`Krizi iyi okuyalım refaha da bakalım`

12.11.2010 - 09:06 | Son Güncelleme :

Erdoğan, yeni küresel krizler yaşamamak ve daha ağır zararlar görmemek için küresel krizin verdiği mesajın iyi okunması gerektiğini belirtti

Seul’de düzenlenen G-20 Zirvesi’ne katılan Başbakan <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ERDOGAN54.jpg">Recep Tayyip Erdoğan, yeni küresel krizler yaşamamak ve daha ağır zararlar görmemek için küresel krizin verdiği mesajın iyi okunması gerektiğini belirterek, “Sermaye küreselle-şirken, refah küreselleşe-medi, sorunlar yaşandı” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul’de düzenlenen G-20 Zirvesi çerçevesinde “Müşterek Sosyal Sorumluluklar” başlığı altında yer alan “Teknolojinin Sağladığı Üretim Verimliliği” konulu yuvarlak masa toplantısına başkanlık etti. Başbakan Erdoğan, “Yeni küresel krizler yaşamamak, daha ağır tahribata maruz kalmamak için küresel krizin verdiği mesajı mutlaka iyi okumak zorundayız” dedi.

Etkiler hâlâ devam ediyor

Yaşanan son uluslararası finans krizinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri hafiflemeye başlamış olsa da, etkilerinin hâlâ devam ettiğini ifade eden Erdoğan, şu anda küresel krizin etkilerini aşmak amacıyla tüm ülkelerin iletişim ve koordinasyona girme noktasında gösterdikleri gayreti gördüklerini dile getirdi. Küresel krizin tüm dünyaya verdiği mesajları en doğru şekilde okumak zorunda olduklarını belirten Erdoğan, “Bunu çok iyi değerlendirmek durumundayız. Küresel kriz ekonomik büyüme ile paralel olarak sosyal gelişmenin olmaması, sermaye küreselleşirken, refahın küreselleşmemesi özellikle bu soruları gündeme taşıdı” diye konuştu.

Özel sektör ve toplum desteği

“Yeni küresel krizler yaşamamak, daha ağır tahribata maruz kalmamak için küresel krizin bu boyutunu görmek, verdiği mesajı mutlaka iyi okumak zorundayız” diyen Erdoğan, hükümetlerin, kalkınma hedefine ulaşmak için uyguladıkları ekonomik, sosyal ve çevre politikalarının sivil toplum ve özel sektör tarafından benimsenip desteklenmediği sürece başarıya ulaşma şansının düşük olduğunu söyledi. Erdoğan, STK’ların kamuyu yanına alarak birlikte koordine edilmesinin şart olduğunu, kurumsal sosyal sorumluluğun, sürdürülebilir kalkınma amacına ulaşmada en önemli araçlardan biri olduğunu dile getirdi.

Dünyanın bir çok bölgesinde artık kronik hale gelmiş olan yoksulluk, sağlık hizmetlerine erişimdeki sıkıntılar, yüksek işsizlik ve iklim değişikliği gibi sorunlara dikkat çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, şunları dile getirdi:

Sosyal sorun çağrısı

“Bugün küresel krizi aşmak için çaba gösterirken, artık sosyal ve çevresel sorunlara daha fazla mesai ayırmamız gerektiği de ortaya çıkmıştır. Artık günümüzde sorunlar ilk ortaya çıktığı yerde değil, bu sorunlar çözülmediği sürece adeta suya atılan taşın dalga dalga yayılması gibi artık kenarlara vuruyor ve tahribatını da artırıyor, büyütüyor. Bu nedenle kriz sonrası dönemde, kriz sürecinde sergilediğimiz işbirliğini daha da güçlendirerek devam ettirmek ve sosyal sorunlara karşı hep birlikte hareket etmek durumundayız. Ancak bu şekilde gelecek nesillere daha kalkınmış, daha sorunsuz bir dünya bırakabiliriz. Bunun gayreti içinde olmak durumundayız. Ve daha adil, krizlere daha dayanıklı ve daha müreffeh bir dünya bırakabiliriz.”

‘Haydi kızlar okula’yı anlattı

EĞİTİMDEKİ sıkıntılara değinirken “kız çocukların özellikle okullara gönderilmediğine” dikkat çekerken, iktidar olduklarından  sonra başta eşi olmak üzere kız çocukların okulla gitmesini sağlamak amacıyla “haydi kızlar okula” kampanyasını destekleyerek 350 bin kız öğrencinin okula gönderildiğini anlattı. Erdoğan, 150 bin dersliği de hizmete aldıklarını, bu rakamın 79 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılanın yarısı kadar bir sayıya denk geldiğini anlattı.

Barroso’ya ‘Ankara’da siyasetin havası da güzel’ dedi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için bulunduğu Güney Kore’nin başkenti Seul’de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştü.  Erdoğan,  Barroso’ya “Brüksel’de havalar nasıl” diye sordu. Brüksel’de havanın iyi olduğunu söyleyen Barroso, Ankara’nın havasını sordu. Erdoğan’ın havaların iyi oldu-ğunu söyledikten sonra “Siyasi havalar da güzel” diye konuştu. Erdoğan, bu görüş-menin ardından ILO Genel Direktörü Juan Somavia ile bir araya geldi.

Yemekte Berlusconi ile aynı masadaydı

G-20 Zirvesi’nin açılışı dolayısıyla düzenlenen akşam yemeğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile karşılıklı oturdu. Yemekte konuklara limon aromalı Yeongdeak kral yengeç ezmesi, biftek ve çikolatalı brownie sunuldu. ABD Başkanı Barack Obama ise yemekte Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile karşı karşıya yer altı. Zirvenin ağır toplarından Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy arasında yerini aldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.