KDV iadesi için son hafta

18.07.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Mal teslimleri ve hizmet ifaları indirimli oranda katma değer vergisine tabi mükelleflerden, 2000 yılında gerçekleşen teslim ve hizmetleriyle ilgili olup, indirim yoluyla telafi edemedikleri katma değer vergisinin iadesini talep edecek olanların, iade taleplerini Haziran ayı KDV beyannamesi ile yapmaları gerekiyor. 25 Temmuz akşamına kadar verilecek Haziran 2001 dönemi KDV beyannamesinde iade talebinde bulunulmaması halinde, daha sonra verilecek KDV beyannamelerinde 2000 yılına ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisinin iadesi talep edilemeyecek.
2000 yılında indirimli orana tabi teslim ve hizmetlerle ilgili yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin 2 milyar lirayı aşan kısmı iade edilecek.
Mükelleflerin iadeye ilişkin hesaplamalara başlamadan önce, Haziran 2001 dönemi beyannamesindeki sonraki döneme devreden verginin 2 milyar lirayı aşıp aşmadığına bakmaları gerekiyor. İade hakkından yararlanabilmek için öncelikle Haziran 2001 dönemi beyannamesinde, sonraki döneme devreden verginin 2 milyar liranın üzerinde olması gerekiyor. 2 milyar liranın üzerinde devreden vergi çıkmıyorsa hiç hesaplama yapmaya gerek yok.
Haziran 2001 dönemi beyannamesinde sonraki döneme devreden vergi mevcutsa, bu defa 2000 yılı Aralık dönemi beyannamesine kadar geriye doğru her ayın beyannamesine bakılacak. Aralık dönemi beyannamesi de dahil olmak üzere aradaki aylarda ödenmesi gereken vergi beyan edilmemiş ve 2 milyar liranın üzerinde devreden vergi varsa hesaplama yapmaya başlayabilirsiniz. Başka bir anlatımla, 2000 yılı Aralık dönemi beyannamesinden, Haziran 2001 dönemi beyannamesine kadar olan dönemlerin herhangi birinde ödenecek vergi beyan edilmiş veya sonraki döneme devreden vergi tutarı 2 milyar liranın altında ise hiç hesaplama yapmaya gerek yok, çünkü katma değer vergisi iadesi yine söz konusu olmayacak.

