Rabbani: Özel birlikler Afganistan`da

04.10.2001 - 10:38 | Son Güncelleme :

Afganistan`ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, Batılı ülkelerin özel birliklerinin Afganistan`ın Taliban kontrolündeki bölgelerinde olduğunu bildirdi.
İran`da yayımlanan Iran News gazetesinin sorularını yanıtlayan Rabbani, `Afganistan`ın Taliban kontolündeki bölgelerinde Batılı ülkelere ait özel birliklerin bulunduğu yolunda haberler aldıklarını` söylerken, bu özel güçlerin hangi ülkelerin askeri olduğunu açıklamadı.

Rabbani, ayrıca özellikle Mezarı Şerif bölgesinde Taliban`dan `büyük ölçüde kopmalar` meydana geldiğini belirterek, kaçan Taliban milislerinin silahlarını bıraktıklarını ve Kuzey İttifakı güçlerine katıldıklarını kaydetti.

Rabbani hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah da onlarca Taliban yanlısı komutan ile 10 bin kişinin ittifaka katılmaya hazır olduğunu söyledi.

Abdullah, düzenlediği basın toplantısında, Kuzey İttifakı`na son günlerde Rusya ve İran`dan askeri yardımlar geldiğini de doğrulayarak, Amerikalı yetkililerle de askeri işbirliği dahil olmak üzere birçok konuda görüşmeler yapıldığını söyledi.
Abdullah, `Amerikalı yetkililerle son birkaç gün içinde yüz yüze görüşmeler yaptım. Çok kısa süre içinde, Afganistan`daki terörizmin kökünü kurutma çabalarının eşgüdümü sağlanacaktır` dedi.

`Taliban`ı ABD ile yeneriz`
Afganistan`da Taliban rejimine karşı mücadele veren ve Kuzey İttifakı olarak bilinen Birleşik CepHe temsilcisi, birliklerinin yardımıyla ABD`nin Taliban yönetimini kolayca yenebileceğini belirtti.

Birleşik Cehpe`nin Washington temsilcisi Muhammed Eshak, New York ve Washington`a yönelik saldırılardan sonra Taliban`ın kendini savunmasız bıraktığını söyledi.

Eshak, Washington Enstitüsü`nde yaptığı konuşmada, `Eğer kuvvetlerimiz ve ABD arasında bir koordinasyon olursa terörist kampların bertaraf edilmesi ve Taliban`ın iktidardan uzaklaştırılmasının kolay olacağını düşünüyoruz. Taliban bütün güçlerini iki cephede topladı. Binlerden birincisi Kabil`in kuzeyine
48 kilometre uzaklıkta, diğeri Tacikistan - Özbek sınırının güneyinde bulunuyor. Her bir cephede Taliban`ın 7 bin askeri ve 200 tankı var ve burada çok az sivil bulunuyor` dedi.

Halkın, Amerikan harekatının nedenini anlayabileceğini belirten Eshak, `Ancak harekatın kusursuz olmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca bu teröristleri hedef almalıdır ve bu nedenle halkımızın rolü önem kazanıyor. Amerika`dan ülkemizi istila etmesini istemiyoruz. Bir bomba bile düşse bu çok acı verici olur. Ama aynı zamanda bunun nedenini biliyoruz` dedi.

Washington`ın yönetiminin saldırıya karar vermesi durumunda uzun bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini belirten Eshak, `1 ya da 2 Amerikan saldırısıyla Taliban`ın yok olacağını sanmıyorum` diye konuştu.

Taliban tarafından 1996 yılında Kabil`den uzaklaştırılan hükümeti temsil eden Birleşik Cephe`nin 15 bin askeri bulunuyor. Birleşik Cephe 1996 yılından beri Taliban ile savaşıyor.

İttifak ilerliyor
Öte yandan Pakistan`daki Taliban yanlısı Afgan İslam Ajansı`nın bildirdiğine göre, Kuzey İttifakı güçleri önemli ölçüde ilerlediklerini ve Gor eyaletinin başkenti Kaşgaran`a 2 km yaklaştıklarını açıkladılar.

Kuzey İttifakı sözcülerinden Muhammed Habil, bu ilerlemenin Taliban`ın 3 komutanı ile 75 milisinin kendilerine katılmasıyla kolaylaştığını belirterek, bu sayede 8 köyü mermi atmadan ele geçirdiklerini kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.