Kısa sürede toparlanma beklemeyin

09.03.2009 - 09:58 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Para Kurulu’nun 19 Şubat 2009’da yaptığı toplantının özeti 3 Mart 2009’da yayımlandı.

Aydın AYAYDIN / VATAN GAZETESİ

Ekonomi politikasına yön veren ve en önemli kurumların başında gelen, aktif uygulayıcı durumdaki Merkez Bankası’nın gelişmeleri nasıl değerlendirdiğine ve bundan sonra nasıl davranacağına ilişkin çok önemli mesajlar içeren bu açıklamanın doğru anlaşılmasında yarar vardır.
 
Açıklamanın ana hatları şunlar:

* İç ve dış talepte canlanma beklemeyin. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunlar, küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmesini gerektirmektedir. Uluslararası finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler sürmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde iç ve dış talepte önemli bir canlanma beklenmemektedir.

* Toparlanma zaman alacak. İktisadi faaliyetteki toparlanma zaman alacak ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskılar sürecektir. İç ve dış finansman koşullarının oldukça sıkı seyretmesi nedeniyle kredilerdeki toparlanma zaman alabilecektir. İş gücü piyasası ve istihdam gelişmeleri göz önüne alındığında, harcanabilir gelir de göreceli olarak zayıf seyretmeye devam edecektir.

* Enflasyon aşağı yönlü. Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşler özellikle enerji ve gıda fiyatları aracılığıyla enflasyonu olumlu etkilemekte ve enflasyon beklentilerinin gerilmesine katkıda bulunmaktadır. Son dönemde orta vadeli enflasyon beklentileri hedeflerin altında seyretmektedir. Kısa vadede enerji ve gıda fiyatlarının enflasyondaki düşüşe verdiği katkının artması, bu çerçevede yıllık enflasyondaki düşüşün belirginleşmesi beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş paralelinde enflasyon beklentilerinin de aşağı yönlü bir eğilim sergilemeye devam edeceği tahmin edilmektedir.

* Kısa vadeli faiz oranlarındaki düşüş kredi faizlerine yansımıyor. Para politikası faiz oranlarındaki indirim sürecinin ticari ve bireysel kredi faiz oranları üzerindeki etkinin sınırlı kaldığı ve ticari kredi faizleri ile Merkez Bankası politika faizleri arasındaki farkın yüksek seviyelerde seyrettiği dikkat çekmektedir. Son dönemde gerçekleştirilen faiz indirimlerine rağmen finansal koşullardaki ek sıkılık devam etmektedir. Kredi arzındaki sıkılığa ek olarak şirketler kesimi kredi talebinin önemli bir bölümünün firma borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olması, mevcut dönemde kredi kanalının üretim faaliyetlerini destekleyici rolünün sınırlı kaldığına işaret etmektedir.

* Döviz likiditesi önemli. Merkez Bankası finansal sistemdeki alışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin bir şekilde çalışmasının önemine dikkat çekerek döviz likiditesi ile ilgili ek düzenlemeler devreye sokulacaktır.

* Maliye politikasına dikkat. Küresel krize karşı ekonomimizin direncini koruması için basiretli bir para politikası gereklidir. Fakat bu tek başına yeterli değildir. 2009 yılında kamu kesiminin borçlanma gereksinimi belirgin olarak artacak ve bu durum orta vadeli piyasa faizlerindeki düşüşü sınırlayarak para politikasının etkinliğini azaltabilecektir. Dolayısıyla, mali disiplinin sürdürülebileceğine dair taahhütlerin ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesi, gerek beklenti yönetiminin etkinleştirilmesi, gerekse para politikası kararlarının olumlu etkilerinin desteklenmesi açılarından büyük önem arz etmektedir. Yıl genelinde kamu harcamalarının bütçe hedefleri doğrultusunda seyredeceği, vergi gelirlerinin ise iktisadi faaliyetteki daralmanın gerektirdiği oranda yavaşlayacağı öngörülmektedir. Bu varsayımlardan belirgin sapmalar olması durumunda enflasyon ve para politikasının görünümü de değişebilecektir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.