Kriz kahini Türkiye`yi uyardı!

24.07.2013 - 17:22 | Son Güncelleme :

Roubini aralarında Türkiye`nin de olduğu bir dizi gelişen ülkelerin büyümesinin yavaşlayacağını iddia etti

AB<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/roubini896.jpg">D`li ünlü ekonomist Nouriel Roubini aralarında Türkiye`nin de olduğu bir dizi gelişen ülkelerin büyümesinin yavaşlayacağını iddia etti. Roubini Türkiye için cari açık ve zayıflayan AB pazarını risk olarak gösterdi.

Kriz Kahini lakaplı ABD`li ekonomist Nouriel Roubini sahibi olduğu Global Economics araştırma şirketinin internet sitesinde gelişmekte olan ülkelere uyarılarda bulunan bir yazı kaleme aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika`nın oluşturduğu BRICS ülkelerinde son yıllarda yaşanan hızlı büyümenin yavaşladığına dikkat çeken Roubini Türkiye, Arjantin, Polonya gibi hızlı büyüme yaşayan ülkelerinde benzer yavaşlamayı yaşadığını yazdı.

Hürriyet`in haberine göre; Roubini Türkiye`nin de etkilendiği ekonomik yavaşlama için 6 faktör ortaya koydu.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

PİYASALAR AŞIRI ISINDI

Roubini ilk gerekçe olarak 2010 ve 2011`de potansiyelin üstünde büyüyen ekonomilerde enflasyonların hedefleri aştığını belirtti. Roubini 2012`de de yaşanan büyümelerle birlikte sorunların bu seneye aktarıldığını belirtti.

Roubini ikinci faktör olarak gelişen ekonomilerde yaşanan ekonomik durgunluğu gösterdi. Örnek olarak Avrupa`daki durgunluğun Türkiye`yi vurduğunu belirten Roubini AB, ABD ve Japonya`da resesyona yakın gerçekleşen ekonomik yavaşlamanın gelişmekte olan ülkeleri vurduğunu belirtti.

CARİ AÇIK RİSK OLUŞTURUYOR

Roubini yazısında Türkiye örneği verdiği bir başka faktör olarak cari açığı gösterdiği. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan`ın cari açıklarının büyüdüğüne dikkat çeken Roubini bu açığın finansmanında daha riskli yöntemler kullanıldığını belirtti. Roubini kısa vadeli ve dövizle borçlanma ile açığın finansman edildiğini bunun da risk taşıdığını belirtti. Roubini bu ülkelerin kısa vadeli sermaye çekmek için parasal sıkılaştırmaya da gittiğini hatırlatarak bunun büyümeye olumsuz etki yaratacağını savundu.

ÇOĞU KALIN DUVARA ÇARPACAK

Roubini diğer üç faktörü ise Fed`in varlık alımını yavaşlatması açıklamasıyla ucuz paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlaması, emtia balonunun patlamaya başlaması ve bazı gelişmekte olan ülkelerde devletin koruamcı politikalara yönelmesi olarak gösterdi.

Roubini bazı gelişen ülkelerin daha iyi yönetilerek hızlı büyümeye devam edeceğini belirtse de birçok gelişen ülkenin kalın bir duvara çarpacağını, büyüme hızlarının büyük yara alacağını yazdı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.