`Kur savaşları` efsanesinin sonu mu?

24.11.2010 - 17:48 | Son Güncelleme :

`Kur savaşı` diye bir şey yok. Para piyasası sadece duruma ayak uydurmaya çalışıyor.

Son zamanlarda `kur savaşları` deyimini oldukça sık duyuyoruz. Ümit edelim ki bu süreç geçici bir süreç olsun, çünkü aslında işin gerçek boyutuna bakıldığında `kur savaşı` diye bir şey yok. Para piyasası sadece duruma ayak uydurmaya çalışıyor.

Derleyen; Tolga Kamiloğlu

Jim O`Neill Financial Times`taki yorumunda böyle söylüyor ve konuyu şu şekilde yorumluyor:

Konuyu biraz açarsak, son 5 yılda Çin para birimi dolar karşısında yüzde 20 orannıda yükseliş gösterdi. Bu artışın ortalama yüzde 10`u bu yaz itibariyle gerçekleşti. Aynı süreçte yuan da yüzde 14 orannıda değer artışı yaşadı. Hangi ölçü birimini kullanırsanız kullanın açık bir hareketlenme söz konusu.

Hiç kuşukusuz Çin ekonomisi iyi yönde gelişme kaydediyor. Sadece Ekim datalarını bir inceleyin. Ticaret fazlası 27.1 milyar dolar seviyelerine dayandı. Fakat 2010 yılının ilk 10 ayında Çin`in ticaret fazlası GSYIH`nın ortalama yüzde 3.2`sine denk geliyordu.

Çin`in mevcut bütçe fazlası oldukça büyük görünüyor. IMF`nin tahminine göre bu rakam yıl sonunda 270 milyar dolar civarında seyredecek.
Fakat GSYIH penceresinden bakarsak bu artık değer yüzde 5`ten daha fazla değil. Ticaret fazlası daha fazla düştü. Bu yıl gayrisafi milli hasılanın yüzde 4`ünün altında seyretti. Yani bu yılın son zirvesinin yarısından daha az. Bunun dışında ortada dönen raporlar da mevcut. Bu raporlara göre yÜkselen maliyetler dünya devi şirketlerin artık Çin`i üretim için düşük maliyetli bir ülke olarak görmesini engellediğini ortaya koyuyor. Bu da zaman içinde ticaret fazlasını daha da düşürebilir.

Bazıları tüm bu gelişmelerin geçici olduğunu iddia ediyor ve Çin`in ihracatı için talebin keskin bir şekilde düşebileceğini söylüyor. Bu görüşler özellikle ABD`de yaygın. Eğer doğru bir tez ise, neden Çin`in ithalatı 2009 yılı verilerinden 400 milyar dolar daha fazla? Bu rakam nerdeyse Yunanistan`ın ekonomisinden daha büyük. Çin`in güçlü iç talebi Almanya gibi ülkelerin yararına birtakım sonuçlar doğurabilir. Tabi ki bazı ülkeler için de olumsuz sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Gelişmelerin milyonları sefaletten kurtardığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Çin de son 10 yılda ekonomisini 3`e katlayarak bu süreçte vitrin görevi görüyor. Diğer ülkeler de BRIC ülkesi olan Brezilya, Rusya ve Hindistan. Bu ülkelerde gerçekleşen durumu savaşla anlatmak ne kadar doğrudur tartışılır.

Bu on yıllık süreçte yeni birtakım gelişmeler global dengeleri tersine çevirebilir. Mevcut `kur savaşı` tartışmaları da yeni bir boyut kazanabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.