Kuru fasulyede 4 TL artık hayal

17.01.2014 - 10:40 | Son Güncelleme :

`Kuru fasulyede gümrük vergisinin sıfırlanması fiyatları düşürmez`

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kuru_fasulye_yemek.jpg">Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kuru fasulyede gümrük vergisinin sıfırlanması fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya fasulye almak hayal oldu” dedi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kuru fasulyede gümrük vergisinin yüzde 19’dan sıfıra indirilmesinin fasulye fiyatlarını düşürmeyeceğini söyledi. Yetkin, “Fiyatlarda biraz gevşer ama bundan böyle asla 4-5 liraya inmez” dedi. Yetkin şöyle konuştu:

“Diyelim ki gümrük vergisi sıfırlandı ve ithalatçılar seri şekilde kuru fasulyeyi ithal etti. Hemen piyasaya vereceklerini mi sanıyorsunuz? Geleni de stoklayacaklar ve piyasaya gıdım gıdım sürecekler. İthalat fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya kuru fasulye satın almak mümkün olamaz.

‘24 liraya da fasulye var’

Kuru fasulye fiyatlarının perakende satış fiyatının ortalama 12 liraya yükseldiğini söyleyen Yetkin, “Fiyatların yükseldiğini söyleyenler eleştiriliyor. En yüksek fiyatı söylüyorsunuz diyorlar. 12 liralık fiyat en yüksek fiyat değil. 24 liraya da fasulye var. Erzincan fasulyesi 24 liraya satılıyor” diye konuştu.

Nohutu etkileyecek

Yetkin, kuru fasulye fiyatlarının nohutu da etkilediğini belirterek, “2.5 liralık nohut 5 liraya çıktı” dedi.

Yetkin, “Patates depoda bekliyor. Tüccar, İstanbul’a mal göndermek için daha önceden yaptığı sözleşmeleri iptal ediyor” dedi.

Gümrük vergisini sıfırlıyoruz

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yükselen fiyatları dengelemek için ithalatının artırılmasına karar verilen kuru fasulyede gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini bildirdi. Kuru fasulyede gümrük vergisi oranını sıfıra indiren kararın  Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu açıkladı. “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” diyen Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili birtakım haberlerin de çıktığını söyledi.
Türkiye’nin 2011 ve 2012’de 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, şöyle konuştu:

“Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru  fasulyeyi 6.5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7.5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde, bu da doğru değil.”

Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.