IMF desteği ne kadar önemli?

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçen haftayı IMF ile anlaşmazlık çıktığı dedikoduları arasında geçiren Arjantin’de IMF anlaşmasının detayları bekleniyor

Arjantin de Türkiye gibi Emerging Markets satütüsünde yeralan bir ülke konumunda bulunuyor. Dikkat çeken nokta konjonktürel olarak Arjantin, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin aynı ekonomik kaderi paylaşarak sırayla IMF’nin kapısını çalmaları.

Geçen haftayı IMF ile anlaşmazlık çıktığı dedikoduları arasında geçiren Arjantin’de IMF anlaşmasının detayları bekleniyor. IMF’ce yarı heterodoks politika izlemesi önerilen ülkede, kamu harcamalarının belirli bir süre için dondurulması ve sıkı bütçe politikası konularında siyasi sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor. Arjantin’in IMF’nin yapacağı yardım sonucunda 14 milyar dolara kavuşması beklenmekte.
Dikkat çeken nokta ülke içindeki bankaların ve emeklilik fonlarının 13 miyar dolarlık yardımda bulunacağı. Bu yardımın da Türkiye’de olduğu gibi tahvil alımları ve gelen borçların vadesinin uzatılması şeklinde olacağı belirtiliyor.

Brezilya’da da sorun aynı büyüme mi cari açık mı?
Brezilya’da Kasım ayında enflasyonun tüketici endeksine göre yüzde 0.32 arttığı görüldü. Cari açığın ise ülkedeki yüzde 4.5 oranındaki hızlı büyümeye dayalı olarak arttığı gözleniyor. Ekim ayı itibariyle 3.5 Milyar dolar cari açık çıkan ülkede politikalar cari açığın azaltılması üstüne yoğunlaşıyor. Bu politikalarla beraber bir yandan realin dolar karşısında değer kaybının de sınırlanması ve böylece enflasyonun daha fazla çıkmaması planlanıyor. Brezilya’da bu hafta içinde Merkez Bankası faiz indirimine gidilebilir.. Enflasyonu kontrol altında tutmayı amaçlayan bu faiz indiriminde Brezilya bono piyasasındaki rahatlama da önemli bir etken olarak gözüküyor.

ABD’nin Brezilya’yı da 1993’de Meksika ve Kanada’yla beraber kurduğu Nafta’ya dahil etmesi de beklenebilecek gelişmeler arasında yaralmakta. Uzmanlar Brezilya piyasalarına yatırım yapılmasının Meksika’ya göre akıllıca olacağını belirtiyorlar.

Enflasyon oranı kabul edilemeyecek düzeyde
1994-1999 yılları arasında ortalama enflasyon oranlarına bakıldığında Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında açık farkla önde gittiği görülüyor.
Türkiye%83
Rusya%65
Arjantin%3
Meksika %23
Brezilya %18

Türkiye’nin de global piyasalara adapte oldukça enflasyon oranlarının bu düzeyde kalamayacağı ve uluslararası piyasalardan destek göreceği IMF’nin likidite krizinde gösterdiği tutumla belli oldu. Nitekim 10 Milyar dolarlık yardımın IMF’nin tarihinde Türkiye’ye verilen en büyük meblağ olduğu gerçeğiyle desteğin devam edeceği sinyalleri verildi.(tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
989 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.