Kurda oynaklık normal kazandıklarımızı koruruz

15.05.2006 - 10:38 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, uygulanan ekonomik programın güçlü bir program olduğunu ve bu programı aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirterek, Son üç buçuk yıldır içerde ve dışarıda meydana gelen pek çok gelişmenin ekonomimiz üzerinde etkisi nasıl sınırlı kaldıysa, bundan sonraki gelişmelerin etkisi de sınırlı kalacaktır dedi.

 Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte D-8 Zirvesi için geldiği Bali Adası’nda AA muhabirine piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinin içerde ve dışarıda yaşanabilecek pek çok gelişmeye karşı çok daha korunaklı bir yapıya kavuştuğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

TEKNİK HATA: Burada son dalgalanmalar için kriz, devalüasyon gibi kelimeleri pervasızca kullananları da uyarmak istiyorum. Serbest kur rejiminde devalüasyon kelimesini kullanmak teknik bir hatadır. Serbest kur rejiminde para değer kazanır ya da kaybeder. Bunu sık sık tekrarlamamız gerekiyor herhalde. Öte yandan hükümetimizi başarısız göstermek adına piyasalardaki gelişmelerin gerçek boyutlarını aşarak işlenmesini de doğru bulmuyorum. 3.5 yılda ekonomide elde ettiğimiz başarıdan kazanan, Türkiye olmuştur. Bu kazanımların kaybedilmesi, fırsatların kaçması da yine Türkiye’yi üzecektir. Biz hükümet olarak, bu fırsatların heba edilmesine asla izin vermeyeceğiz, fırsat vermeyeceğiz.

PİYASALAR HAREKETLİ: Babacan mali piyasalarda kayda değer bir hareketliliğin görülmeye başlandığını, bu hareketliliğin 10 Mayıs sonrasında belirgin hale geldiğini belirterek şunları kaydetti: 8-12 Mayıs haftasında en çok işlem gören Hazine kağıdının faiz oranı, yaklaşık 0,5 puan artarak yüzde 14,55’e yükselmiş, Türk Lirası önceki hafta sonuna göre, dolar karşısında yüzde 5,8, Avro karşısında yüzde 7,9, sepet karşısında ise yüzde 7 değer kaybetmiş, İMKB 100 Endeksi önceki hafta sonuna göre yüzde 5 değer kaybederek 41.971’e gerilemiştir. Yaşanan bu gelişmelerde dış ve iç faktörlerin etkili olduğunu vurgulayan Babacan, şu görüşlere yer verdi: Dış faktörlerden en önemlisi 10 Mayıs 2006 Çarşamba günü FED’in faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 5’e çıkarması ve gelecek faiz kararlarının ekonomik görünüme göre şekilleneceğini açıklamasıdır. Öte yandan, hem Avrupa Merkez Bankası’nın, hem de Japon Merkez Bankası’nın faiz artırma beklentileri güçlenmektedir. Dış faktörlerden bir diğeri ise, petrol, altın ve diğer emtia fiyatlarının rekor seviyede artışıdır.

Doğrudan yabancı sermaye 2005’i aşar

DEVLET Bakanı Ali Babacan, cari açığa ilişkin olarak da şunları kaydetti: Son aylarda 2006 yılı cari açık tahminlerinde yukarı yönde revizyonlar yapılmaktadır. Öte yandan 2006 yılı için sermaye girişleri ile ilgili tahminler de yine artış yönünde revize edilmektedir. Bugün geldiğimiz noktada, 2006 yılında doğrudan yabancı yatırım girişlerinin 2005 yılındaki 9,7 milyar dolar seviyesinin oldukça üzerinde olacağı görülmektedir.

Giyim fiyatlarındaki artış mevsimsel

MALİ piyasalardaki son hareketlilikte dış faktörlerin iç faktörlerden daha etkin olduğunu vurgulayan Ali Babacan şöyle devam etti: Ancak iç faktörlerle ilgili bazı noktalara temas etmek istiyorum. Nisan ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde çıkmakla birlikte, gelişmeler ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde enflasyona ilişkin orta vadeli görünümün, yıl başında açıklanan hedeflerle uyumlu olduğu görülmektedir. Merkez Bankası tarafından da belirtildiği gibi, nisan enflasyonunda etkili olan giyim fiyatlarındaki artış, mevsimsel nedenlere dayanmaktadır. Giyim fiyatlarının mevsimsel paternindeki değişim dikkate alındığında önümüzdeki dönemde bu gruptaki fiyat gevşemeleri de beklenenden daha yüksek olabilecektir. Dolayısıyla, giyim fiyatlarının orta dönemli enflasyon trendine kalıcı bir olumsuz etkisi öngörülmemektedir. Nisan ayı gıda fiyatlarındaki artış da genel fiyat artışını yukarı çeken bir faktör olmuştur. Gıda fiyatlarındaki artışta işlenmemiş gıda kalemlerindeki artış önemli rol oynamıştır. İşlenmiş gıda ürünleri fiyatlarındaki düşüş eğilimi devam etmektedir. Bu eğilim, gıda kaleminden de enflasyon trendine yönelik olumsuz etkilerin çok sınırlı kalacağını göstermektedir. Enflasyon trendinde kalıcı faktörleri izlemek amacıyla oluşturulan endeksler enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmekte olduğunu göstermektedir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.