Merkez ne karar verecek?

20.01.2014 - 16:44 | Son Güncelleme :

Dolar rekor üzerine rekor kırarken, gözler yarınki Merkez Bankası toplantısına çevrildi

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Merkez-Bankas.jpg" align="right">Dolar rekor üzerine rekor kırarken, gözler yarınki Merkez Bankası toplantısına çevrildi. MB`nin kurla mücadele için nasıl bir rota çizeceği merak ediliyor.

Dolar TL kuru geçen hafta cuma günü 2.2289 ile tüm zamanların rekorunu kırarken, kur artışının başta enflasyon olmak üzere makro ekonomik göstergelere etkisinden endişe ediliyor. Akşam`dan Ayfer  Arslan`ın haberine göre; Merkez Bankası`nın Ocak ayı içerisinde 1 milyar dolarlık döviz satışına rağmen kurdaki tırmanış sürerken, yarın gerçekleştirilecek ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında MB`nin dolara karşı nasıl bir manevra alacağı merak ediliyor.

FAİZ ARTIŞI EK YÜK BİNDİRİR

Yarın yapılacak yılın ilk PPK toplantısı, bu yüzden hayati önem taşıyor. PPK’dan artırım kararı beklemeyen ekonomistlerin önemli bir bölümü “dövizdeki yükseliş nedeniyle reel sektör ciddi bir yük altına girdi. Bu zamanda yapılacak bir faiz artırımı ağır yük altındaki reel sektörün borçlanma maliyetlerini de yükseltir” görüşünde...

SEÇİMLERE KADAR ROTA DEĞİŞMEZ

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Piyasa çevreleri ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağını öngörürken, ekonomistler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazıları PPK toplantısından 50 ile 75 baz puanlık faiz artışı beklerken, bazıları ise MB`nin döviz satışları ile yola devam edeceğini ve seçimlere kadar bir rota değişikliğine gidilmeyeceğini öngörüyor.

YATIRIM İŞTAHINA DARBE VURUR

Bazı ekonomistlere göre tüm varlık fiyatları üzerinde politik risk fiyatlaması devam ediyor. Bu aşamada yapılacak bir müdahale faiz silahının etkinliğini düşürür. Faiz artarsa; yüksek kur nedeniyle önemli bir maliyet artışıyla karşı karşıya kalan reel sektörün kredi faizleri de yükseleceği için hem dış hem iç borçlanma maliyeti artar. Bu durumun da özellikle özkaynak yapısı zayıf şirketler açısından sıkıntı yaratabileceğine işaret eden uzmanlar, yatırım iştahının da olumsuz etkileneceğini savundu.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

ZK`LARDA İNDİRİM YAPABAİLİR

T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil: Merkez, seçimlere kadar faizleri artırmak istemeyebilir. Döviz likiditesini rahatlatmak için birtakım şeyler yapabilir. Zorunlu karşılıklarda indirime giderek döviz likiditesini artırabilir ancak bu adım da yetersiz kalacak.

SÖZLÜ MÜDAHALE BEKLİYOR SÖZLÜ MÜDAHALE BEKLİYOR

İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay: MB`nin döviz satarak değil yeni bir strateji geliştirmesi gerekiyor. ABD`den olumlu veriler geliyor ve tahvil alımlarını azaltacaklar. Bu da doları dışarıda güçlendiriyor. İçerde ise politik riskler sözkonusu. Dolayısıyla MB  yeni bir strateji belirlemesi şart.

BÜTÜN YÜK TL`DA, MB DEĞİŞİKLİK YAPMAZ

BURGAN Menkul Değerler Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: Genel piyasa anketine göre faizde artış beklenmiyor. MB faizerde bir değişikliğe gidilmeyeceği mesajını vermişti. Bütün yük TL`de. Bundan bir rahatsızlık yoksa mevcut yolla devam edilir.

MERKEZ İHRACAT KREDİSİNE GÜVENİYOR

Şeker Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin: Yerel seçimlere kadar MB`nin faiz artırımı yönünde bir adım atması beklenmiyor. Döviz satım ihalelerıyla yola devam edecek. Ayrıca MB ihracat reeskont kredilerinden gelecek dövize güveniyor. Çünkü bunlar direkt olarak kendi rezervleri olacak. 13-14 millyar dolarlık bir para söz konusu. MB`nin bu paraya güvenip döviz satım ihalelerine devam edeceğini düşünüyorum.

FAİZDE ARTIŞ SADECE FİYAT İSTİKRARI İÇİN DÜŞÜNÜLMELİ

DenizInvest Başekonomisti Özlem Derici: MB, BDDK önlemleri ve son vergi zamları ile darbe alacak iç talebe para politikası ile ek bir yük getirmek istemeyecek. Faiz artışı kurdan çok fiyat istikrarı kaygılarıyla gerçekleşmeli.  Döviz kurunun enflasyon üzerindeki tahribatı, gevşeyen talep koşulları sayesinde bir miktar azalabilir...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.