Sabancı: Germeyin güven verin yeter

03.01.2003 - 09:21 | Son Güncelleme :

Sabancı Holding CEO`su Hazım Kantarcı, ‘‘Tek parti iktidarı siyasi istikrar görüntüsü veriyor. Ancak, gerek tüketicide, gerekse yatırımcıda henüz tam güven oluşmadı. Germeden, sağlıklı diyalogla sorunlar çözüldükçe piyasanın güveni güçlenir. Bu da ekonomiyi canlandırır’’ dedi.

SABANCI Holding CEO`su Hazım Kantarcı, ekonominin tekrar büyüme trendine girebilmesi için ‘‘güven’’ unsurunun çok önemli olduğunu söyledi. ‘‘Güven’’in ‘‘tüketici’’, ‘‘üretici’’ ve ‘‘yatırımcı’’ olmak üzere üç ana boyutu olduğunu hatırlatan Kantarcı, ‘‘Tüketici geleceğe güven duyarsa daha fazla harcama yapar, alış-veriş canlanır. Bu ekonomiye hareket getirir. Şu anda tüketici güveni henüz yeterli seviyeye ulaşamadı. Satın alma gücündeki radikal düşüş, alış-verişin canlanmasını engelleyen ilave bir etken’’ diye konuştu.

Kantarcı, Kasım ayı sonunda kapasite kullanım oranının yüzde 77.1`e ulaşmasının, üreticilerin daha fazla üretmelerinin ve stoklarını yenilemelerinin üretici güveninin oluşmakta olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yatırımcı güveninin ise uzun soluklu bir gösterge olduğunu hatırlatan Kantarcı, ‘‘Bu güvenin geri gelmesi ve yerleşmesi için reel faizlerin düşmesi lazım. Ülkemizde yatırımcı güveni henüz oluşamadı’’ dedi.

Türkiye`nin önüne yeni bir sayfa açıldığını vurgulayan Kantarcı, ‘‘Germeden, sağlıklı diyalog kurarak meselelerin yavaş yavaş çözüme kavuşturulduğu görüldükçe `güven` güçlenecektir’’ yorumunu yaptı.

ENDİŞELER VAR AMA...

Türkiye`nin yıllardır siyasi istikrarsızlığın sıkıntılarını çektiğini hatırlatan Kantarcı, 3 Kasım seçimleriyle ortaksız, tek partili bir hükümetin iş başına gelmesiyle siyasi istikrar konusunun çözüme kavuşmuş gözüktüğünü söyledi. Kantarcı, yeni hükümetten beklentileri ise şöyle özetledi:

‘‘58`inci Hükümet henüz daha yerleşemeden AB, Kıbrıs, Irak gibi dev konular ülke gündemine giriverdi. Taşlar yerine yerleştikçe ve yeni Hükümet deneyim kazanıp konulara hakimiyeti temin ettikçe, bu ekonomiye olumlu yansıyacaktır. Ancak yeni Hükümetin çeşitli kesimlere yaptığı vaatlerin karşılığında henüz sağlam kaynaklar gösteremedi. Bu gözönüne alınırsa, enflasyonu düşürme hedefinden bazı tavizler verebilecek veya yeni vergiler, ilave borçlanmalar gibi ilave kaynak bulma çabalarının ekonomiye ciddi yansıtmaları olacağı endişesi mevcut. Son iki yıldır ülke ekonomisinin yeniden yapılandırılabilmesi için çok önemli yasalar çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Önemli olan bu yasaların uygulamaları. İş dünyası olarak yakından takip edilecek kriter, yeni sorunlar çıkarmadan mevcut sorunlarla ilgili çözümlerin süratle hayata geçirilmesi olacak.’’

IRAK VE DURGUNLUK RİSKİ

Kantarcı, global boyuttaki ekonomik durgunluk ve muhtemel bir Irak operasyonunun olumsuz etkilerinin 2003 yılındaki büyük risk unsurlarını oluşturduğunu hatırlattı. Kantarcı, ‘‘Kontrolümüz dışındaki bu gelişmelerin yaratabileceği olumsuzlukların etkilerini asgariye indirebilmek için, kuruluşlar verimlilik, kalite ve kaynak kullanımında yapısal iyileştirmelere odaklanmalı’’ diye konuştu.

2002 cirosu 7 milyar dolar

SABANCI Holding CEO`su Hazım Kantarcı, grubun 2002 yılını 7 milyar dolarlık ciroyla kapatacağını bildirdi. Sabancı, İkinci Dünya Savaşı`ndan bu yana en ağır küçülmenin yaşandığı 2001 yılında 11 milyar dolar civarındaki cirosunu koruyabilmişti.

Geçen yıl holdingin sermayesinin tamamının ödenmiş 1 katrilyon liraya çıkartılarak mali bünyenin güçlendirildiğini belirten Hazım Kantarcı, ‘‘2002 yılında öncelikli olarak 2001 krizinin etkilerini ortadan kaldırma sonra da `sağlıklı ve başarılı` gelişmeyi sürdürmeyi amaçladık. 2002`nin belirsizliklerine ve olumsuz konjonktörüne rağmen bu yolda önemli aşamalar kaydettik’’ dedi.

Sabancı, Uluslararası Muhasebe Standartları`na (IAS) göre 2002 yılında 7 milyar dolarlık net satış ve 714 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Vergi öncesi kárı 827 milyon lira olan grup, 2002 yılında 341 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Yönetim Merkezi ABD`de olan Dusa International ve Yönetim Merkezi Hollanda olan Dupontsa ise 2002 yılında toplam 1.2 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi.

Sabancı, yeni yılda 430 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. 2003 yılı sonunda 985 milyon dolar vergi öncesi kár ve 806 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor.

Enerjisa büyüyor Dusa dünyada lider

SABANCI Grubu`nun enerji şirketi Enerjisa İzmit Kentsa`da faaliyet gösteren kojenerasyon santralına ilaveten Çanakkale ve Adana Tesisleri`ni 2002 yılında devreye aldığını belirten Kantarcı, Mersin Tesisi`nin 2003 Haziran ayında devreye girmesini planladıklarını bildirdi. Kantarcı, Dusa International`in, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında bulunan tesislerindeki üretim ve satışlarıyla dünya kordbezi pazarında yüzde 27`lik pazar payıyla lider konumuna ulaştığını vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.