İMKB`de ilk durak 50 bin mi?

05.07.2007 - 09:23 | Son Güncelleme :

Borsa 7 yıl aradan sonra 3.8 centle dolar bazında da rekor kırdı

Borsa 7 yıl aradan sonra 3.8 centle dolar bazında da rekor kırdı. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa.jpg" align="right" vspace="5">Endeksin 49.467 puandan kapandığı borsanın toplam piyasa değeri de 230.3 milyar dolara İlk durağın ve güçlü direncin 50.000 seviyesi olacağı belirtiliyor.

Elif Batu Yener / REFERANS GAZETESİ

ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz politikasının doların aleyhine işlemeye başlamasıyla bu hafta yurtdışında esen olumlu rüzgarı da arkasına alan Türkiye piyasaları rekora doymuyor. Önceki gün 48.680 puanla TL bazında rekor kıran İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Credit Suisse`in Türkiye`nin ağırlığını artırmasınin da etkisiyle 7 yıl aradan sonra 3.8 centle dolar bazında da rekor kırdı.

Dün günü 49.476 seviyesinden kapatan İMKB, böylece 2000 yılında dolar bazında gördüğü 3.7 centin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. İMKB`nin toplam piyasa değeri de 296.6 milyar YTL`ye (230.3 milyar dolar) çıktı. Endeksin ilk durağının 50.000 puan olacağı belirtiliyor. Yurtdışında yaşadığı kayıpların etkisiyle ve gelişmekte olan para birimlerine ilginin artmasıyla bu hafta 1.29 YTL`nin altını test eden eden dolar kuru 1.2950 YTL civarında denge ararken, haziran sonunda yüzde 19,8 olan gösterge kağıdın faizi ise yüzde 17,8`e indi.

Yükselişi bankalar tetikledi

İMKB`deki yükselişte düşen faiz ortamında bankacılık sektörünün kârlılıklarının artacağı beklentisi etkili olurken, dün 49.733 puanla gün içi rekorun da kırıldığı borsada endeks günü 49.476 seviyesinden kapattı. 795 puan yükselen borsada hisse senetleri yüzde 1,64 oranında prim yaptı. 3.8 centle dolar bazında rekorun kırıldığı İMKB`nin toplam piyasa değeri de 296.6 milyar YTL`ye (230.3 milyar dolar) çıktı.
Piyasa ağırlığı yüksek bankacılık sektör endeksi ise yüzde 3,09 artışla 101.032 puana çıktı.

Bunda Düşük faiz ortamının bankaların kârlılığını olumlu etkileyeceği beklentisinin yanı sıra Credit Suisse`in, İş Bankası`nı dikkate değer hisseler listesine alarak, değerlendirmesini nötr`den, outperform`a çekmesi ile Akbank ve Garanti`de fiyat hedeflerini yükseltmesi etkili oldu.

Credit Suisse ayrıca model portföyündeki Türkiye hisseleri ağırlığını gösterge endeksin yüzde 10 üzerine çektiğini açıkladı. İş Bankası yüzde 3,79 yükselişle 6.85 YTL`den kapanırken, Akbank yüzde 4,61 primle 7.95 YTL`ye, Garanti Bankası da yüzde 2,5 primle 8.20 YTL`ye çıktı.

ABD`de piyasaların tatil olması nedeniyle günü sakin geçiren para piyasalarında ise önceki gün 1.28`li seviyeleri test eden dolar 1.29 YTL`nin üzerinde denge aradı. Hazine`nin önceki günkü ihalesinin ardından bono piyasasında yeni gösterge kağıt olan 6 Mayıs 2009 vadeli kağıt ise yüzde 17,83`ten işlem gördü.

Ak Parti piyasayı ikiye böldü

Yurtdışının etkisinin yanı sıra erken seçimlerin bir risk yaratmayacak şekildre sonuçlanacağı beklentisinin de piyasalardaki bu rüzgarda etkili olduğu belirtilirken, bu olumlu gelişmelerin haziran ayı enflasyon rakamları ve büyüme verileri ile de desteklendiği vurgulanıyor. Piyasadaki yatırımcıların, AK Parti`nin tek başına iktira gelmesinin olumlu olacağını düşünenlerle, olumsuz olacağına inananlar olmak üzere ikiye bölündüğünü vurgulayan uzmanlar, şimdilik rüzgarın Ak Parti`nin tek başına iktidar olması risk yaratmaz diyenlerden yana estiği vurgulanıyor.
 
Ata Yatırım Portföy Yöneticisi Cem Martı, İMKB`deki hareketi seçim öncesi pozisyon alma olarak nitelerken, Seçimlerden önce 50.000`nin üstü denenebilir ama bu seviye psikolojik olarak güçlü bir direnç. Seçimlerden sonra ise yurtdışında hava çok önemli olacak dedi.

Piyasada Ak Parti`nin tek başına iktidara gelmesinin olumlu olacağını düşünenlerin bu senaryoya göre pozisyon alacağını kaydeden Martı, Olumsuz olacağını düşünenler ise önemli bir satış baskısı yaratmıyor. İki taraf arasında bir kavga olacaksa bu seçim sonrasında gündeme gelecektir diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı riskinin ise henüz atlatılmadığının altını çizen uzmanlar, Kuzey Irak`taki gelişmelerin de ayrıca bir endişe yarattığı konusunda hemfikirler. Uzmanlara göre, piyasada ağırlığını dün iyice artıran iyimser yatırımcılar, Ak Parti`nin tek başına iktidara gelmesi durumunda cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz atlatıcağına inanıyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.