İşin uzmanları bu hisseleri önerdi

28.04.2014 - 14:41 | Son Güncelleme :

Analistlere yatırım aracı olarak `ille de borsa` diyor...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb_borsa.jpg">Son günlerin en önemli gündemi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri olsa da bunun için önümüzde yaklaşık üç ay gibi bir süre bulunuyor. Bu dönemi özellikle küçük yatırımcıların değerlendirmesini öneren analistlere yatırım aracı olarak ‘’ille de borsa’’ diyor.

Hisse senedi konusunda seçici olmak ve stop loss koymak kaydıyla küçük yatırımcıların  borsaya bu dönemde girmesine  sıcak bakan analistlere  göre, mevduat yatırımları enflasyonun TL’yi eritmesinden, döviz ise çalkantısının çok olmasından dolayı uzun vadede çekiciliğini yitirdi.

İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre, bu nedenle  küçük yatırımcıların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar, temelde sağlam olan (beta katsayısı düşük), endeksin olumsuz hareketlerinden pek etkilenmeyen ve Ar-Ge projelerine yatırımlarını sürdüren hisseleri tercih edebileceği belirtiliyor. Analistler birinci çeyrek bilançoları iyi gelmiş, karını ve karlılığını artıran şirketlerden ucuz kalmış olanların da izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yüksek temettü verimliliğine sahip şirketlerin de takip edilmesi öneriliyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

 ‘’YATIRIMCI RİSKİNİ SINIRLAMALI’’

Küçük yatırımcının riskini sınırlamak şartıyla borsaya girebileceğini ifade eden Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Özdemir Türk, ‘’Doğru hisse ve zamanda olduğu  sürece borsaya yatırım cazip olmaya devam edecek. Bu açıdan yatırımcılara tavsiyem, riski düşük, nispeten getirisi iyi olabilecek hisselere  yatırım yapmaları ve genel piyasa hareketini takip etmeleri. Kısa vade için bir, orta vade  için üç ay makul süreler’’ diyor Hisse seçiminde temel göstergeler ve  kaydeden Türk’e göre, hissenin likit ve işlem hacminin yüksek olmasına da dikkat edilmeli. Aşırı değerli veya aşırı ucuz görünen hisselerden uzak durulmasını öneren Türk’ün yatırımcıların önerileri şöyle: ‘’İnşaat, gayrimenkul, çimento, demir çelik sektörü için yılın ilk çeyreğinin olumlu sonuçlandığını düşünüyoruz. Bu açıdan söz konusu sektörde ucuz kalmış mali yapısı sağlam hisselere dikkat edilmeli ve izlenmeli.’’

“HİSSE SENETLERİ, SABİT GETİRİLİ KIYMETLERE GÖRE DAHA FAZLA GETİRİ İMKANI SAĞLAR”

Hisse senetlerinin, şirket ortaklığını temsil eden bir mülkiyet olduğunu hatırlatan ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, ‘’Bu nedenle yatırımcılarına temettü ve bedelsizin yanı sıra fiyat hareketlerinden de getiri sağlar. Hisse senetleri, sabit getirili kıymetlere göre daha fazla getiri imkanı sağlar. Bu nedenle her tip yatırımcı bu imkandan faydalanmalı’’ diyor. Hisse senetlerinde vade konusunda sabırlı olanların portföylerine katkı sağlama potansiyellerinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Coşar, vadenin kişiden kişiye değişmekle beraber genel piyasa seyriyle de alakalı olduğu kanısında. Dalgalanmaların yüksek olduğu dönemlerde vadelerin genelde kısa, istikrarlı dönemlerde ise uzun tutulabildiğini hatırlatan Coşar, ‘’İçinde bulunduğumuz dönemde borsadaki dalgalanma, 2014 yılı ilk dönemlerine göre nispeten azalmış olsa da yatırımcılar fiyat hareketlerini yakından izlemeli. Hisse senedi fiyatının destek-direnç seviyelerini izlemeleri önemli’’ diyor.

