Mali piyasalar güçlendi sıra reel sektörde

04.09.2007 - 10:11 | Son Güncelleme :

"Artık sıra reel sektörde. Bu yönde atılan ve atılacak adımlarda kriz tellallığı yapılırsa babam olsa karşı çıkarım"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, son 5 yılda uygulanan ekonomik programla mali piyasaların sağlamlaştığını belirterek `Artık sıra reel sektörde. Bu yönde atılan ve atılacak adımlarda kriz tellallığı yapılırsa babam olsa karşı çıkarım` dedi.

REFERANS

Ağustos ayı ihracatı 8.6 milyar dolar, 8 aylık ihracat 66.8 milyar dolar    olarak gerçekleşti. 100 milyar dolarlık yıl sonu hedefine ulaşabilmesi için ihracatçıların geri kalan 4 ayda aylık en az 8.3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması gerekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ağustos ayı ihracat rakamlarını dün mermerleriyle ünlü Balıkesir`in Marmara Adası`ndaki mermer ocaklarında açıkladı. İhracatta yüzde 98 gibi net döviz girdisine sahip mermer sanayiinin önemini dikkat çekmek için toplantıyı Marmara Adası`nda yaptıklarını açıklayan TİM Başkanı Satıcı, Türkiye`nin yıllık ihracatında 100 milyar dolar hedefine 1 milyar 100 milyon dolar kaldığını bildirdi. Satıcı, son 5 yılda uygulanan ekonomik programla mali piyasaların sağlamlaştığını belirterek Bundan önceki program mali sektörü güçlendirmeye yönelikti. Mali sektör güçlendi. Artık sıra reel sektörde. Bu yönde atılan ve atılacak adımlarda kriz tellallığı yapılırsa babam olsa karşı çıkarım. Reel sektörün önü bir an önce açılmalı dedi.

Son dönemde küresel piyasaların çalkantılı dönemden geçtiğini belirten Oğuz Satıcı, Türkiye`nin ekonomisindeki yüksek cari açık ve dış ticaret açığının kırılganlığını artırdığını ifade etti. Sanayiciler olarak 60. hükümetten eksik noktaları tamamlayıp ekonomideki kırılganlığı gidermek için üretici sektörlerin güçlendirilmesini istediklerini söyleyen Satıcı, Cari açığın çözümü yüzde 98 döviz girdisi mermer gibi sektörlerde. Tarım ve hayvancılık gibi bazı sektörlerin özel desteklenmesi lazım dedi.
 
Türkiye`nin riskli hedge fonları yerine risk sermayesi yatırım fonlarına dönmesi gerektiğini söyleyen Satıcı, bu tip uzun vadeli reel sektörü destekleyen fonların Türkiye ile ilgilendiklerini belirterek bunların gelişmesini sağlayacak çalışmaların yapılmasını istedi.    Bankacılık ve finans derinleşmesinden tatmin olmamış çevrelerin kriz tellallığı yapması ve yüksek faizde kalmasını istemelerini kınadıklarını belirten Satıcı, Yüksek faizin uzun dönemdeki tahribatını görmezden geliyor. Yanlış bir şeyler olduğunda sıcak paranın hepsi kaçınca mı anlayacağız diye konuştu. Satıcı, Merkez Bankası Başkanı siz olsaydınız ne yapardınız şeklindeki bir soruya Daha proaktif bir politika izlerdim. Sadece Londra ve New York`u dinleyerek hareket etmek yerine onların da bizi dinlemesini sağlardım. Biz dünyadaki gelişmelere göre ihracat hedefini değiştiriyor muyuz diye konuştu.

Sırada reel sektörü güçlendirmek var

Türkiye`nin kendi değerlerini iyi kullanması gerektiğini ifade eden Satıcı, Yüksek kârın karşılığı her zaman yüksek risktir. Sadece yüksek riski alanlar yanında üreticiler, ihracatçılar da düşünülmeli. Merkez    bankaları sadece faize para yatıranların bankası değil şeklinde konuştu. Geçen 5 yılda uygulanan makro ekonomik programın kendilerinin de bilgisi dahilinde uygulandığını söyleyen Satıcı, Bu program bize rağmen yapılmadı hedef mali piyasaların güçlendirilmesiydi. 5 yıl boyunca bu programın bize dayattığı zorluklara katlandık. Şimdi sıra Türkiye`nin reel piyasalarını reel sektörü güçlendirmekte ifadelerini kullandı. Satıcı Buna karşı çıkanlara babamız da olsa ortağımız da olsa tepki veririz dedi.

Gürcistan`ın Poti Limanı`yla ilgileniyoruz

Küresel piyasanın Türkiye adına oyuncuları olarak İzmir Limanı`nı Hutchison Grubu ile aldıklarını hatırlatan Satıcı, dış ticaretin önemli merkezi Derince Limanı ihalesine de gireceklerini duyurdu. Bu noktada yurtdışına da açılmayı planladıklarını söyleyen Satıcı, Gürcistan`ın Poti    Limanı`nın da işletmesine talip olduklarını ifade etti. Satıcı, lojistikle ilgili konularda ihracatçıların görüşlerinin alınmasını istedi.

Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması bulunan AB`nin Güney Kore, Rusya ve Çin`den sonra Hindistan`la serbest ticaret anlaşmaları imzaladığını söyleyen Satıcı, Türkiye`nin bu noktada görüşleri dikkate alınmamaktadır. Türkiye yine anlaşma imzalandıktan sonra oldubitti ile karşı karşıya kalacaktır. Yeni Dışişleri Bakanı Ali Babacan`ın dikkatini buna çekmek isteriz diye konuştu. Çin malı oyuncaklarla başlayan tartışmalara da değinen Satıcı, hazırgiyim, ev tekstili ve kırtasiye mallarında çıkan sağlıksız üretim süreçlerinin küresel ticaret dengelerini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

İhracat hedefine ulaşmaya az maldı

Oğuz Satıcı`nın açıkladığı rakamlara göre ilk sekiz aydaki ihracat yüzde 24,44 artışla 66 milyar 832 milyon dolara, son 12 aylık ihracat da yüzde 22,66 oranındaki artışla 98 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 458 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon oldu. Bunu 1 milyar 348 milyon dolar ile otomotiv, 1 milyar 23 milyon dolarla demir çelik takip etti. Tarım ve hayvancılık sektörü ağustosta yüzde 27,27 oranında artarak 883 milyon dolar olurken bu alanda en fazla artış yüzde 61,32 ile fındık, yüzde 56,82 ile yaş sebze ve meyvede oldu. Tütün ve tütün mamulleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre azalma gösterdi. Sanayi sektöründe ise en fazla artış yüzde 44,73 ile halı sektöründe gerçekleşti.

Marmara Adası`na yabancı ilgisi

Ekonomisi yalnızca mermere dayanan Marmara Adası`nda 21 adet mermer fabrikası bulunuyor ve yılda 1 milyon ton mermer 1 milyon ton cavsit çıkarılıyor. Adanın ekonomik büyüklüğü de 100 milyon YTL`ye ulaşıyor.    Mermerin 800 bin tonu Yunanistan, Suriye, Bangladeş, Çin, İsrail gibi ülkelere ihraç ediliyor. Mermer ve mermer atığı çok olan Marmara Adası`na yabancı şirketler de ilgi duymaya başladı. Fransız İmeris firması yılda 1 milyon ton mermer atığı ihraç etme hedefiyle geçen aylarda faaliyete başladı. Alman Alfa da bir ortaklık kurarak faaliyete hazırlanıyor. 
 

Haberin Devamı



 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.