Piyasalarda ibre satışa döndü

13.03.2013 - 08:49 | Son Güncelleme :

Hafta ortasına hisselerin genelinde daha sakin bir sürece girildiği görülüyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/cinborsasi1215.jpg">Hafta ortasına hisselerin genelinde daha sakin bir sürece girildiği görülüyor. Zirvelere tutunmaya çalışan endeksler yeni günde Asya`da satışa döndü.

THE LİRA

Son bir aydır yükselişi sürdüren piyasalarda zirvelerde tutunma çabası hakim. İyi gelen veriler ile ekonomilerin düzeldiği inancı artarken piyasalar yükseliş için yeni hikaye arıyor.

ABD’de son dönemin en düşük işten çıkartma rakamlarına gelindi. Yeni iş arzında açılma olduğunu ortaya koyan raporda son 12 yılın en iyi seviyeler gelindiği ortaya konuldu. İyimserliği destekleyen bir gelişme olarak yansırken ABD endekslerini yukarı çektiği görüldü. Hisse senedi piyasalarına Mart ayında girişlerin 5 milyar dolara çıktı.

ABD tarafında Paul Ryan’ın planının reddedildiği açıklanırken Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Cumhuriyetçilerin planının hatalı olduğu belirtilirken, görüşmelerin devam edeceği söylendi.

VIX beş yılın dibinden yüzde 6’lık sıçrama yaparak 12.27 seviyesine geldi.
 
ABD`de New York borsasında endeksler günü karışık bir seyirde tamamladı. Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 2,77 puan veya yüzde 0,02 artışla 14.450,06 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 10,55 puan veya yüzde 0,32 düşüşle 3.242,32 puana, S&P 500 3,74 puan veya yüzde 0,24 düşüşle 1.552,48 puana geldi.

Haberin Devamı


Avrupa tarafında gözler İtalya’dan 4-5 yıllık borçlanma ihalesi takip edilecek. İtalya’dan gözler Almanya’ya çevrildiğinde ise Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Güney Kıbrıs`a verilecek kurtarma paketi konusunda aşırı aceleci karar alınmamasını isterken, Güney Kıbrıs bankacılık sektörünün kayda değer oranda küçültülmesi çağrısında da bulunması dikkat çekiyor. Buna ek Bundesbank’tan nakit rezervlerin arttırılması hamlesi de takip ediliyor.

Haberin Devamı

Avrupalı yetkililerin verdikleri bilgilere göre Güney Kıbrıs hükümeti ile troyka arasındaki görüşmelerde, kurtarma hareketinin büyüklüğünün keskin bir şekilde azaltılması konusu müzakere ediliyor. Yunanistan Merkez Bankası`nın verilerine göre Yunan bankalarının merkez bankasının acil likidite desteği ELA`dan kullandıkları kredi miktarı azalırken, ECB`den yaptıkları borçlanmalar ise arttı.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Euro Bölgesi`nin mali açıdan sıkıntılı ekonomilerinde 2012 yılında şirket temerrütleri artış gösterdi. Olumsuz ekonomik şartlar ve yer bankaların kredilerindeki daralmanın etkisi ile 2012 yılında İspanya ve İtalya`da temerrüde düşen şirket sayısı hızlı artış gösterdi.


Avrupa`da açıklanan makro ekonomik verilerin endişe yaratmaya devam ettiği ortamda Avrupa borsalarının yeni güne düşüşle başlamaları bekleniyor. Ancak analistler, merkez bankalarının daha fazla parasal gevşeme sağlayacakları umutları ve ABD`de toparlanmanın devam etmesinin piyasaları dengeleyeceğini de öngörüyorlar.IG Markets, FTSE 100`ün 34 puan, Cac-407ın 5 puan ekside, Dax`ın ise yatay açılacağını tahmin ediyor.


Yeni günde Asya tarafında negatif tablonun öne çıkıyor. Çin ve ABD ekonomilerinde gözlene toparlanma ile geçtiğimiz 3 haftalık dönemde yüzde 2.1’lik ralli yaşayan MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 geri çekildi.


Çin’de yeni konutların fiyatlarında artış devam ederken, Şanghay’da gayrimenkul piyasasına dair endişelerin öne çıktığı görülüyor. Şanghay endeksi yüzde 1.2 düşüş yaşıyor.


Japonya tarafında ise BoJ’un yeni yönetimine dair kaygılar endeksi aşağı çekiyor. Kuroda tarafında anlaşmazlık yaşanmazken yardımcısı Iwata için hala kararsızlık hakim. Nikkei yüzde 0.3 aşağıda.


Bölgede diğer öne çıkan haberlere bakıldığında ise Güney Kore`de mevsimsel ayarlanmış verilerle işsizlik oranı Ocak ayında beklenmedik şekilde artış gösterdi ve son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Haberin Devamı

Avustralya`da konut kredisi onayları Ocak ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle bir önceki aya göre yüzde 1.5 geriledi. Ekonomistler ise yüzde 0.5 artış bekliyorlardı. Ocak ayında verilen konut kredilerinin tutarı ise Aralık ayına göre yüzde 4.4 arttı. Avustralya`da Westpac-Melbourne Institute tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi Mart aylında Aralık 2010`dan bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi. Veri, Avustralya Merkez Bankası`nın keskin faiz indiriminin ekonomik aktiviteyi ateşlediğine dair kanıt ortaya koyuyor.


Para piyasalarında dolar TL 1.8033 olurken, euro TL 2.3510 seviyesinde. Euro dolar paritesi 1.3036 olurken sepet kur ise 2.0796 seviyesinde.
Altında 1.600 doların altında seyir devam ederken yılbaşından beri bakıldığında son 25 yılın e kötü başlangıcı yapılmış oldu. Yeni günde 1592 dolarda. Petrole döndüğümüzde ise ABD ham petrolü 92.65’e yükselirken, Brent ise 109.39’a düştü.


 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.