PERAKENDE VE İÇECEK

Bu süreçte pozisyonların büyük bölümünün kısa vadede değerlendirilmesini öneren İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti Ozan Batu ise, hisse seçiminde ilk etapta vadenin belirlenmesinden yana. Ardından da geçmiş dönemde uygun vade aralığında iyi performans sergilemiş hisselere dikkat edilmesini öneren Batu, ‘’Kısacası teknik analizden faydalanılmalı’’ diyor. Yatırımcılara mevsimsellik etkisi olan sektörlerin tercih edilmesini tavsiye eden Ozan Batu, şunları belirtiyor: ‘’Yaz mevsiminin yanı sıra Ramazan ayının da yaklaşması, perakendecilik ve içecek sektörlerinde talep artışını gündeme getirebilir. Nitekim bu bahsettiğimiz sektörler kısa vade için izlenebilir. Öte yandan sermayesi kısıtlı yatırımcılar bence kısa vadede hareket etmeli. Ayrıca ‘zarar kes’ seviyelerini de yakın bir seviyede tutmalılar.’’

‘’ALARKO HOLDİNG EMSALLERİNE GÖRE UCUZ’’
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar



‘’ALARKO HOLDİNG EMSALLERİNE GÖRE UCUZ’’
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar

*Alarko Holding: Faaliyetlerini değişik sektörler üzerinde çeşitlendiren Alarko Holding, 2013 yılında satışlarını 2012’ye göre yüzde 135.70 yükselterek 1 milyar 261 milyon TL’ye ulaştı. 2012 yılı brüt kar marjı yüzde 15.73 iken 2013 yılında 14.15 oldu. Esas faaliyet karı ise 11 milyon 65 bin TL’den 187 milyon 700 bin TL’ye yükseldi. Net karı da yüzde 174 yükselerek 208 milyon 792 bin TL seviyesine ulaştı. 2013 yılında hem satışlarını, hem de karını artıran şirketin 380 milyon TL üzerinde nakdi bulunuyor. Ayrıca holding emsallerine göre oldukça iskontolu. Alarko Holding hisseleri için 6 TL hedef fiyatla yüzde 25 yükseliş potansiyeli, öngörüyoruz.

*İş Bankası: 2013 yılında aktif büyüklüğü 210 milyar 500 milyon TL’ye, kredi hacmi 134 milyar 843 milyon TL’ye mevduat hacmi de 120 milyar 375 milyon TL’ye ulaştı. Ancak döviz ve menkul kıymetlerin olumsuz etkisiyle 2013 yılı net karı yaklaşık yüzde 3.00 azalarak 3 milyar 606 milyon TL oldu. Bankanın net faiz marjı ise gerileyerek sektör ortalamasının altında yüzde 4.20 oldu. 2013 yılında faiz geliri artmasına rağmen faiz ve dövizdeki volatiliteden olumsuz etkilenen banka, bu yıl volatilitenin azalması durumunda olumlu etkilenebilir. Emsallerine göre piyasa çarpanları açısından kısmen iskontolu olan İş Bankası hisseleri için 5.50 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

‘’TEKFEN HOLDİNG 55 MİLYON TL  KAR AÇIKLAYABİLİR’’
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Özdemir Türk

*Tekfen Holding: Şirket açısından kötü geçen 2013 yılından sonra 2014’ün olumlu geçeceğini tahmin ediyoruz. Geçen yılın ilk çeyreğinde 147 milyon TL net kar açıklayan şirketin bu yılın ilk çeyreğinde 55 milyon TL kar elde ettiğini tahmin ediyoruz. Her ne kadar 2014 yılı ilk çeyreğinde 2013’ün eş dönemine göre karında yüzde 63 oranında düşüş beklesek de, 2013 yılı dördüncü çeyreğine göre önemli derecede iyileşme bekliyoruz. Buna bağlı olarak da şirket hisselerini yakından takip ediyoruz. Tekfen Holding, 2013 yılı dördüncü çeyreğinde 70 milyon TL zarar açıklamıştı. Toplam değerinin 7-10 milyar dolar olması beklenen projenin ne kadarının Türk müteahhitlerce karşılanacağı henüz belli değil. Ancak bu projenin şirkete olan ilgiyi devam ettirebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 5.42 TL’yi destek yapması durumunda Tekfen Holding hisselerinde 5.80-5.90 TL’ye doğru yükseliş devam edebilir. 5.40 TL’nin altına geri çekilme ise 5.30-5.20 aralığını gündeme taşıyabilir. Orta vadede hedef fiyatımız 5.85 TL iken 2014 yılı için 6.40 TL hedef fiyatla yüzde 19 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

