Otokoç 75 yaşında

04.07.2003 - 09:27 | Son Güncelleme :

Rahmi Koç, 1928 yılında Ford Motor Company Ankara Acentalığı`nın alınmasıyla temelleri atılan Otokoç`un kuruluş yıldönümünde yabancı sermayenin önemini anlattı

Otokoç`un 75. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamaya katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, devlet politikalarının yabancı sermayeye açık ve onu davet eder şekilde olması gerektiğini kaydetti. Koç Grubu`nun kurucusu Vehbi Koç`un 1928 yılında Ford Motor Company Ankara Acentalığı`nı almasıyla temelleri atılan Otokoç`un, 75. kuruluş yıldönümü Söğütözün`deki Showroom`da kutlandı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, törende yaptığı konuşmada anılarını ve tecrübelerini ve Otokoç`un bugünlere nasıl geldiğini anlattı. Daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Koç şunları söyledi:

Soru bulunmamalı

Yabancı sermayenin kafasında Türkiye`ye karşı herhangi bir soru bulunmamalı. Yani benim başım derde girer ve burada mahkemeye müracaat edersem kaybederim. Haksız muamele göreceğim diye kafasının arkasında bir şey olmaması lazım.

Yabancı sermayenin oturduğu yerin arkasında bir dünya haritası vardır. Onlar en idealini seçerler. En ideal memleketi, en ideal kanunları seçerler. En iyi teşvik edilen yerlere giderler. Onun için de kanunların, nizamların intizamların bu havanın o memlekette olması lazım. Yabancı sermaye ile bizim ortaklıklarımız çok uzun senelere dayanır. Bizde ne kolay ortak olunur, ne de kolay ortağımızı terk ederiz. Alışkanlık meselesi. Otosan`ın bu kadar yıl Ford`la ilişkisinde bir gün ihtilaf olmamıştır.

Uyum paketi yararlı

AB uyum paketi yabancı sermayenin gelişinde faydalı olacak. Yabancıların Türkiye`ye gelirken formalitelerin ve bürokrasinin fazlalığından yakınıyor. Bunlar ne kadar basitleşirse o kadar kolay olur. Eninde sonunda yabancı sermaye gelip Türkiye`de iş yapmak isteyecek. Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen ise, bayrağı devralan yeni kuşak Otokoç`un geçirdiği değişimi anlatan bir konuşma yaptı.

Patron oğlu gibi hareket etmedim

Koç Grubu Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Grubu`nun sektördeki 75. yılını kutlamasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, `Hayatımın müstesna günlerinden birini daha yaşıyorum. İş hayatına başladığım Otokoç Şirketi`nin 75. yılını kutluyoruz` derken, anılarından da bahsetti. Koç, `Çalıştığım sürede hiçbir zaman patronun oğlu gibi hareket etmedim. İş bitene kadar çalışılırdı` diyerek başarılarının sırlarını anlattı. Geçmiş zamandan söz ederken `O günler 1 koyundan 4-5 post çıkarılırdı` diyen Koç, zamanın çok değiştiğini vurgulayarak, `Kar marjları daraldı. İş araba yapmaya değil, satmaya yöneldi. Gelir, tamir, bakım, yıkama, ikinci el gibi yan hizmetlerden gelmeye başladı` dedi.

Koç, Ankara deyince unutamadığı şeylerin sorulması üzerine şunları söyledi: `Keçiören, Bala`daki meyve bahçeleri, Süreyya`da yenen akşam yemekleri. Ankara eskiden küçük bir cemiyetti. O Ankara gitmiş metropolis olmuş. Eskiden Çiftlik`e Çubuk Barajı`na gidilirdi.`



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.