İnsanını tanıdı Oracle`a kafa tuttu

14.11.2005 - 11:14 | Son Güncelleme :

İzmir`de faaliyet gösteren yüzde 100 Türk sermayeli yazılım şirketi Netsis, bu konuda dünyanın en büyükleri arasında bulunan SAP, Microsoft ve Oracle`a kafa tutuyor. Bundan tam 14 yıl İzmir`de bir firmada bilişim teknolojileri uzmanı olarak çalışan Murat Ihlamur tarafından borçla kurulan şirket, geçen yıla göre bu yıl yüzde 80 büyüme yakaladı. Türkiye ve komşu ülkelerde 23 bin müşteriye kurumsal kaynak kullanımı (ERP) yazılımı satan Netsis, Araştırma ve Geliştirme çalışmalarını ise İzmir Urla Teknoparkı`nda bulunan laboratuarlarında gerçekleştiriyor. Türkiye`de her geçen gün büyüyen ERP pazarının 70 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Netsis Genel Müdürü Yardımcısı Tarkan Çakır, bu yıl 25 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirtti. Pazarda Oracle, SAP, Microsoft gibi yabancı rakiplerinden daha avantajlı olduklarını ve yerel şirket olmanın artılarını taşıdıklarını da söyleyen Çakır, `Türkiye`de iş yapma kültürünü çok iyi biliyoruz. Bir Amerikan şirketiyle bir Türk şirketinin iş yapma şekli birbirinden çok farklı. Biz, önce bu işlerin Avrupa ve Amerika`da nasıl yapıldığını inceledik, sonra da Türk iş kültürüne uyarladık. Türk iş kültürünü çok iyi biliyoruz` dedi.

Yurdışında büyüyecek

İran ve Azerbaycan`a da yazılım ihracatına başladıklarını belirten Çakır, `Türkiye`nin yazılım ihracatını artırmak önemli hedefimiz` diye konuştu. Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde verimliliği artıran ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) yazılımlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirten Çakır, şöyle konuştu: `Önümüzdeki dönemde Rusya, Romanya pazarına kendi yazılımlarıyla girmek istiyoruz. Rusya`da ERP yazılımlarında büyük bir açık yakaladık. Rus şirketlerini iş süreçleri deneyimleri eksik.`

Türkiye`nin yazılım ihracatı içler acısı

Türk şirketlerinin yazılım ihracatı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük. Dünyada yazılımda 10 yıllık deneyimli şirketler 200 milyon dolar ihracat yaparken 5 yıllık deneyimliler ise en az 25 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyorlar. Türkiye`nin 5 yıllık deneyimli ülkelerden bile yazılım ihracatında daha kötü bir durumda olduğunu söyleyen Çakır, Türkiye`nin yazılım ihracatına gereken önemi vermediğini belirtti.


ŞİRKETİ BORÇLA KURDU

Netsis`in kurucusu ve genel müdürü Murat Ihlamur, bundan tam 14 yıl önce şirketini borçla kurmuş. Kısa zamanda başarıyı yakalayan Ihlamur, gençleri mesleğe kazandırmak için bilişim dersleri veriyor. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında engellerin meslek sahibi olmaları için de projeler hazırlıyor.


ERP NEDİR?

Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelen ERP, 1990`larda popüler oldu. Dünyanın en büyük 500 şirketinin tamamına yakını tarafından kullanılan ERP yazılımları, üretim planlama sistemlerinde yaşanılan yetersizliğe çözüm olarak ortaya çıkıyor. Günümüzde şirketlerin verimliliğini yüzde 60 ile yüzde 70 oranında artırdığı belirtiliyor. Gelişmiş ülkelerde pazar doyma noktasına geldiğinden Microsoft, Oracle, SAP gibi dünya devleri için Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde büyümek önem taşıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.