*Halk Bankası: Banka hisseleri içerisinde Halk Bankası’nı öne çıkartıyoruz. Halk Bankası hisseleri  1.20 TL piyasa değeri/defter değeri ile tarihsel ortalaması olan 1.87’nin altında işlem görüyor. Banka yüzde 19.4’lük öz sermaye karlılığı ile sektöründe en iyi orana sahip. Çünkü borsa İstanbul’da işlem gören bankaların ortalama öz sermaye karlılığı yüzde 14. Halkbank hisseleri için kısa vadede 13-14.35 TL aralığı hedef olarak izlenebilir. 15 TL orta potansiyeli öngörüyoruz.

*Turcas Petrol: Düşen kurlar, düşük piyasa değeri/defter değeri ve Star Rafinerisi’nin satış beklentisi gibi nedenlerle şirket hissesini beğeniyoruz. 2013 yılında ağırlıklı olarak kur farkı giderleri nedeniyle 61 milyon TL olarak gerçekleşen finansal giderlerin bu yıl etkisi düşebilir. Şirket hisselerinin 0.81 piyasa değeri/defter ile piyasa ortalamalarının oldukça altında fiyatlandığını görüyoruz. Star Rafinerisi’ndeki payların satışına yönelik çalışmaların sonuçlanması, şirket açısından pozitif olacaktır. 2.75 TL hissede hedef seviyesi iken 2.40 TL’yi stop-loss olarak izliyoruz. Turcas Petrol hisseleri için 2.95 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

“TÜRK TELEKOM EN UZUN FİBER ALTYAPISINA SAHİP”
İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti



“TÜRK TELEKOM EN UZUN FİBER ALTYAPISINA SAHİP”
İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti

*Türk Telekom: Şirketin yeni fikirleri hayata geçirdiği ‘Teknoloji Vadisi’ni ABD’ye taşımayı planlaması da orta vadede marka değerine olumlu yansıyabilir. Genç nüfusun etkisiyle sektöre olan talebin her geçen gün arttığı görülüyor. Şirket son dönemde özellikle fiber kablo teknolojisi üzerinde yatırımlarını artırdı. Yurtiçinde en uzun fiber altyapısı yaklaşık 171 bin kilometre ile Türk Telekom’un öne çıkmasına neden oluyor. Firmanın hem mobil iletişim, hem de internet servis sağlayıcısı konumunda bulunması önemli avantajlarından biri. Kısa vadede Türk Telekom hisseleri için 7.50 TL hedef fiaytala yüzde 20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

*Coca-Cola İçecek: 10 ülkede 23 fabrikası ile faaliyet gösteriyor. Şirket, gazlı içecek konusunda sekiz marka ile gazsız içecek konusunda ise Cappy markası ile kendi sektöründe tüketimde birinci konumda. Kısa vadede etkisi sınırlı olsa da orta vadede ürün çeşitlendirmesi, piyasa tarafından olumlu algılanacak. Şirketin Irak ve Türkiye pazarına odaklanması, güçlü mali yapısı ve faaliyet gösterdiği ülkelerin aynı zamanda genç ve dinamik bir nüfusa sahip olması, en önemli avantajları. Önümüzdeki aylarda yaklaşan Ramazan’ın yanı sıra yaz mevsiminde satış bazında yüzde 30’luk artış bekliyoruz. Coca-Cola İçecek hisseleri için kısa vadede 58 TL hedef fiyatla yüzde 18 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

*Bagfaş: Uygun kredi anlaşması ve yatırım teşviğinin ardından geçen yıl kapasite artırımına yönelik çalışmalarına ağırlık verdi. Bu konuda yeni tesisin inşası devam ediyor. Şirketin ödenmiş sermayesinin 9 milyon TL’den 45 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin izahname, Sermaye Piyasası Kurulu onayına sunulmuştu. Bu durum sonrasında hissede alım tepkisi öne çıkmıştı. Kısa vadede kısmi geri çekilmelerde alım tavsiyesinde bulunduğumuz hisse aynı zamanda orta vade için de iyi bir seçenek olabilir. Bagfas hisseleri için kısa vadede 49 TL hedef fiyatla yaklaşık yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.