JP Morgan`a göre dolar kaç olacak?

19.03.2010 - 13:59 | Son Güncelleme :

JP Morgan tarafından yayınlanan dünya ekonomisine ilişkin raporun Türkiye bölümünde şöyle denildi

JP Morgan tarafından yayınlanan dünya ekonomisine ilişkin <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349jpmorgan.jpg">raporun Türkiye bölümünde şöyle denildi:

TCMB ikilemle karşı karşıya

Ekonomik faaliyetler dip seviyelerinden yukarı dönmeye başlarken, toparlanmanın kademeli bir seyir izleyeceği gözleniyor. Daha önce yaptığımız duyuruda 2010 GSYIH artısı beklentimizi yüzde 5`ten yüzde 4.3`e revize etmiştik. Bu değişikliğin altında yatan 3 temel neden var. İlk olarak dış talebin daha da fazla gerilemesi riski giderek artıyor. İkincisi iç talebe ilişkin veriler toparlanmanın yavaş olduğunu gösteriyor.

İstihdam piyasalarının gevsek görünümü ve Hazine’nin yüksek yerel borçlanma zorunluluğu iç talepteki artış üzerinde ciddi bir olumsuzluk yaratabilir. Politik belirsizliklerdeki artışta ayrıca iç talebin toparlanmasına sekte vuracak bir unsur olarak görünüyor. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi artık IMF ile bir anlaşma ihtimali görmüyoruz. Hükümet halen IMF ile dördüncü maddeye yönelik görüşmeler yürütse de bir stand by anlaşması ihtimali artık gündemde değil.

Bir anlaşmanın getireceği daha düşük oranlardan borçlanma ve yatırımcı güveninin artması gibi muhtemel getiriler artık kaybedilmiş durumda.
 
- Bununla birlikte dezenflasyon sureci konusunda yapıcı tavrımızı koruyoruz. Daha önce yaptığımız duyuruda yıllık TÜFE beklentimizi yüzde 6.3 artıştan yüzde 7 artışa revize etmiştik. Bu durumda gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtmiştik.
 
- TCMB ciddi bir ikilem ile karşı karşıya iç talepteki toparlanma çok yavaş bir seyir izliyor. Eğer TCMB faiz oranlarını artıracak olursa bu durum kırılgan olan toparlanmayı durdurabilir. Eğer hiç bir şey yapılmayacak olursa bu takdirde de bankanın kredibilitesi sarsılabilir.

- Bizim görüşümüze göre TCMB son gelişmeleri ciddiye aldığını göstermek ve gerek duyulması halinde kredibilitesini güçlendirecek yönde adımlar atacağını göstermek zorunda.

- Bu nedenle bizim beklentimiz enflasyon konusunda daha belirgin bir vurgulama ancak faizlerde değişiklik yapılmaması yönünde oluşuyor.

- Biz TCMB`nin daha önce kullandığı Faiz oranlarının uzun bir sure düşük seviyelerde tutulması gerekiyor ifadesinin tekrarlanmasını ancak TCMB`nin enflasyona dair gelişmeleri yakında izleyeceği yönünde bir ifadenin bugünkü açıklamaya eklenmesini bekliyoruz.

Politik riskler 49 üst düzey askeri yetkilinin gözaltına alınması ile tırmanışa geçmişti. Hükümetin ve askeri cephenin bu aşamada karşı karşıya gelmemek için ellerinden gelen çabayı sarf edeceğine inanıyoruz. Buna bağlı olarak piyasa güvenin de kademeli bir toparlanma gözlenebilir.
 
Bu aşamada piyasalar açısından temel politik risk bir erken seçim riski ancak bu AKP açısından mümkün bir olasılık olarak değerlendirilmiyor.

Dolar/TL`de satış öneriyoruz

TL son dönemde düşük bir performans sergiledi. Siyasi cepheden gelen baskılar ve yüksek enflasyon TL`nın değer kaybetmesine neden oldu. Bununla birlikte son donemde yaşanan satışların ardından TL`nın değer kazanacağını düşünüyor ve yıl sonu kur beklentimizi 1.45 TL olarak koruyoruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.