Krizde en başarılı General Electric

28.02.2002 - 11:28 | Son Güncelleme :

Fortune Dergisi, 11 Eylül saldırıları sonrasında doğan kriz ortamında dünyanın en başarılı yönetilen 50 şirketini seçti. 10 bin yöneticinin katıldığı anketle yapılan sıralamaya göre en başarılı şirket General Electric.

Amerikan Fortune dergisi, 11 Eylül saldırıları sonrası ekonomide yaşanan durgunlukta en iyi yönetimi gösteren ve en az yara almadan çıkan şirketleri belirledi. Fortune Dergisi`nin dünya çapında farklı sektörlerde görev yapan 10 bin direktör, yönetici ve analist arasında yaptığı araştırma sonucunda 2002 yılının kaliteli yönetim, yenilik ve finansal başarı sağlayan 50 şirketi ortaya çıktı. 11 Eylül saldırıları ve Enron`un iflasını açıklamasının ardından yapılan araştırma sonucuna göre kriz döneminde en iyi yönetimi gösteren şirket ünvanını General Electric (GE) aldı.

GE`yi dev alışveriş zinciri Wall-Mart ve Microsoft izledi. Listede Amerika dışında faaliyet gösteren sadece 7 şirket yer aldı. Listede General Motors, DaimlerChrysler gibi dev otomobil firmalarının olmayışı olan otomotiv firmalarının da son sıralarda yer alması geçtiğimiz yılın otomotiv adına zor bir yıl olduğunu gözler önüne serdi.

DÖRDÜNCÜ KEZ BİRİNCİ

Adayların Fortune Global 500 ve 8 milyar doların üstünde geliri olan olan 100 yeni şirket arasında seçildiği 2002 yılının en başarılı şirketleri listesinde dördüncü kez birinci sırada yer alan GE, bu başarısını geçtiğimiz yıl CEO değiştirmesine ve kazanç kaybına rağmen sağladı. İkinci sırada yer alan Wall Mart ise bir önceki yılki 5`inci sıradaki konumundan sağladığı büyümeyle ikinci sıraya çıktı. Microsoft ise mahkemeyle sorunları olmasına rağmen 2001 yılında hisselerinin yüzde 51 artması nedeniyle 3`üncülüğü korudu. 2002 yılının en başarılı şirketleri sıralamasında Dell halen bilgisayar alanında birinci sırada yer alıyor, ancak bir önceki yılla karşılaştırdığımızda 7`incilikten 23`üncülüğe düşmüş durumda. En karlı mobil telefon şirketlerinden Nokia ise halen Amerika dışındaki en başarılı şirketlerden ama sıralaması 8`den 24`e gerilemiş durumda. Bir önceki yıl 25`inci sırada yer alan Enron ise listeden tamamen silinmiş durumda.

2000 yılına göre listede üst sıralara çıkan şirketler ise 11 Eylül saldıralarının ardından önem kazanan sigorta, güvenlik ve sağlık sektörlerinde yer alıyor. 2000 yılında 14`üncü sırada yer alan sigorta şirketi Berkshire Hathaway 2002 yılında 4`üncülüğe çıkarken, güvenlik ekipmanları üreten Home Depot şirketi 9`unculuktan 5`inciliğe, ilaç firması Johnson&Johnson`da 17`incilikten 6`ıncılığa yükselmiş durumda. Listede en büyük yükselişi gösteren şirket ise FedEx. 2000 yılında ilk 50 arasına giremeyen FedEx 2001 yılında dağıtım kanallarında gösterdiği başarılı yönetimle birlikte hisse fiyatlarının yüzde 30 artmasıyla 7`inci sıraya yükseldi.

2002 yılının en başarısız şirketleri ise hava yolları sektöründe yer alıyor. En başarılı 50 şirket listesinde 30`uncu sırada Continental Airlines ve 50`inci sırada yer alan Singapore Airlines dışında başka havayolu şirketi bulunmuyor. 11 Eylül`den en çok etkilenen sektör olan hava yolu taşımacılığı alanında United Airlines ve US Airways gibi dev şirketler en başarısız şirketler arasında yerini almış durumda.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.017 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.