Özel sektöre yeni hayat

25.04.2002 - 09:15 | Son Güncelleme :

Kamu ve bankacılık reformuna paralel olarak özel sektörde de reform yapmak için çalışmalar başladı. Yeniden yapılanmada Dünya Bankası kredisi devreye girecek.

Tarihinin en önemli yapısal reform sürecinden geçen Türkiye`de, kamu ve bankacılık sektöründeki reforma paralel olarak, reel sektörde de yeniden yapılanmayı başlatacak çok önemli çalışmalar yapılıyor. Reel sektörü uluslararası rekabet gücüne kavuşturacak mekanizmaların oluşturulması için ekonomi yönetimi, Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte çalışıyor. Önümüzdeki haziran ayından itibaren genel çerçevesinin ortaya çıkması beklenen reel sektörü yeniden yapılandırma projelerine, Dünya Bankası`ndan önemli miktarda fon sağlanabileceği öğrenildi.
Konuyla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere olarak New York ve Washington`a giden Türk bürokratlar, geçen hafta boyunca Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte çalıştı. Çalışmalar, kamuda ve özel sektörde iyi yönetişimin şartlarını yaratma üzerine odaklandı. Bugün gerek teknolojik, gerekse verimlilik açısından uluslararası standartların bir hayli gerisinde kalan Türk sanayii, orta ve uzun vadeli ekonomik büyüme hedefleri için ciddi engel oluşturuyor. Ekonominin büyümeye başlamasıyla birlikte enflasyonun yeniden hortlamaması için üretimin talebi karşılayabilmesi gerekiyor. Ayrıca sürdürülebilir büyüme için ihraç edilen ürünlerin de rekabet gücünün artması gerekiyor.
Ekonomi yönetiminden üst düzey temsilcilerin verdikleri bilgilere göre, reel sektörün her açıdan yeterli hale gelmesi gerek. Ancak bunun için ihtiyaç duyulan kaynağı bugünkü haliyle bankacılık sektörünün vermesi çok güç. Bugünkü aşamada işletme sermayeleri güçlendirilerek ayağa kaldırılmaya çalışılan bankacılık sektörü, iki-üç ay sonrasını görebilecek durumda değil ve uzun vadeli yatırımlara kredi açmaktan kaçınıyor. Bu nedenle, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması için fon sağlayan Dünya Bankası`nın bu kez reel sektör için kaynak ayırması bekleniyor. Ortalama 6- 7 yıl vadeye yayılacak kredilerin bankacılık sektörü üzerinden reel sektöre kullandırılması planlanıyor. Bu amaçla Dünya Bankası`nın Türkiye`yi, 2003 - 2006 yılları arasındaki yeni ülke yardım stratejileri programına alacağı öğrenildi.

Eskiye dönüş yok
Bundan sonra Türk özel sektörü için de oyunun kurallarının değiştiğini belirten bürokratlar, Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kamudaki değişime paralel olarak özel sektör de değişecek. Buna uyum sağlamak isteyenlere de gerekli fon ve teşvikler sağlanacak dedi.
Görüşmelerde, yabancı sermayenin de gündeme geldiği, ancak yerli sanayiinin tamamının yabancı sermayenin eline geçmesinin sakıncalarının da gözönüne alındığı belirtildi. Sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için özel sektörün hareket alanını genişletecek bazı yasal düzenlemeler üzerinde çalışmaların sürdüğü vurgulandı. Bu düzenlemelerin başında yeni vergi reformu, yeni muhasebe düzeni ve şirket yönetimlerini düzenleyecek yeni ticaret kanunu gelecek.

Özel sektör yeni ortama nasıl uyacak?
Uyum sürecinin zorlukları ve özel sektöre maliyeti
Kamunun bu zorlukların ve maliyetin hafifletilmesi amacıyla oluşturacağı mekanizmalar
Şirket yeniden yapılandırma girişinde ana hedef Geçici mali zorluk içinde olmakla birlikte sağlıklı yapıya kavuşturulabilecek şirketler olacak.
Şirket ve banka yeniden yapılandırmalarından tüm reel sektör ve mali sektörün faydalanması
Bu girişim sadece borç yeniden yapılandırması değil, esas olarak şirket yeniden yapılandırması olacak.
Bu yaklaşımın şirketleri yükümlülüklerini yerine getirememe şeklinde bir suiistimale yöneltmemesinin önlemleri alınacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.