Pirelli: İşçiniz bizi çekiyor sendikalar ürkütüyor

16.03.2004 - 10:29 | Son Güncelleme :

Pirelli ve Telecom Italia`nın Başkanı Marco Provera, ‘‘Türkiye`nin en çekici yanı, insanı’’ derken, lastik iş kolunda alınan grev kararına ilişkin endişelerini de dile getirdi. Provera, ‘‘Sendikalar makul olurlarsa yatırımlarımıza devam ederiz’’ mesajını verdi.

YATIRIMCI Danışma Konseyi Toplantısı`na katılan Pirelli`nin Başkanı ve CEO`su Marco Tronchetti Provera, ‘‘Türkiye`de kendi alanımıza ilişkin her türlü yatırım olanağı ile ilgileniriz’’ derken, ‘‘Türkiye`nin en çekici yanı insanı’’ dedi.

‘‘Daha çok yatırımcı çekmek istiyorsanız; istikrarı sağlayın, bürokrasiyi azaltın, bütçe açıklarını azaltın ve sendikalarınız yabancı yatırımcıya karşı daha açık olsun’’ önerilerinde bulunan Provera, Türkiye`de hükümetin istikrarın sağlanması yolunda önemli adımlar attığını ve 18 ay sonunda istikrarın önemli ölçüde sağlandığını söyledi. Bu süre içinde enflasyonun düaştüğünü hatırlatan Provera, ‘‘Türkiye iyi gidiyor, istikrarı sağlamaya önem verin’’ dedi. ‘‘Sizin açınızdan Türkiye`de en çekici olan nedir’’ sorusuna ‘‘İnsan’’ yanıtını veren Provera, Türk insanının çalışkan, işbilir ve iyi eğitimli olduğunu söyleyerek, ‘‘Türkiye büyük ülke büyük fırsatlar var’’ dedi.

Toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan ve grev kararı alınan lastik sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Provera, rekabetçi olmayan bir ülkede yatırım yapmak istemeyeceklerini vurguladı. Sendikalar makul davrandığında yatırımlarına devam edebileceklerini belirten Provera, şöyle konuştu:

‘‘Eğer sendikalar makul olurlarsa, makul bir şekilde davranırlarsa biz yatırımlarımıza devam ederiz elbette. Gerçekten çok iyi çalışanlarımız, çok iyi teknikerlerimiz var. Eğer kendileri çok fazla talep ederlerse, çok üzülürüz, çok büyük bir acı kayıp olur. Çünkü uluslararası bir şirket olarak bu durumda yatırımlarımıza ara vermek zorunda kalabiliriz.’’

TElekom’a ilgimiz var

Aynı zamanda Telecom İtalia`nın Başkanı da olan Provera, Aria-Aycell birleşmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirirken, ‘‘Biz geriye değil, ileriye bakıyoruz’’ diye konuştu. Bu arada Provera, Türk Telekom`un özelleştirilmesiyle ilgilendiklerini de söyledi. ‘‘Ciddi bir şekilde ilgileniyoruz, takip ediyoruz, ancak tam olarak koşullar nedir bilmiyoruz’’ diyeh Provera, Türk Telekom`un özelleştirme ile ilgili daha çok bir tablonun ortaya konmasını beklediklerini söyledi.

SİZE İHTİYACIMIZ VAR

Provera, Türkiye`nin 2004 yılı sonunda AB`den müzakere tarihi almasını desteklediğini, böyle bir gelişmenin Türkiye`nin modernizasyon sürecini hızlandıracağını söyledi. Türkiye`nin jeopilitik konumu itibariyle dünya barışına katkı sağlayacak bir ülke olduğunu belirten Provera, ‘‘Türkiye Irak, İran ve Suriye ile komşu, Türkiye`nin bu konumu Avrupa için de önemli. Avrupa`nın Türkiye`ye bu noktada da ihtiyacı var’’ diye konuştu.

Fiat: İç pazar büyüsün ilgimiz 2 kat artar

İTALYAN Fiat’ın CEO’su Guiseppe Morchio, Türkiye`de ekonominin iyileşmesi ve istikrara paralel olarak iç pazarın gelişmesi halinde Türkiye`ye olan ilgi ve bağlılıklarının iki katına çıkacağını söyledi. Türkiye`de kamyon ve traktör üretebileceklerini açıklayan Marchio, ‘‘Türkiye`deki yatırımlarımızı geniş bir tabana yaymak istiyoruz, Avrupa`da kamyon ve traktör üretiyoruz, Türkiye`deki ortağımızla da bu konuyu görüşeceğiz’’ dedi.

Türkiye gibi ülkelerde sadece ihracat için değil, iç pazar için de üretim yaptıklarını dile getiren Modchio, bu nedenle ekonomik istikrarın kendileri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye`de ihracat için 200 milyon Euro yatırım yaptıklarını ve yılda 90 bin Doblo ihrac etmeyi hedeflediklerini belirten Morchio, ‘‘Ancak Türkiye gibi büyük iç pazara sahip olan bir ülkede iç satışlarımız da artarsa üretimimiz iki yönlü gelişir, Türkiye`ye ilgimiz iki katına çıkar’’ diye konuştu.

Morchio, grevlere ilişkin bir soru üzerine, ‘‘Bizim için yatırım yaptığımız ülkedeki her türlü istikrar önemli, ekonomik istikrar, politik istikrar. İşçi-çalışan istikrarı bunların hepsi aynı öneme sahiptir’’ dedi. Başbakan Erdoğan`ın konuşmasını ‘‘Başbakanınız vizyon sahibi ve gelecek için bize çok önemli sinyaller verdi’’ şeklinde değerlendiren Morchio, şunları söyledi:

‘‘Hükümet başarılı, enflasyon düşüyor, faizler düşüyor, kendimizi gelecek için daha güvenli hissediyoruz.’’
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.