Otoda sert fren

03.04.2014 - 09:30 | Son Güncelleme :

3 aylık dönemindeki azalma yüzde 25’i buldu...

Otomotiv satışları, mart ayında yüzde 31’le sert bir düşüş yaşarken, yılın ilk 3 aylık dönemindeki azalma yüzde 25’i buldu.

Türkiye’de Otomobil ve hafif ticari araç satışları geçtiğimiz ay sert bir fren yaparak yüzde 31 oranında gerilerken, bu yılın ocak-mart ayları toplamında düşüş yaklaşık yüzde 25 civarında gerçekleşti. Mart ayında 47 bin 581 adetlik satış olurken, ilk 3 ayda toplam satışlar 115 bin 272 adette kaldı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 152 bin 604’tü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin verilerine göre mart ayında otomobil satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 düşüşle 37 bin 812 adet olurken, hafif ticari araç satışları da yüzde 42.5 azalarak 9 bin 769 adet oldu.

Otomobil satışları bu yılın ocak-mart döneminde 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 89 bin 347 adet, hafif ticari satışları da yüzde 32 düşüşle 25 bin 925 adet oldu.

TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Yılın ilk üç ayında dizel otomobil satışlarının payı yüzde 63’e, otomatik şanzımanlı otomobillerin payı ise 45’e yükseldi. Sedan otomobillerin payı ise yüzde 44.2 pay oldu.

Yenilerin etkisi oldu

Yılın başından bu yana satışların büyük bölümü stoktaki 2013 model araçlardan oluşurken, piyasaya yeni giren modeller, mart ayında bazı markaların “düşen pazara rağmen” geçen yıla oranla artışlarını artırmasını sağladı.

Mart ayında BMW, Mercedes, Nissan, Smart, Subaru ve Volvo, 2013 yılına göre daha fazla satış yapan markalar arasındaydı. Bununla birlikte Honda, ISUZU, Lancia, Mazda, Nissan, Seat, Subaru ve Volvo da yılın ilk çeyreği toplamında satışlarını geçen yıla göre artıran markalar oldu.

Lüks markalar Bentley ve Ferrari, ilk 3 ayda 2013’ün aynı dönemiyle aynı satış rakamlarını elde ederken, Porsche ve Maserati’nin satışlarında da artış oldu.

Güven endeksinde düşüş

ODD’nin açıklamasında, bu yılın ilk çeyreğindeki düşüşte kur ve faizdeki yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, kredi işlemlerine yönelik getirilen sınırlamalaın yanı sıra güven endekslerindeki düşüş, ekonomik aktivite, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlamanın rol oynadığı belirtiliyor.

Aynı açıklamada, seçim süreci, makro ihtiyati tedbirler, düşük büyüme süreci, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası, gelişmekte olan ekonomilere ait büyümede ivme kaybı, varlık alımlarının ve global parasal teşvikin azaltılması gibi unsurların 2014 yılı içinde otomotiv pazarını etkileyecek etkenler arasında yer alacağı belirtildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.