Napolyon uyarmıştı

13.10.2004 - 09:53 | Son Güncelleme :

Napolyon`un `Bırakın Çin uyusun yoksa dünyayı sarsar` sözünü hatırlatan FT yazarı Wolf `Şimdi Asya devlerinin zamanı` dedi. Wolf, Türkiye`nin yıllarını boşa geçirdiğini de söyledi

Financial Times (FT) Gazetesi Ekonomi Başyazarı Martin Wolf, `Çin, Türkiye için çok büyük tehdit haline gelmeye devam ediyor. Önümüzdeki 15 yılda Çin`in yarattığı tehdit daha büyüyecek` dedi. İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) düzenlediği 3. Sanayi Kongresi`nde `Küreselleşmenin Gelişmekte Olan Ülkelere Etkileri` konulu bir konuşma yapan Wolf, Asya`nın yükselişine dikkat çekti.

Napolyon Bonaparte`nin, `Bırakın Çin uyusun, çünkü uyandığında dünyayı sarsacak` sözlerini hatırlatan Wolf, `Artık Çin`in uyandığı bir dönemde yaşıyoruz. Çin ciddi olarak piyasaları etkiliyor. Yapmamız gereken şeyleri Çin`e göre ayarlıyoruz, başarılarımızı ona göre ölçüyoruz` diye konuştu. Wolf, `Türkiye büyük bir ülke ama Asya devlerinin yanında çok küçük kalıyor. Şimdi Asya devlerinin zamanı geldi. Geleceği değerlendirirken Doğu ve Güney Asya`daki gelişmeleri unutmayın` dedi.

KÜRESELLEŞME RİSK DE GETİRİR

Önümüzde ciddi sorunun kısıtlı kaynak olduğuna işaret eden Wolf, `En önemli kaynak da enerji. Asya, Avrupa`ya göre daha fazla petrol talebi gösteriyor. Asya, tüm dünyada talep artış oranının yarısını gerçekleştirmiş durumda. Bu talep artışı olmasaydı petrol fiyatları bugüne göre çok daha düşük olacaktı` diye konuştu. Küreselleşmenin devam edeceğini, ancak riskler bulunduğunu ifade eden Martin Wolf, küreselleşmenin Türkiye için de yeni fırsatlar sunarken, yeni riskler de getirdiğini anlattı. Wolf, `Türkiye önümüzdeki yıllarda yüksek petrol fiyatları ile mücadele etmek zorunda. Emek yoğun imalat sektörü ücretlerinin düşmesiyle mücadele etmek zorunda` dedi.

TÜRKİYE FIRSATLAR KAÇIRDI

Türkiye`nin 1980 ve 1990`lı yılların büyük bölümünü boşa harcadığını savunan Wolf, Türkiye`nin 25 yıl önce farklı davranmadığı için büyük fırsatlar kaçırdığını da söyledi. Wolf, 25 yıl önce Türkiye`nin alım gücü potansiyeli Güney Kore ile aynı seviyede iken Güney Kore`nin alım seviyesinin bugün Türkiye`nin 2.5 katına ulaştığına işaret etti. Wolf, `Çin, Türkiye için çok büyük tehdit haline gelmeye devam ediyor ve önümüzdeki 15 yılda Çin`in yarattığı tehdit daha büyüyecek. Çin ve Hindistan`ın yarattığı fırsatlardan yararlanmadan önce ortaya koyacağı risklerle başa çıkabilmeniz gerekiyor` diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise, 2004 yılı itibariyle Türkiye`de büyüme oranının enflasyon oranını geçeceğini belirterek, `Dolayısıyla Türkiye ülke tarihinde görülmemiş bir fotoğrafı 2004 sonunda görecektir` dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.024 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.