Merkez`den TL`ye fren

23.01.2013 - 08:55 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci3.jpg">TL’nin değerlenmesini engellemek isteyen Merkez Bankası, faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puanlık indirime gitti

Merkez Bankası (MB) finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirterek, faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puan indirime gitti. Açıklamanın etkisiyle dolar 1.7740 liraya kadar yükseldi. Doların daha fazla yükselişini Moody’s’in açıklaması sınırladı. Sepet bazında TL ise 2.0666 seviyesini test etti.

TL’nin son dönemde yabancı girişlerindeki artışa paralel değer kazanması nedeniyle Merkez Bankası beklentiler dahilinde faiz koridorunun alt bandını indirirken, kredi artış hızındaki yükselişin önünü kesmek için ise bazı vadelerdeki TL ve döviz cinsi zorunlu karşılıkları artırdı.

MB, yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5.50’de sabit bırakırken, faiz koridorunun alt bandını yüzde 5’ten yüzde 4.75’e, üst bandını ise yüzde 9’dan yüzde 8.75’e indirdi. Merkez, zorunlu karşılık (ZK) oranlarını TL cinsi yükümlülüklerin bazı vadelerinde 25 baz puan ve YP cinsi yükümlülüklerin bazı vadelerinde ise 50 baz puan yükseltirken, TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesisine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısını tüm dilimler için 0.1 puan artırdı. TL zorunlu karşılık oran artışıyla tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarı yaklaşık 1.4 milyar TL artmakta. Yabancı para zorunlu karşılık oran artışıyla da piyasadan yaklaşık 900 milyon dolar likidite çekilecek.

Kredilerde artış uyarısı

Yapılan açıklamada, “Kurul, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde kredilerin öngörülenden daha hızlı artmaya başladığına dikkat çekmiştir. Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda faiz koridoru sınırlı oranda indirilirken zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılması uygun görülmüştür” denildi.
Açıklamada, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilerek, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceği, Türk lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı belirtildi.

Enflasyonda yükseliş beklentisi

Açıklamada şöyle denildi: “Kurul, enflasyonun ocakta tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin etmekte. Temel enflasyon göstergelerinin ise aşağı yönlü seyrini koruması beklenmekte.”
Açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiği belirtilen açıklamada, “Yurtiçi nihai talep ılımlı seyrederken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen artış eğilimini korumakta. Bu doğrultuda, cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmekte” denildi.

‘TL’de değerlenmeye izin vermeyecek’
Gülay Elif Girgin Oyak Menkul Ekonomist

“MB beklentiye paralel faiz koridorunun alt bandını %4.75’e indirdi. MB finansal istikrarı korumak adına 2013 boyunca TL’de değerlenmeye izin vermeyecek. MB üst bandda 25 baz puan indirime gitti. Kredilerin öngörülenden daha hızlı arttığı tespitiyle TL ZK ayarlaması ile piyasadan 1.4 milyar TL, FX ve altın düzenlemeleri ile MB rezervlerinde 1.8 milyar dolar artış öngörülüyor. FX ve altın düzenlemeleri yine TL’nin güçlenmesine karşın atılmış bir adım. Bir yandan kredilerin çok hızlı artıyor olduğuna dair açıklamanın karşısında faiz üst bandında indirime gidilmesini sürpriz olarak algılıyoruz.”

Haberin Devamı


‘Kararlar bankalara uyarı niteliğinde’
Gökhan Uskuay  Global Menkul Stratejist

“Merkez Bankası, TL’nin aşırı değerlenmesini ve sıcak para girişinin içeride kredilerde hızlı bir artışa yol açmasını istemiyor. Bankalara uyarı niteliğinde kararlar aldı. TCMB kredi genişlemesi ile ilgili bir hedef vermiyor ama TL ve döviz munzamları artırarak görüşünü ortaya koyuyor. Piyasaya ve özel sektöre açık pozisyon yaratmayın, kur riski almayın mesajı verdi. Sıcak paraya ise düşük faizin devam edeceğini işaret etti. Kredi tüketicilerine mesaj da faizlerde sert bir düşüş beklemeyin şeklinde.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.