İtalya`daki spekülasyon Türkiye`de benzini vurdu

03.05.2005 - 10:13 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz hafta Tüpraş`ın benzinin rafineri çıkış fiyatına zam yapması kafaları karıştırdı. Bunun nedeninin Tüpraş`ın fiyatlama yaparken referans aldığı İtalya`daki Akdeniz Borsası`ndaki fiyat spekülasyonu olduğu anlaşıldı. Ham petrol fiyatı gerilemesine rağmen kurşunsuz benzinin ton fiyatı bir haftada 498 dolardan 560 dolara fırladı. İtalya`daki borsa spekülasyonu yüzde 7`ye varan oranında benzin rafineri fiyatında artışa yol açtı. Bu da Türk tüketicisine pompa fiyatlarında yüzde 2 zam olarak yansıdı.

PETROL İNİŞE GEÇTİ
Ham petrol fiyatlarındaki yukarı seyir uzun süredir dünyanın gündemini oluşturuyor. Petrol fiyatının günlük hayatımıza en büyük etkisi kullandığımız otomobillerin yakıtının fiyatı. Ham petrol fiyatlarındaki en ufak hareketliliğe tüketicilerin dikkat kesilmesinin nedeni de bu. 60 dolara yaklaşan ham petrol fiyatları bu yüzden herkesi telaşlandırdı. Bugün ise fırtına dinmiş durumda. Ham petrolün varil fiyatı 50 doların altına gerilemiş bulunuyor. Fiyatlar, 49-50 dolar arasında hareket ediyor. Benzin, motorin gibi ürünlerin fiyatları farklı bir borsada belirleniyor. Ürün fiyatları petrol ile aynı doğrultuda hareket ediyor gözükse de zaman zaman kısa süreli spekülasyonlar yaşanabiliyor. Bunları anlamak için Tüpraş`ın fiyat değişimleri ile İtalya`daki borsanın fiyatlarını kıyaslamak yeterli.

ZAM KAFALARI KARIŞTIRDI
Tüpraş, Nisan ayında üç kez fiyatlarında değişikliğe gitti. 550-560 dolar olan ton fiyatları 04 Nisan`da 581 dolara yükselince 05 Nisanda Tüpraş yüzde 10`a varan oranda zam yaptı. 14 Nisan`da ise fiyatlar 502 dolara kadar geriledi. Bu da rafineri çıkış fiyatlarında yüzde 6 seviyesinde indirimi getirdi. Bu sürede petrol fiyatları da 49 dolardan önce 56 dolara kadar yükseldi. Sonraki aşamada ise tekrar 49 dolar seviyesine geriledi. Kafaları karıştıran zam ise 27 Nisan tarihinde yapıldı. Aynı dönemde 22 Nisan`da 53 dolara tırmanan ham petrol fiyatları 27 Nisan`da 50 dolar gerilemişti. Kurşunsuz benzinin ton fiyatı ise tam tersi yönde hareket etti. 20 Nisan`daki 522 dolar ton fiyatı 25 Nisan`da 560 dolara tırmandı. 26 Nisan`da fiyat 538 dolar seviyesine geri dönse de ortalama fiyattaki artış yüzde 7`ye varan zam ile sonuçlandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.