Seçim havası ile dolar tavan, borsa taban yaptı

11.06.2002 - 09:10 | Son Güncelleme :

Erken seçim ihtimalinin artması, piyasalardaki tedirginliği de yükseltti. Dolar dün 1 milyon 471 bin lira ile yılın en yüksek değerine ulaşırken, borsa endeksi de 9 bin 886 puanla, yine yılın en düşük düzeyine geriledi.

Siyasetin piyasa üzerindeki ‘bozucu’ etkisi doları 1 milyon 471 bin lirayla yılın en yüksek seviyesine çıkartırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı (İMKB) da son 7.5 ayın en düşük düzeyine indirdi. Bono ve tahvil piyasasındaki oranlarsa, piyasanın gösterge niteliğindeki menkul kıymeti olan 9 Nisan 2003 tarihli bonoda ortalama yıllık bileşik faiz yüzde 65`i geçerek, üç ay öncesine döndü. Bu değerlerle, piyasalar siyasi gelişmeleri ‘erken seçim’ hazırlığı olarak algılamaya başladığını gösterdi. Dün Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`nin Bakanlar Kurulu`nda kendisine sorulan bir soru üzerine, ‘‘Erken seçim ekonomimizi olumsuz etkiler’’ cevabını vermesi de piyasalarda olumlu algılanmadı.

Başbakan Bülent Ecevit`in sağlığının bozulmasıyla başlayan dönem piyasaların tedirginiliğinin artmasıyla sürüyor. Başbakan Ecevit`in katılmadığı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in çağrısı ile toplanan Liderler Zirvesi sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Devlet Bahçeli`nin ‘Gerekirse çekiliriz’ temelindeki açıklaması ve sonrasında diğer siyasi parti liderlerinin bu konudaki yorumları, piyasalar haftasonu tatiline girdiğinden dün etkisini göstermeye başladı.

Yine haftasonunda, Devlet Bakanı Kemal Derviş`in, ‘‘Şu anda durumun çok iyi olduğunu iddia edemem. Şu anda son derece parçalanmış bir yönetim, bence son derece kısır çekişmeler içinde olan bir bürokratik yapı var ve bu yapıyı toparlayacak güçlü bir eşgüdüm de yok. Durum maalesef böyle’’ demeside dün piyasalarda havayı bozan nedenler arasında yer aldı.

DOLAR TIRMANDI

Haftasonunu gergin geçiren piyasalar dün sabah saatlerinden itibaren tedirginliklerini belli etmeye başladılar. Bankalararası döviz piyasasında işlemler, geçen hafta sonu kapanışının üzerinde değrelerle başladı. Bu piyasada sabah saatlerinde dolar, 1 milyon 480 bin liranın üzerindeki kotasyonlara yükseldi. İstanbul serbest piyasasında ise öğle saatlerine kadar dolar satış fiyatları 1 milyon 470 bin lirayla 1 milyon 480 bin lira arasında değişti.

Merkez Bankası dolar satış kuru akşam saatlerinde 1 milyon 471 bin lira olarak açıklandı. Böylece, bu yıl içinde açıklanan en yüksek Merkez Bankası dolar satış kuruna çıkıldı. Daha önce 2 Ocak 2002`de Merkez Bankası dolar satış kuru 1 milyon 447 bin lirayla, 2002 içinde açıklanan en yüksek değeri oluşturuyordu.

BORSAYI TUTAMADILAR

İMKB, son bir kaç günde artan tedirginliğin sonucunda bu yılın en düşük değerine indi. İMKB-100 Endeksi 284 puanlık kayıpla 9.866 puandan kapandı. Dünkü kapanışıyla borsa sadece bu yılın değil, geçen yıl 1 Kasım`daki kapanış değeri olan 9.634 puandan sonraki en düşük kapanışını da oluşturdu.

Önceki hafta boyunca piyasadaki tedirginliğe rağmen satışları karşılayan yatırımcılar sayesinde 10 bin puanın üzerinde tutunmayı başaran, borsa haftasonu ortaya çıkan ve piyasaya göre ‘erken seçim’ ihtimalini güçlendiren gelişmelerden sonra 10 binin üzerinde tutunmayı başaramadı. Dün ilk seansın başından itibaren satış eğilimi güçlü olan borsada ilk seans 9.9.12 puandan kapandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.