İstanbul Yaklaşımı sürekli hale geliyor

14.07.2003 - 09:24 | Son Güncelleme :

Hükümet, İstanbul Yaklaşımı`nın sınırlarını genişleten ve sürekli hale getiren yeni bir ‘şirket kurtarma operasyonuna’ imza attı. Düzenleme ile konkordato ilan eden şirketlerin borçlarının, alacaklı kişi ve kuruluşlarla uzlaşma sağlanması durumunda yeniden yapılandırılması sağlandı.

Hükümet, İstanbul Yaklaşımı`nın sınırlarını genişleten ve sürekli hale getiren yeni bir ‘şirket kurtarma operasyonuna’ imza attı. Hükümet, İcra-İflas Yasa Tasarısının ‘uzlaşma suretiyle borçların yeniden yapılandırılmasına’ ilişkin bölümünü genişletti. Bu düzenleme ile konkordato ilan eden şirketlerin borçlarının, alacaklı kişi ve kuruluşlarla uzlaşma sağlanması durumunda yeniden yapılandırılması sağlandı.

TBMM Adalet Komisyonu toplantısına katılan, Bankalar Birliği, BDDK temsilcileri ile CHP, bu düzenlemeye bütünüyle karşı çıktı. Komisyon IMF`nin biran önce çıkmasını istediği ve hükümetin TBMM kapanmadan yasalaştırmayı planladığı 108 maddelik İcra-İflas Yasa Tasarısının görüşmelerini dün tamamladı. Dünkü görüşmelerde, tasarının en çok tartışılan ‘mal varlığının terki suretiyle konkordato’ ve ‘uzlaşma süretiyle borçların yeniden yapılandırılmasını’ düzenleyen son 22 maddesini görüşerek, bazı değişikliklerle kabul etti.

Tartışma, borçların uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddelerde yaşandı. Bankalar Birliği ve BDDK düzenlemeye bütünüyle karşı çıktı. Bankalar Birliği Temsilcisi Necati Aksoyoğulları, şunları söyledi:

‘‘Düzenlemeye ciddi itirazlarımız var. Borçluya çok geniş sınırsız imkanlar verilirken, alacaklı elinde silah bırakılmamaktadır. İstanbul yaklaşımı borçların yeniden yapılandırılması için iyi bir düzenlemedir. Çalışmalar bir yıl sonra tamamlanacaktır. İstenirse bunun süresi uzatılabilir. Ancak bu yeni düzenleme konkordato değil, iflasın ertelenmesi değil, İtanbul yaklaşımı değil, hepsinden biraz alınarak daha da içinden çıkılmaz hale getilimiştir. Bizim endişemiz, bu yapı nedeniyle ülkede iki yıl içinde milli banka kalmayacağıdır.’’

CHP`NİN İTİRAZI

CHP Niğde Milletvekili Orhan Ersalan ise bu düzenleminin yerinin İcra İflas Yasası olmadığını belirterek, ‘‘İcra iflas düzenlemesi daimidir. Böyle konjektürel düzenlemeleri içine koymanız doğru değildir. Bu şirket kurtarma operasyonudur. Çok istiyorsanız, ayrı bir yasa ile yapabilirsiniz’’ dedi.

Eraslan, Bankalar Birliği`nin feryadına kulak verilmesi gerektiğini belirtirken, ‘‘Bu anlayış yüzünden ülkede milli banka kalmayacak. Piyasa yabancı bankaların eline geçecek. Hep hileli iflasla şöhret olanları değil, biraz da karşı tarafı dinleyin’’ dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise İcra-iflas düzenlemesinin amacının tahsilat yapmak olduğunu belirterek, ‘‘Burada dayatma yok. Her iki taraf uzlaşırsa boçlar yeniden yapılandırılacak. İki taraf serbest iradesiyle uzlaşmaya karar verecek. Bankaları savunuyorsunuz ama onlar da geçmişte iyi sınav vermediler. Çek Yasası`nda düzenleme yapılırken de bağırıp çağırdılar. Bağıracaklarına promasyon olarak çek dağıtmamaları gerekirdi. Bundan sonra da bankalar, kime kredi verdiklerine, borç verdiklerine iyi bakacaklar. Bu düzenleme Türkiye`nin içinden geçtiği dönem gözönünde bulundurulduğunda zorunludur’’ dedi.