İade tutarının hesaplanması
2000 yılı Aralık ayından Haziran 2001 dönemine kadar olan beyannamelerin herhangi birinde ödenecek vergi beyan edilmemiş ve tamamında sonraki döneme devreden vergi tutarı 2 milyar liranın üzerinde ise, 2000 yılının herhangi bir döneminde ödenecek verginin beyan edilip edilmediğine bakılacak. 2000 yılının herhangi bir döneminde ödenecek vergi beyan edilmiş ise iade edilebilir katma değer vergisi hesaplaması bir sonraki dönemden, birden fazla dönemde ödenecek vergi beyan edilmiş ise ödenecek vergi beyan edilen en son dönemden bir sonraki dönemden, ödenecek vergi beyan edilmemiş ise 2000 yılı Ocak döneminden başlamak üzere hem her ay için, hemde kümülatif olarak yapılacak.
Şöyle ki; Ocak döneminde indirimli orana tabi işlemlerin bünyesine giren (yüklenilen) vergiler ile indirimli orana tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergi, defter kayıtları ve belgeler esas alınarak hesaplanacak.
Yüklenilen vergiden hesaplanan vergi çıkarılacak.
Bulunan tutar, Ocak dönemi beyannamesinde yer alan `sonraki döneme devreden vergi` tutarı ile karşılaştırılacak.
Ocak dönemi beyannamesinde sonraki döneme devreden vergi yoksa, Ocak döneminde yüklenilen vergi yıllık iade hesabına dahil edilmeyecek. Sonraki döneme devreden vergi varsa ve tutarı yüklenilen vergi ile hesaplanan vergi arasındaki farkı aşıyorsa bu vergi farkının tamamı, aşmıyorsa sonraki döneme devreden vergi tutarı `aylık iade edilebilir` vergi kabul edilecek.
Aynı hesaplama Şubat dönemi için de yapılacak. Şubat döneminde indirimli orana tabi işlemlerin bünyesine giren (yüklenilen) vergiler ile bu işlemlerle ilgili olarak hesaplanan katma değer vergisinin farkı hesaplanacak. Bulunan fark daha önce hesaplanan Ocak dönemine ait iade edilebilir vergi ile toplanacak. Bu toplam Şubat dönemi beyannamesinde yer alan sonraki döneme devreden vergi tutarı ile karşılaştırılacak. Şubat ayında sonraki döneme devreden vergi iki aylık fark toplamını aşıyorsa, toplamın tamamı yıllık iade hesabına dahil edilecek. Devreden vergi iki aylık fark toplamını aşmıyorsa, Şubat dönemi beyannamesindeki devreden vergi tutarı ilk iki ay için `iade edilebilir vergi` olarak dikkate alınacak.
Bu hesaplamalar diğer aylar için de Aralık ayına kadar aynen yapılacak. Aralık ayındaki indirimli orana tabi işlemlerin bünyesine giren (yüklenilen) vergiler ile bu işlemlerle ilgili olarak hesaplanan vergi arasındaki fark, Kasım sonu itibariyle hesaplanan `iade edilebilir vergi` ile toplanacak. Bu toplam Aralık ayı beyannamesindeki devreden vergi ile karşılaştırılacak. Aralık ayı beyannamesinde devreden vergi tutarı bu toplamı aşıyorsa bu toplam, aşmıyorsa Aralık ayı beyannamesindeki devreden vergi tutarı 2000 yılı için `iade edilebilir vergi` olarak dikkate alınacak.
2000 yılı için `iade edilebilir vergi` olarak hesaplanan bu tutar, Haziran 2001 dönemine ait KDV beyannamesinde yer alan sonraki döneme devreden vergi ile karşılaştırılacak.
Haziran 2001 dönemi beyannamesindeki devreden vergi, Aralık sonu itibariyle tespit edilen yıllık iade edilebilir vergi miktarını aşıyorsa iade edilebilir verginin tamamının, aşmıyorsa devreden vergi tutarının iade edilmesi söz konusu olacaktır. Ancak, 2001 yılının bazı dönemlerinde sonraki döneme devreden vergi tutarı iade edilecek vergi tutarının altında kalıyorsa, sonraki döneme devreden vergi tutarının en düşük olduğu tutar iade edilecektir.
Burada önemli olan diğer bir nokta, iadenin yapılabilmesi için iade tutarının 2 milyar liradan az olmaması gerektiğidir. Çünkü yasal düzenlemeye göre, hesaplanan iade edilebilir verginin 2 milyar lirayı aşan kısmı iade edilecektir. Bu şekilde hesaplanan iade edilecek vergi tutarı, Haziran 2001 dönemi KDV beyannamesinde, devreden vergi hesabından çıkarılacaktır.

Nakden iade talep edilmesi
İadenin nakden veya mahsuben talep edilmesi mümkündür. Nakden talep edilecek iade tutarının 2 milyar lirayı aşmaması halinde teminat ve inceleme raporu aranmayacak, nakden iade talebinin 2 milyar lirayı aşması halinde ise aşan kısım için teminat gösterilerek iade alınabilecektir.
İadenin yeminli mali müşavir tasdik raporu ile alınması da mümkündür. Bu durumda genel hükümlere göre işlem yapılacaktır.

Mahsuben iade talep edilmesi
Mükellefler, indirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi iadesinin, kendilerinin, ortaklarının ve kendilerine mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin vergi borçları ile Sosyal Sigortalar Kurumuna olan prim borçlarına mahsubunu talep edebilecekler.
Mükelleflerin kendilerinin, ortaklarının ve kendilerine mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin vergi ve SSK prim borçlarına mahsuben iade taleplerinde, miktar sınırlaması olmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranmayacak. Başka bir anlatımla, mükelleflerin mahsuben iade talepleri, miktarına bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.