktı) diye tartışılıyor. Bizim kullandığımız yöntem aynı. Küçülmeyi kabul ediyorsunuz da büyümeyi niye kabul etmiyorsunuz diye konuştu. Bu arada Hane Halkı Anketi`ne yönelik bir başka soru üzerine DİE Başkanı Akif Bakır, hem enflasyon sepeti hem de enflasyon sepetindeki ağırlıkları yenilemek için çalışma yaptıklarını belirtti. 2005 yılında enflasyon sepeti ve ağırlıkların güncelleştirilmiş olacağını ve her yıl yenileneceğini ifade eden Bakır, bu TÜFE ve biranlamda da TEFE ile ilgili dedi.

Devlet Bakanı Tunca Toskay, AB İstatistik Sistemi`ne uyumun, üyelik kriterlerinin yerine getirilmesi bakımından zaruri olduğunu söyledi.

Toskay, DİE tarafından yürütülen "AB İstatistik Mevzuatına uyum Çalışmaları" konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığıkonuşmada, AB normları düzeyinde üretilmeyen istatistiklerin, üyelik müzakerelerinin bir çok alanında görüşmelerin aksaması demek olacağınıkaydetti.

Toskay, DİE olarak yaptıkları çalışmaları anlattığı konuşmasında, uyum çalışmaları çerçevesinde AB harmonize tüketici fiyatları endekslerinin hesaplanmasının önemli bir yere sahip olduğunu, bu bağlamda bu yıldan itibaren her yıl Hanehalkı Gelir Tüketim Anketi`ninyapılacağını ve daha güncel indekslerin üretileceğini söyledi. Enflasyon hesaplarının ekonomideki yeni gelişmeleri de kapsayacak şekilde düzenleneceğini bildiren Toskay, mevcut yapıda kapsanmayan bazı mal ve hizmetlerin sepete dahil edileceğini belirtti.

Toskay, TÜFE`nin bundan böyle kent ve kır ayrımında ve Türkiye geneli için hesaplanacağını kaydederken, TEFE`nin ülke ihtiyaçları ve AB standartlarına uygun bir hale getirileceğini vurguladı.

İŞYERİ KAYIT SİSTEMİ

Toskay, DİE`nin tüm kurumların kendi ihtiyaçlarına yönelik kurdukları kayıt sistemlerini kullanarak, İstatistik Amaçlı Kayıt Sistemi`ni oluşturmayı amaçladığını, bu sistemin ilk halkası olarak "İşyeri Kayıt Sistemi"nin kurulması üzerinde çalışıldığını da anlattı. Toskay, sistem ile ülkede yasal kaydı olan tüm iş ve işyerlerini kapsayacağını belirtirken, sistemdeki kayıtlara bağlı üretilecek olan Yapısal İş İstatistikleri ile Türkiye`nin ulusal hesaplar sisteminin sağlıklı olarak ortaya konulabileceğini söyledi.

İSTATİSTİK SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

Bakan Toskay, Türk İstatistik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ile istatistik alanında Türkiye`nin AB`ye katılım stratejisine yönelikteknik yardım sağlamanın amaçlandığını kaydetti. Proje sonucunda Türk İstatistik Sistemi`nin AB Standartlarına yakınlaştırılacağını anlatan Toskay, projenin toplam bütçesinin 15.3 milyon euro, toplam süresinin 36 ay olduğunu kaydetti. Toskay, projeyle enstitü çalışanlarının istatistik standart metodlar, göstergeler ve AB bilgi ihtiyaçları üzerindeki teknik bilgi düzeyinin artacağını, zamanında ve eksiksiz iş istatistiklerinin üretileceğini kaydetti. Geliştirilmiş ve büyük oranda karşılaştırılabilir tarım istatistiklerinin üretileceğini de belirten Toskay, bölgesel istatistiklerin AB bölge sınıflandırması olan NUTS sınıflandırma sistemine uygun olarak üretileceğini söyledi. Bakan Toskay, 36 ayda bu projenin tamamlanması durumunda AB`ye istatistik uyumunun sağlanacağını belirtti.

DİE YASASI DEĞİŞTİRİLECEK

Toskay ayrıca, DİE Yasası`nın değiştirileceğini ve Türk İstatistikSistemi`nin esaslarının reforme edileceğini bildirirken, bu yasanın enkısa sürede Meclis`e getirileceğini belirtti. Toskay, Türkiye`nin AB`ne aday olmasından sonra DİE`nin çalışmalarına başladığını ve önemli mesafeler katettiğini anlatırken, "geldiğimiz aşama iyi olmasına rağmen daha yapacağımız önemli işler bulunmakta" dedi. AB ve AB`ye Türkiye`nin tam üyeliğinin gerektirdiği uyum çalışmaları konusunun Türkiye`nin gündeminden hiç eksik olmadığını ve zaman zaman bu konuların bir siyaset malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Toskay, "Ama DİE bütün bu tartışmalar ve gündem maddelerinin dışına ve AB`ye uyum istikametinde çalışmalarını sürdürüyor. DİE, AB`ye uyum çalışmalarında Türkiye`deki kurumlar arasında önde gelenlerden biri" şeklinde konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.