İtirazların ardından şirket borçlarını yeniden yapıladırılmasını düzenleyen maddeler, muhalefet ve Bankalar Birliği`nin bazı istekleri de gözönünde bulundurularak, kabul edildi. Buna göre, para borçlarını ödeyemeyecek durumda olan sermaye şirketleri, önceden müzakere edilmiş ve alacaklıların sayısı ve meblag itibarıyla yarısını; alacakların ise üçte ikisini aşan bir çoğunluk tarafından kabul edilmiş olmak kaydıyla yeniden yapılandırmaya gidebilecek. Şirket borçlarının yeniden yapılandırma projesiyle birlikte bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesine uzlaşma süretiyle borçlarının yeniden yapılandırılması için başvuruda bulunabilecek.

Mahkeme başvuru üzerine en geç 30 gün içinde duruşma günü belirleyip başvuruyu ilanen duyuracak ve projeden etkilenip adresi bilinen tüm alacaklılara tebliğ edecek. Mahkeme, başvuru hakkında verilecek son kararın kesinleşmesine kadar geçecek olan dönem için şirketin faaliyeti yönetimini bizzat üstlenecek ya da faaliyetlerini denetleyecek olan alacaklar ve borçlu tarafından seçilmiş bir kaç proje yöneticisi atayabilecek.

Ticaret Mahkemesi Duruşma Komiseri, borçlu şirket yetkililerini ve hazır bulunan alacakları dinleyecek ve koşulların yerine geldiğini belirlediği takdirde en geç 30 gün içinde başvurunun onayına ya da reddine karar verecek.

Başvurunun tasdikine ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesiyle borçlu şirket ve tüm alacaklılar, projede öngörülen esaslara bağlı olacak. Başvurunun reddine ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesi durumunda, durmuş olan takiplere ve davalara devam edilecek.

Yeniden yapılandırma projesinin uygulanmasında başarısız olunması durumunda durum, borçlu şirket veya alacaklılar tarafından Asliye Ticaret Mahkemesine bildirilecek. Bu bildirim üzerine Asliye Ticaret Mahkemesi borçlu şirketin haczi için bütün mallarının teminat aranmaksızın ihtiyaten haczine karar verecek.

Elde ne kaldıysa tahsil edilecek

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, basın mensuplarının ‘‘Bu yasadaki düzenlemelerin fona devredilen bankaların alacaklarının tahsilinde nasıl uygulanacağı’’ sorusuna yanıt verdi. Çiçek, şöyle dedi: ‘‘Ne kaldıysa elde onları tahsil etmeye çalışacağız. Tabii olabildiğince. Çünkü ben daha önce de söyledim; Bu işlere karışmış olanlar kazandıklarını herhalde Türkiye`de tutacak kadar akılsız değiller. Ben inanıyorum ki, bu paraların önemli kısmı yurt dışına gitmiştir. Ama nerededir, o ayrı bir olay. Türkiye`de ne kalmışsa, dışarıda nereye kadar ulaşabilirsek onları yapacağız.’’

IMF ile icra iflas randevusu

TBMM Genel Kurulu`nda ay sonuna kadar yasalaşması beklenen İcra-İflas Tasarısı, IMF ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek`i biraraya getirecek. IMF`nin bir an önce çıkmasını istediği tasarının en önemli bölümünü ‘şirket kurtarma operasyonu’ oluşturuyor. Çiçek, IMF heyeti ile yapacağı görüşmede, İcra ve İflas Yasa Tasarısının ele alınacağı belirterek, ‘‘Bu kanun doğrudan doğruya onları da ilgilendiriyor. Çünkü tahsilatın hızlandırılması, yabancı sermayenin gelmesi ve banka alacakları nedeniyle onları ilgilendiriyor. Belki bu konularda benimle görüşmede bulunabilirler’’ dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.